Sidor

måndag 31 maj 2010

studentpresenterna kommer i kit

Rena snurren på flera sätt, nu är iaf presenterna på plats. Maten, skylten och resten kvar...

snälla troll, finns de?

Det snälla nyckeltrollet hade hängt upp de tappade nycklarna på anslagstavlan i entren. Slutet gott, allting gott.

nyckeltroll?

Skulle förstått redan i trappan ner i morse att det skulle krångla med nycklar idag. Glömde bilnyckeln och fick släpa mig upp och hämta den. Det var bara början... Garageportens tag avkodad och fick vänta tills granne kom och släppte ut mig, bilnyckeln blev inlåst i bilen under tiden som jag lastade cykel på hållare, hämta reservnyckel hemma, väl på jobbet hade jag tappat cykelnycklarna, fick köpa nytt lås, körde hem, ringa dotter som släppte in mig i garaget. Finns nyckeltrollet? Har han flyttat in hos mig just i natt eller? Vänligast hitta ett annat hem snarast, detta tar för mycket tid och energi!

klockorna klämtar

Varje söndag i många veckor har det slumpat sig så att samtidigt som alla stans klockor klämtar och kallar till högmässa vandrar jag med min dramat mot återvinningsstationen. Klockorna i klocktornen klämtar och påminner oss om vår dödlighet och jordens undergång. Fylld med papper, plast och glas försöker jag lindra mitt samvete och göra min del. Undra om man kommer närmare himlen om man återvinner? Konsumtion är vår nya religion och och återvinningen blir det moderna avlatsbrevet så att man kan köpa sig fri. Och jag stretar på i motvinden på hemvägen och känner mig nöjd. Klockorna i Tornhuset spelar en ganska munter trudelutt och en hel ledig söndag ligger framför mig. En tur till köpcentrat kanske?

lördag 29 maj 2010

liksom lättare i teorin

Åska och störtregn betyder en läslördag - i bibliotekshögen låg Dr Mumbai och väntade. Huvudpersonen är en indisk barnpsykiater som hamnat i Finland och som skrivit en bestsäljande fackbok: Ge mig nya föräldrar. Han, herr författaren, verkar ha lättare att handskas med livet i teorin. Hans verkliga liv är minst sagt kaotiskt och vi får följa honom under en decemberdag i Helsingfors med mordhot, mamma på besök, tv framträdande, älskarinna och dessutom födsel av dotter på badrumsgolvet. Jukka Behm har fyllt sin berättelse med samtidsaktuella frågor som medicinering av barn, föräldraskap och kulturkrockar. Trots det känns det mest som en hyfsat kul lässtund, han kunde gjort mer med sin story, han herr författaren.

Purple Hibiscus

Blev i gårdagens GP påmind om en av förra årets läsupplevelser. Purple Hibiscus har kommit på svenska och recenseras för fullt. Jag minns den som en ganska otäck skildring av hur en tyranninsk far i religionens namn håller hela sin familj i ett stenhårt grepp. Fadern har svårt att känna sig riktigt välkommen in i den nya moderna världen och tar överdrivet avstånd från sin egen fars traditionella sätt att leva bland annat genom en nitisk och regelfylld religiositet. När barnen räddas till sin faster visar hon på en framkomlig väg där både traditioner och utveckling ryms. Lite liknar det temat i "Tre Apor" som jag skrev om förra veckan. En annan likhet är utvecklingen av huvudpersonen. Kambili, flickan som berättar historien, är i början av boken ett ganska naivt barn och växer upp till en självständigare ungdom. I båda böckerna är religionen en fond och familjen det som man hela tiden definierar sig mot och betyder mest. Ändå är miljön så olik. Jag gillar mycket att läsa litteratur från Afrika, det är något som följt mig i många år, ända sedan barndomen faktiskt. Jag fick någon slags utblick i världen genom missionsberättelser som man kunde låna i söndagsskolan. Där fanns också en lite sparbössa med en liten mörkhyad pojke på som nickade om man la i en peng. Det ville jag gärna göra - hjälpa. Tack missionskyrkan för vidgade vyer!

i brist på magnolior

Magnolian som blommar på sin bara kvist är en av de vackraste träd jag vet, när jag såg baobabträdet översållat med vita blommor på Tanzanias savann fick jag en närmast euforisk känsla. Nu har jag inga magnolior och det är långt till savannen men idag blommade mitt äppelträd på bar kvist. Det var vackert!

torsdag 27 maj 2010

herman och jag


Herman och jag har egentligen ingen vidare relation. Tycker att han mest är en dryg Stockholmare med frisyr som småraljant berättar sin version av Sveriges historia. Men idag blev han min räddning. Satt i en bilkö som inte rörde sig alls, en elev hade med anledning av att vi läser frihetstiden lånat mig en "jättebra" ljudbok. Det var Historien om Ostindiefararna. Den räddade mig från att tappa koncepterna helt. Lugnt och fint satt jag och lyssnade till Hermans beskrivningar av samhället, resorna och människorna kring ostindiefararna. Lungt och fint utan att förlisa kom jag hem till Göteborg - inte per skepp men ändock!

onsdag 26 maj 2010

The White Tiger


På senaste tiden har jag, utan att göra ett medvetet val, lyckats välja att läsa ett antal underhållande berättelser. För någon vecka sedan var det en regnig lördag och The White Tiger låg i pockethögen. Från första sidan smålog jag och det fick bli en läslördag... Helt underbar skröna som blir mer och mer skruvad ju mer man läser. Den sammanhållande storyn är berättelsen om "The White Tiger" som sätter sig ned för att under en veckas tid skriva brev till Kinas president och dela med sig om sitt land och sitt folk. Han beskriver sin egen resa från fattigdom till ett liv som entreprenör i taxibranschen och samtidigt Indiens resa från fattigt agrarsamhälle till högteknologiskt. Allt görs med en svart humor och ett slags vardagsfilosoferande kring stort och smått vilket gör att läsupplevelsen stannar i minnet länge.

tidssprång

Hur fort flyttas men inte i tiden och plötsligt med hjälp av något litet, så är man precis tillbaka där man var. Det är skrämmande, styrka som samlats ihop är plötsligt försvunnen i ett slag. Det är så att man blir gråtfärdig. Förhoppningsvis är vägen tillbaka kortare än den var förut.

tisdag 25 maj 2010

kloka killar

Skolavslutningen närmar sig och killarna vill sjunga Bob Marley. Ok, ta fram att förslag och spela upp det för mig på youtube. De kloka 13 åringarna väljer en så passande låt att skiljas åt med. Kan man önska bättre? Dessutom finns där 3 fåglar med... This is my message to you!

qi gong

Att samla energi under ett tak av ljusgröna löv, omgiven av många människor, att ingå i ett sammanhang, det är viktigt. Hur kan det vara att det som ska vara energigivande lätt blir prestationsfyllt? Det är nästan stressande att förväntas slappna av, dessutom är det svårt med balansen. Inte att ha balans mellan stress och vila utan att faktiskt kunna stå och blunda och utföra rörelser samtidigt.Dessutom finns det en rebell inuti som ibland har svårt att göra precis som alla andra. Eller kan det vara kontrollfreaken som tittar fram - den som inte vill låta någon annan styra skutan? Hur som, det var en härlig stund under boktaket!

tre apor


Ser inget, hör inget, säger inget... De tre aporna finns på farmors hylla. Livet levs av den äldre generationen i en bubbla avskild från världen. Allt i Sverige är dåligt. Av alla världsdelar är Europa den sämsta och i Europa är Sverige riktigt kasst. Allt utom blåvitt som morfar hejar på. Generation nummer två har uppfyllt förädrarnas ambitioner med utbildning men har svårt att anpassa sig och få ihop sin världsbild och generatation nummer tre blir helt sekulariserad eller? Läsaren får följa med in i en burlesk beskrivning av tre generationers liv i den judiska församlingen i Göteborg. Boken är fylld av epoisoder och man känner sig nästan förflyttad till en amerikansk ståuppscen. Komik och Tragik: liv och död, vi och dom, barn och åldringar, tradition och förnyelse - allt berättat i en korta episoder och ofta sätter man småfnissande skrattet i halsen. Genom berättaren Jacob känns det som Stephan Mendel-Enk visar att det finns en väg in i framtiden där det finns plats för både religion, historia och tradition. Barnbarnsbarnet i farmors knä. Generationerna möts och lever vidare.

att vara två


På promenad i det gröna för precis 2 år sedan. Stor och liten,på språng mot framtiden. Tänk vad mysigt att springa tillsammans!

måndag 24 maj 2010

grönt är skönt

Grönt är skönt, gult är fult, blått är flott och rött är sött. Gröna sköna ögon på en tjej som just börjat dagis. Nu är snart skoltiden slut. 17 år senare...

en annan tid?


Blev plötsligt lite nostalgisk när jag satt och gjorde studentkort. Snart 25 år sedan jag själv tog studenten och nästan exakt 25 år sedan jag var på klassresa. Den företogs i en annan tid. Den innan berlinmurens fall. Vi var i Leningrad den 9 maj då freden firades. Då var det 40 årsfirande, nu är det 65 år sedan. Snart är generationerna som upplevt det andra världskriget borta, och för J är tiden med öst och västblock lika långt bort. Då kan det vara nyttigt att titta på bilder från en annan tid.

söndag 23 maj 2010

pippistimmet fortsätter!

Har några söta flickor i min närhet som snart ska ta studenten. På scrapträffen tillverkades ett antal studentkort, och som av en slump fanns där en fågel och en fjäril på dem. Fantasifullt eller? Kortet med kameran är förstås till P och inuti fågelkortet ska texten "följ ditt hjärtas sång" stå.


lördag 22 maj 2010

kämpa väl

Hur många gånger har jag inte sagt att det är inte alls viktigt att vinna, man är med på olika saker för att ha roligt och för att kämpa väl. Det är lätt att säga...men den där vinnarskallen kommer liksom fram fastän man med sitt förnuft vet att det inte är viktigt. Idag har jag stått och sett många tusen kämpande löpare springa i tryckande värme och det måste väl vara ett riktigt bevis på att det är inte att vinna, utan att vinna över sig själv som är det viktiga. Prestera det som man inte trodde man kunde som är motivationen. Jag känner mig faktiskt riktigt stolt - så sa J efter att ha kämpat sig i mål. Fram för envetna vinnarskallar som utmanar och vinner över sig själva!

The Book Thief

Över ett år har den legat oläst, först på semester till Egypten sedan på landet. Recensioner och reportage har prisat den och ändå blev den inte läst. Förrän nu. Boktjuven har alla ingredienser som jag gillar: berättelse berättad av olika personer, historisk miljö, böcker och ord i centrum och en liten flickas utveckling mot ungdom. Så många varma människoporträtt och en spännande historia fast slutet kunde jag vart utan, det var övertydligt. Lite frågor måste man få obesvarade. Den andra boken på relativt kort tid som jag gett en andra chans och som jag inte kunde släppa, det är ju tur att man kan ge saker en ny chans. Tänk vad man skulle missa annars...

En fantastisk läsupplevelse bland mycket annat.

spela för att vinna

"En måste spela för å vinna" sa min morfar alltid. Och spelade gjorde de både mormor och han; penninglotter, tips,triss, bingo och på slutet av deras liv kom bingolotto på TV. Lördagarna var räddade och "han var allt bra han Loket".Om de hade levt idag hade de alldeles säkert vart med på postkodslotteriet... Det är inte jag och det kan man ju ångra idag. Sappade förbi programmet igår och får se vårt postnummer i rutan, 100.000 och en Volvo V70 hade ju smakat gott. Bara en liten detalj "En måste spela för å vinna". Hmm

blått och gult...


Ormögat och tulpanen från Amsterdam bildar en riktigt fin svensk flagga. Får väl erkänna att jag är lite patriot, i smyg. Många som testar vilket partis åsikter de passar att rösta på på valkompassen blir tydligen sverigedemokrater. Märkligt att deras åsikter kan förväxlas med de andra partiernas... Heja blå-gult, särskilt i det glödheta hockey VM som just håller på. Nu raljerar jag, men ändå ska ja titta imorgon och Heja på Sverige!

i ett snöfall?


Har gått i ett stilla regn av små vita flingor idag. Ljuvligt doftande och med löfte om frukt till hösten. I krukorna gror det både ruccola och luktärt och löjtnanatshjärtat har fina knoppar. Tropisk värme har fått naturen att explodera i växtkraft.

onsdag 19 maj 2010

sommarfugl

Var plötsligt tvungen att hitta en LO med fåglar på...Det var värre. Det närmaste jag kan komma är fjärilarna från i somras. Sommarfugl på norsk!

pippi


Helt plötsligt har jag skrivit flera inlägg på en vecka om fåglar...undrar om jag fått pippi? Var på stan igår och blev alldeles förvirrad av all fågelsång som strömmade ut ur högtalarna på köpcentrat. Det är nog i tiden med fåglar eller? Lika bra att berätta om kameraobjektivet som köptes förra sommaren för att fotografera fåglar, lånade böcker och skivor för att lära lätena...Det gick inget vidare. Kanske kan den här boken hjälpa till? Det finns t o m en liten knapp att trycka på. Så har man hela naturen i sitt vardagsrum...

tisdag 18 maj 2010

To Kill a Mockingbird



"Shoot all the bluejays you want, if you can hit'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird"


Mr Finchs råd till sina barn när de fått ett luftgevär i julklapp - skjut alla som tar från andras bon, skränar och mobbar men kom ihåg att vara rädd om de som aldrig gör någon illa utan sjunger vackert för oss. Den harmlösa och ofarliga som bara vill vara till lags, passa in och härma de andra. Skona inte djävulens medhjälpare som sprider oreda omkring sig.


Harper Lee skrev sin roman i en annan tid, den kom ut 1960, och beskriver Alabama på 30-talet, temat är rasmotsättningar och beskriver en värld där människors värde inte på något sätt är lika. Världen ses ur en liten flickas ögon och inte bara för henne är pappa den centrala personen. Med en värld långt ifrån vår egen kan texten ändå berätta något viktigt för oss om moral och etik och mänskliga värderingar. En klassiker som blev läst mest p g a det vackra omslaget. Vilken tur att det var en så vacker bild!



sippor

Något gott har denna kalla vinter fört med sig - hör på radio att snötäcket har skonat växterna och sipporna därför blommar i överflöd över hela landet. Sippor är en av de de blommor som väcker allra flest bardomsminnen. Så fort man kommit innanför dörren hos mormor så skulle man springa till backen och plocka en bunt sippor "så att en får vår på bo'ort". Nu står den lilla sneda och vinda glasvasen på bordet hemma hos mig och talar om att det är vår.

måndag 17 maj 2010

melankoli

"I toppen på den högsta silverpoppeln satt en stor, svart, ensam fågel och sjöng."
Hur kan det komma sig att de långa ljusa kvällarna i början av maj som ger löfte om nytt liv, nya möjligheter och nya val kan kännas så melankoliska? Lyssnar till sångtrastens ensamma flöjt i skymningen, ser de bara grenarna mot himlen. Tänker på boken som följt mig genom barndom, ungdom, vuxet liv, yrkesliv, föräldraskap.


"Jag brukar kalla honom sorgfågel."

resa i tiden

Gjorde en resa i tiden idag, Carlstens fästning, fängelse och försvarsanläggning var målet. Mycket spännande historia ryms innanför dess murar och verkligheten överträffar dikten. Så mycket grymheter som fångarna fick utstå kan ingen människa förstå. Kom på min vandring också att tänka på Maria Ernestams bok "Alltid hos dig" som utspelar sig just på Marstrand. I den reser Inga i tiden med hjälp av en kartong med brev och andra papper. Miljöerna är levande både på ön och i 10-talets Göteborg, berättelsen baserad på en verklig händelse. Undrar när någon på riktigt ska ta sig an fångarnas berättelser? Lasse-Maja, kändistjuven, har förstås fått sina historier nedtecknade men alla de andra?

söndag 16 maj 2010

Va? firar vi Christer Fuglesang?

Helgen då vi firat Kristi Himmelsfärd är snart slut. Bästa kommentaren jag hört på länge är den sjuårige pojken som hör sin fröken säga:
- På torsdag är alla lediga för då firar vi Kristi Himmelsfärd.
Han räcker då upp handen och säger med glimten i ögat:
- Va, ska vi fira att Christer Fuglesang åkte till rymden? Coolt!

Kunzelmann & Kunzelmann

Tänk att jag skulle fastna så i Carl-Johans Vallgrens bok Kunzelmann & Kunzelmann. Trodde verkligen inte att det var något för mig och blev alldeles uppslukad av bokens skarpa satir över samtiden, diskussionerna kring vad som är äkta och falskt och hur en livslögn kan påverka många människors liv.

Gillade att boken utspelar sig under nästan hela 1900-talet och den blir extra spännande för mig eftersom den delvis utspelar sig I Berlin, en stad som jag inte så ofta läser om, och dessutom berör tysk kultur och historia ur ett annat perspektiv än "andra världskriget". En riktigt härlig läsupplevelse!

och dagarna går...

Mina tankar susar förbi eller lägger sig i loopar och kommer igen och igen. I den här bloggen hoppas jag kunna skriva om mina intressen och mitt liv på ett sätt som gör att tankarna finns kvar. Om jag får några läsare är det kul men bloggen är först och främst min egen lilla dagbok... Något att titta tillbaka i och minnas och påminnas om livet som gått när man har känslan av att dagarna bara går.