Intryck, uttryck eller avtryck? Och kan betraktaren undvika att synas i spegelbilden, att skymma? Kanske kommer du här att bara se dig själv och (nästan) inga egyptier alls?För mig är det riktigt bra litteratur där den aktuella tiden, kulturen och politiken tydligt har gett avtryck i texten samtidigt som jag kan se mig själv skymta i ett hörn. Då intresserar det mig och berör. Några av den 29 novellerna som presenteras i den här samlingen gör just det.
Ibrahim Aslans berättelse En del av familjehistorien handlar om en man som i egenskap av familjeöverhuvud besöker sin yngre bror på sjukhuset. Det visar sig att brodern tvingats amputera ett ben och nu kvarstår problemet vem som ska begrava det. Hur ska det komma i vigd jord, hur ska det transporteras och vem ska göra det? Det här är en absurd historia som i sin enkelhet ställer frågan om vad som är en människa och när upphör det att vara människa? Hur kommer religionen in i bilden?
En annan av novellerna där jag hundörade och kladdade friskt var Jag kungen kom av Bahia Tahir där jag får följa ögonläkaren Farid Bey ut i öknen på expedition. Han saknar sin fästmö som sedan många år befinner sig i Frankrike på ett sinnessjukhus och resan ut i öknen är en resa mot sanningen. Han får rådet av sin far: Ha förtröstan så finner hjärtat frid. Karavaner, kameler, ökenliv och de djupaste frågor om vår existens. Och så titelnovellen då: Den rättvisande spegeln som utan pardon berättar för oss att döden väntar. På alla. Oavsett hur ung och vacker man är.
- en novellvåg i bokbloggarhavet -
Egypten 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Egypten i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!