Sidor

söndag 15 september 2013

kyrkovalet är dagens snackis

Kyrkovalet diskuteras på sociala medier och alla uppmanas att gå och göra sin röst hörd. Som i alla demokratiska sammanhang så är det klart att man ska vara med och bestämma, om man är medlem förstås. Eftersom jag bott i en kvinnoprästfientlig församling (St Pauli) och flyttade till ytterligare en (Johanneberg) så har jag aktivt valt att gå ur kyrkan. För mig blir det alltså inget röstande just idag, men i princip så...

Den vackra kyrkan hittar man inne i dockan vid Lindholmspiren. Så skimrande i septembersolen!

6 kommentarer:

  1. Om du hade varit medlem hade du ju kunnat påverka och röstat på ett "parti" som är för kvinnliga präster? Nu kan du ju inte påverka alls trots att du verkar tycka att det är en viktig fråga?

    SvaraRadera
  2. Jag röstade, men eftersom jag inte insatt över huvud taget var just risken att omedvetet rösta på kvinnoprästmotståndare en av mina farhågor. Jag valde till sist en nomineringslista som verkade stå för sådant jag finner viktigt. Hoppas att de inte har en dold agenda. Jag röstade mest mot SD, inte för något annat. Som så många andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att rösta mot någotblir ju i förlängningen att rösta för något annat. Det känns som att kyrkopolitikerna i år hade världens chans att profilera sig. Vet inte hur de lyckades, kände du att de lyckades?

      Radera
    2. Nej, det tycker jag inte. Det har ju kallats "det bortglömda valet" och så länge inte nomineringslistorna kampanjar mer aktivt kommer det att fortsätta vara det. Jag är ingen kyrkobesökare, men genom livet har jag mött kyrkan som barn, konfirmerat mig, jobbat i kyrkan med barngrupper, gått på bröllop, dop och begravningar. Tror att detta är rätt typiskt. Många glömmer att kyrkan är så mycket mer än bara gudstjänsterna. Kyrkovalet är ju ett tillfälle att visa detta och föra fram hur man tänker om olika verksamheter och trosfrågor. Jag tycker det saknas helt och hållet och det är synd. Med så många medlemmar som Svenska kyrkan har måste de styrande jobba på många olika plan för att nå oss, året runt. Inte bara i valtider.

      Ja, det blev ju ett himla långt svar det här, men, men ... :)

      Radera
    3. Kyrkan är ju också en världslig makt i o m stora ekonomiska tillgångar i skog och fastigheter. De skulle kunna ha en miljövänlig profil t e x. Kanske är det här början på en större öppenhet?

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!