Sidor

söndag 15 december 2013

mer Australien: Ankomsten

Oceanien är månaden världsdel i jorden runt 4!
Som ett fotoalbum har Shaun Tan utformat sin suggestiva och fantasieggande bilderbok Ankomsten. Perspektiven blandas mellan panoramabilder och närbilder och berättelsen han tecknar för oss i sepiatoner är den om mannen som tar avsked från sin familj för att söka framtiden i ett främmande och okänt land. Avskedet från familjen är vemodigt och sorgens draksvans slingrar sig runt, sveper in världen. Känslorna är dubbla, han reser från sin familj men mot hoppet. När han ankommer till den nya världen så dröjer det inte länge förrän han som en liten kugge passas in i stadens liv.

Bilderna är märkligt tidlösa, futuristiska drag med människan som del av en maskin, surrealistiska element där proportioner är helt ur led blandas med realistiska närmast fotografiska delar och bilderna kräver att man stannar upp. Ovan, som jag är, att läsa en bok helt utan text så gäller det att ta sig tid och sjunka in i bilderna vilket är svårt eftersom jag samtidigt är så nyfiken på hur det ska gå för den lilla familjen.

Det betyder att jag läst boken flera gånger för att riktigt kunna få med allt, å andra sidan är illustrationerna så fantastiska att jag är övertygad över att det finns detaljer att upptäcka även den 100 läsningen. Oavsett var man lever i världen och hur ens liv ser ut så kan man identifiera sig med den lilla människan som lämnar sitt invanda för att söka frihet, lycka eller försörjning. På insidan av pärmarna har Tan placerat många långa rader av foton som liknar passfoton och de visar oss att vi är alla lika, oavsett kön, ras eller social balkgrund. Det påminner mig om den fina utställningen på Världskulturmuseet i Göteborg som heter Ögonblickar - foton från tidigt 1900-tal på människor från hela världen. Visst är vi lika - visst finns det universella berättelser. Shaun Tans Ankomsten är en sådan.

Om man vill bi guidad i sitt läsande så finns en läsnyckel att kika på -  den utarbetades 2011 när Tan tilldelades ALMA-priset. Vill man veta mer om hur de här fantastiska bilderna skapas så är vi välkomna till hans ateljé:


2 kommentarer:

  1. Hur låter en lycklig suck? Infoga en styck sådan här.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!