Sidor

lördag 28 november 2015

renhet - Jonathan Franzen

Min maratonläsning av Franzens senaste roman Renhet är äntligen över. Som alltid med hans texter så känns det mycket bra att de tar slut. Konstruerat, pretentiöst och alldeles för långt, så lyder min dom. Har för mig att jag skrev precis detsamma om Frihet ... Hmmm. Sa jag lite gubbsjukt och alltför sexfixerat? Flera veckors läsning som lämnar mig ganska oberörd, troligen så är det här faktiskt den sista av Jonathan Franzens romaner som jag pressar mig igenom. Troligen säger jag, för sedan så finns där ju så mycket som är helt fantastiskt bra i hans romaner, man kan inte komma ifrån att han är en rasande skicklig författare. Tänk om inte den där känslan av att vilja skriva Den stora amerikanska romanen så tydligt lös igenom. Vilken berättare, vilken iakttagare! I Renhet så finns det en lekfullhet, skarp samtidskritik och stundvis en thrillerliknande och spännande intrig.

Det börjar med att vi möter den unga flickan Pip (med ett namn som blinkar hejvilt till Dickens Great Expectations) som lever med sin mor. Mamman vägrar hårdnackat att avslöja vem Pips far är och Pip bestämmer sig för att ansluta sig till en organisation med säte i Bolivia som specialiserat sig på att rota fram ock läcka hemligheter á la Wikileaks: The Sunlight Project. Hon blir snart utskickad av grundaren, den forne östtysken Andreas Wolf, för att praktisera på en nättidning i USA och mer om det ska inte sägas. Tidningen drivs av Tom och i den här myllrande romanen får vi följa Tom och hans exfru Isabel, hans älskarinna och hennes make, Andreas och hans ungdomskärlek Ann-Gret, Pip och hennes psykiskt sjuka mor. Vi befinner oss i Östberlin, i Denver, i Bolivia och i sunny California och som det närmast krävs av en roman så hänger alltsamman ihop när man kommer till slutet.

Pip, den unga flickan som knyter samman hela persongalleriet i den här romanen är egentligen döpt till Purity och kanske finns där hopp för ungdomens framtid ändå i Franzens värld. De äldre generationerna är besatta av allt från makt till sex och har mycket svårt att leva ett ärligt liv. Oavsett om de befinner sig i det socialistiska DDR eller i det kapitialistiska drömlandet USA så lever de i en väv av hemligheter och dolda syften. Måhända är det titeln på nästa roman som Franzen klurar på? Efter Freedom, och Purity kommer Honesty?  

2 kommentarer:

  1. nääää, säg inte så! och jag som köpte den för att jag inte stod ut med bibliotekskön!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske tycker olika :-) ser fram emot att läsa dina tankar!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!