Sidor

lördag 26 augusti 2017

musan - ny roman av Jessie Burton

Musan av Jessie Burton har en av årets vackraste omslag! Helt klart en bild som drar ögonen till sig men vad har den egentligen med innehållet att göra, det kan man fråga sig. Skrivmaskin, penslar, pistoler och parfymflakonger, så långt är jag med men annars så är det mest utfyllnad i mitt tycke. Mycket snyggt sådant men om man förväntar sig en paradisisk berättelse så väljer man fel bok ...

Romanen börjar i London för exakt 50 år sedan, Odelle har immigrerat till staden från Trinidad och drömmer om att kunna skriva. Tänk att bli författare! Hon hankar sig fram och när hon en dag blir kallad på anställningsintervju som sekreterare på ett konstgalleri så tror hon inte att det är sant. Snart är jobbet hennes och hennes chef Marjorie tar henne under sin vinge. En sen kväll träffar hon en ung man som berättar att han har en vacker tavla, när han sedan kommer med den till galleriet så förstår Odelle att Marjorie vet mer om tavlan än vad hon vill berätta.

Tavlans hemlighet får vi som läser reda på i den parallella handlingen som utspelar sig strax innan spanska inbördeskriget. Olive Schloss heter en ung kvinna som motsträvigt följt med sina föräldrar till en funka i södra Spanien, egentligen vill hon bara måla och i fickan ligger ett antagningsbesked till en konstskola. Fadern, som äger ett konstgalleri, anser inte att konstnärer kan vara kvinnor och modern lever i en egen värld, Olive förstår inte hur hon ska kunna göra det hon älskar mest. Snart kommer familjen i kontakt med två ungdomar från trakten, flickan blir hushållerska i huset och hennes äldre bror Isaac (som är konstnär) blir vän i familjen. Inbördeskriget är på väg att bryta ut och Isaac är övertygad kommunist vilket inte gör umgänget helt enkelt med den bohemiska familjen.

Skrivmaskin, penslar, pistoler och moderns parfym alltså. Mer om handlingen kommer inte här utan jag får väl våga mig på ett kort omdöme också. Det är inte lätt att följa upp en sådan braksuccé som Miniatyrmakaren var, och visst är det ett otacksamt läge för Burton. Hade jag läst Musan först så hade jag troligen tokhyllat den men nu så blir det bara ok eftersom man inte kan låta bli att jämföra dem lite. Musan är en härlig roman om två unga kvinnor som lever i helt olika kontexter men som båda försöker utmana normen och sträcka på konstens och skrivandets villkor. Konst, hemligheter, romantik och skrivande. Over all, pretty nice!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!