Sidor

torsdag 1 mars 2018

räfvhonan - så blev det monarki trots allt

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson är den avslutande delen i  trilogin av den historiska romanserien om hertiginnan Charlotta och pottungen Johanna. Den utspelar sig i början av 1800-talet då den svenska kungamakten är allt mer försvagad och revolutionernas vindar blåser över Europa. Sverige har ingen självklar tronarvinge och det finns stora grupper i samhället som önskar att en republik skapas. Bland dem finns både adelsmän, borgare och de allt fler intellektuella som utbildas vid landets universitet. Tryckfriheten ger utrymme för idéer att spridas och både Johanna och Charlotta blir delaktiga i det politiska spelet om makten i landet.

På något vis så har jag allt eftersom som jag läst den här serien tappat allt mer intresse för huvudkaraktärerna och intresserar mig mer för de faktiska historiska händelserna. Jag har hittills kunnat ganska lite om tiden och böckerna har helt klart väckt mitt intresse. Man läser om franska revolutionen och man läser om Napoleon men sällan om hur de stora politiska omvälvningarna och den begynnande industrialismen som bygger nytt välstånd, påverkade livet i Sverige. Romanen slutar i samma tid som Sverige får en ny kunglig ätt Bernadotte på tronen och det är en snygg wrap-up. Familjerna Piper, Mörner och von Fersen finns hela tiden runt hertiginnan Charlotta och de är på många sätt involverade i att den nya kungen rekryteras från Frankrike. Pottungen Johanna ser nya framtidsutsikter där en boklåda är inblandad och i den här sista delen kommer bildningen och vetenskaper in mer i romanen, det gillade jag.

Som en helhet så är det här en genuint spännande och intressant skildring av en tid i Sveriges historia som jag sällan läser om, dessutom kryddat med Charlottas dagbokstexter och kvinnliga karaktärer som rör sig i många olika samhällsklasser. Snyggt och välskrivet!


3 kommentarer:

  1. Jag var på bibblan och lyssnade på henne och det gav så himla mycket. Hon ville lyfta fram kvinnorna i historien.
    Men jag kan hålla med dig, himla bra historielektion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Väl värda att läsa!

      Radera
  2. Jag tyckte om serien och håller med om att det är delar av den svenska historien som jag inte läste mycket om i skolan (1958-1971). Gillade däremot inte att hon gjorde om historien och lät Nins vara den som hoppade på Axel von Fersens bröstkorg, då en namngiven person faktiskt dömdes för det!!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!