Sidor

onsdag 31 juli 2019

My Last 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World - Elif Shafak



Gårdagens lyssning var den fantastiska romanen My Last 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World  av Elif Shafak.

Leila, en prostituerad i Istanbul, blir mördad och slängs i en soptunna och under de 10 minuter och 38 sekunder som dröjer mellan hon dör tills hennes medvetande upphör så minns hon tillbaka på sitt liv. Barndomen som är full av omsorger och trygghet, uppväxten i Van med skola och senare det hårda livet i Istanbul passerar förbi . Redan som sexåring utsätts hon för sexuellt våld och resten av livet så skall hennes kropp bli  utnyttjad av män samtidigt som Leila också utnyttjar den för att skaffa sig ett visst mått av frihet. Det är ett patriarkalt samhälle som beskrivs i en tid och plats som befinner sig mitt emellan starka traditioner, religion och modernitet.

Vi får lära känna några av Leilas vänner som är hennes familj i Istanbul, de är alla människor i utkanten av samhället och Shafak låter dem berätta sina historier så att vi som läser skall få insyn i livet som det kan vara för utsatta kvinnor i en patriarkal miljö.  Hennes familj har hon ingen kontakt med efter flytten till Istanbul, det är hennes vänner som tar sig an kroppen för att ge Leila en värdig begravning. Så himla värdig blir inte den där aktionen utan hela romanen slutar med en helt absurd biljakt genom Istanbul med ett lik i lasten.

Utifrån den här texten så kan man tro att det här är en deppig och sorgesam roman, och det är det. Samtidigt är det en bok fylld med en livskraft och framtidstro skrivet på ett språk som har det vackraste bildspråk och humoristiska repliker som gör att man fnissar högt. Jag har tidigare läst hennes roman Bastarden i Istanbul och att inte fler av hennes böcker översatts till svenska är underligt. Hallå förlagen? Den här senaste är dessutom nominerad på Bookerprisets långa lista. Väl värd att få en stor läsekrets också på svenska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!