Sidor

måndag 24 augusti 2015

athena - en svensk dystopi



Marta Söderberg ger sig med sin ungdomsdystopi in i en mycket populär och mycket läst genre. Hungerspelen banade väg för en hel rad framtidsskildringar för unga med ett totalitärt samhälle där övervakning och naturkatastrofer är vardag. Söderbergs version utspelar sig i Athena. Dit kidnappas ungdomarna Maya och Benjamin, de är nummerlösa och därför utanför samhället. Som känneteckan har de en intatuerad cirkel och när de vaknar upp efter ha blivit bortforslade från livet på gatan så befinner de sig på en träningsanläggning. De ska genom studier, hård träning och absolut lydnad formas till perfekta agenter.

Under tiden i lägret utsätts de för ett antal utmaningar och det är de starkaste, smartaste och hänsynslösaste som vinner. Maya har en vana från sin uppväxt på ett barnhem att anpassa sig och hennes brist på styrka kompenseras mer än väl med andra talanger. Som sig bör så finns där också en smula spirande kärlek, prövningar av vänskap och lojaliteter och jag är ledsen men jag tycker mig ha läst det hela förut.

Marta Söderberg skriver med ett språk nära ungdomarnas, hon har ett driv i handlingen som gör att man aldrig har tråkigt men Hungerspelen-vibbarna slår igenom. Vilket är utmärkt om man har en tonåring som älskade just de böckerna och vill läsa mer av samma sort, vill man läsa något som är mer eget, mer originellt så kanske man blir lite besviken.

Passa gärna på att lyssna på Marta på mässan!

Hur mörkt får det bli?
Datum & tid: söndag 27 sep kl. 14:00 - 14:45
Arrangör: Bonnier Carlsen, Gilla Böcker och Rabén & Sjögren
Kod: Sö1400.4
Seminarium, ingår i entrébiljetten.
Brott, död, sorg, våld, depressioner och dystopiska framtidsscenarier. Hur nattsvart får det bli i ungdomslitteraturen? Samtiden är mörkare än på länge med dagliga nyhetsrapporter om klimathot, främlingsfientlighet, krig, ekonomiska kollapser och psykisk ohälsa bland unga. Hur påverkar det författarskapen för som skriver för unga och unga vuxna? Hur navigerar man i mörkret? Vad väljer man att skriva om? Och har man något ansvar som författare att förmedla något slags hopp till läsaren? Medverkande: Lisa Bjärbo (Djupa Ro), Salla Simukka (Röd som blod, Vit som snö, Svart som ebenholts), Jessica Schiefauer (När hundarna kommer) och Marta Söderberg (Athena).

Moderator: Annica Carlsson Bergdahl, journalist och författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!