onsdag 30 juni 2010

regnar ute idag

För några år sedan var det årliga besöket på kusten väldigt regnigt. Varje morgon vid frukost satt 2 1/2 åringen och tittade ut genom fönstret och konstaterade:
- Jengnar ute ida.

Väl hemma igen blev det strålande sol och vid frukosten konstaterar den lilla damen:
- Solen siner ida.
- Ja, tänk att solen skiner idag.
- Jengnar nog sen...

Idag är det en regndag här hos oss, vi ska ta oss på en utflykt, åka med returer och hyra en film. Ganska härligt efter all värme att det jengnar ute ida!

tisdag 29 juni 2010

modersmålet

Med besök från innersta Västergötland funderar jag på mitt modersmål. Hur är det egentligen med språk och dialekt? I mitt modersmål finns mängder av bra ord som beskriver just det jag vill säga och motsvarighet finns inte på svenska. Jag säger att någon är sjåpi eller teti. Verben sjava, traja, tjöva och extra är vardagsord och det possessiva pronomenet för hennes heter henna. Backe heter li och får heter sö och hele är pojke. Det är mitt slumrande språk som alltmer sällan plockas fram. I samtal med mina morföräldrar fanns det språket levande men när de nu inte finns kvar dör språket sakta. Till nästa generation finns bara små smulor bevarat - dä ä faktiskt rektikt trökit!

så fint så att det är fult

Cykel till badplats, bad och fika, cykel hem, Svetten rinner under cykelhjälmen:
- Anna, ida ä dä så fint väder så att dä ä nästan fult.

Kan det vara för varmt? Nja, resten av dagen blir det skuggan som gäller!

måndag 28 juni 2010

Do not go gentle into that good night

Handlade inför midsommar och blev så glad. I pockethyllan i den lokala ICA affären stod "Gå inte ensam ut i natten" och bara väntade på mig. Har läst Drakarna över Helsingfors, Vådan av att vara Skrake och Där vi en gång gått med stor behållning och blev inte besviken denna gång heller. Gå inte ensam ut i natten är den avsutande delen av romankvartetten om Helsingfors. Boken är fylld med tidsmarkörer och utspelar sig från 40-tal fram till nutid och jag vill veta mer om Helsingfors och Finlands historia efter att ha läst färdigt. Särskilt gillar jag det finlandsvenska språket som tillför berättelserna något alldeles eget. Flera kritiker som jag läst undrar var kvinnorna finns i Kjell Westös romaner, det kan jag hålla med om. Det man möter är ett manligt universum där kvinnorna finns med mest för att definiera männen men det stör mig inte särdeles. Westö är en fantastisk berättare som jag hoppas snart läsa ännu mer av. Titeln är en fri översättning av Dylan Thomas underbara rader:

"Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night"

söndag 27 juni 2010

den hemliga trädgården

Den hemliga trädgården är en nätverksblogg som vill lyfta fram barn och ungdomslitteratur från hela världen. Riktigt rolig bekantskap och jag kommer att titta in där framöver - ser särskilt fram emot hösten då en del av bokmässan kommer att ha barn och ungdomslitteratur från Afrika i fokus. Den hemliga trädgården har lovat att hänga på! http://denhemligatrdgrden.blogspot.com/

lördag 26 juni 2010

scraptorka!

Har inga pysselsaker på landet...riktig scraptorka råder. Tur då att kameran är med och ett nytt nummer av Creating Keepsakes dök ned i brevlådan. Som vanligt finns det massor av godis att ladda ned gratis också. Gillar skisserna, kolla in!
http://www.creatingkeepsakes.com/issues/index.html?current_issue

jungfru marie nycklar


starkast vinner eller?

Ett efter ett åker de stjärnspäckade landslagen ur VM och lagen med samarbete, organisation och motivation hänger kvar. Precis som det alltid varit att de som samarbetar vinner eller? Läste för fler år sedan Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Under våren sändes dokumentären i TV med samma namn och där visar Berg på "hur människan blev människa". Han sammanfattar resor och samtal med vetenskapsmän kring människan utveckling. Hans reportagebok kan tolkas så att den lilla arten människan faktiskt kunde överleva och sprida sig tack var att de som var starka kunde samla och jaga, bära hem bytet och sedan dela med sig. Att den lilla populationen på några tusen individer, spridda över en stor del av afrikanska kontinenten, kunde kommunicera med bilder och tecken och på så sätt hjälpa andra att hitta mat och bostad. Samarbete, osjälviskhet med utrymme för de med specialtalanger - ungefär som ett riktigt bra landslag i fotboll?
Omslagsbilden föreställer baobabträd - de träd som enligt myten växer åt fel håll med rötterna upp och kronan ned. De besitter en annan viktigt nyckel till hur människan kunde överleva. Förmågan att planera och att kunna tänka längre fram i tiden. Baobabträdet har en ihålig stam som fylls med vatten när det regnar på savannen. Sedan fungerar det som vattenreservoar resten av torrperioden. En otroligt vacker omslagsbild till en mycket läsvärd bok!

torsdag 24 juni 2010

död i gryningen

Huvudpersonen i Deon Meyers deckare heter Zatopek van Heerden, tidigt faderslös, före detta polis, doktor i kriminologi, älskare av klassisk musik och totalt på dekis. När boken börjar övertalas han att ta sig an ett fall som privatdeckare - det handlar om att hitta ett testamente. Tiden är mitten av 90 talet och platsen är Kapstaden, Sydafrika. Arvet från apartheidtiden är starkt och fallet visar sig snart ha starka kopplingar till armén. En, för mig, riktigt spännande historia i en spännande miljö och mot en politisk intressant fond gör att jag ser fram emot att läsa fler deckare av den afrikaanstalande författaren. Näst på tur kommer Jägarens Hjärta och Devils Peak som båda ligger i min läshög. Ser fram emot mer riktigt spännande sommarläsning!

onsdag 23 juni 2010

svalorna

sjön ligger stilla
svalorna seglar
snabbt i solodans

svirr, svirr i sommarnatten

Between the Assassinations

Mellan attentaten är det svenska namnet på Aravind Adigas första roman som egentligen är en samlig noveller. Den utspelar sig i en fiktiv kuststad i Indien, Kittur, just i åren mellan de två premiärministermorden (1984 Indira Ghandi och 1991 Rajiv Ghandi). Adiga låter läsaren möte ett myllrande folkliv på Kitturs gator och många olika människor med olika religioner, klasstillhörigheter och kaster berättar sina historier. Han beskriver ett Indien där det finns framtidtro och hopp om ett bättre liv samtidigt som samhället är fast i traditioner, misstro mellan folkgrupper, kastsystem och korrumption som hindrar utvecklingen. Några av personerna som man möter i Between the Assassinations möter jag igen i The White Tiger och det är ett kärt återseende, om det är något som man kan kritisera novellsamlingen för så är det att det blir skissartat när så många invånare flyger förbi. Annars är det en fantastisk läsning fylld av humor, samhällspatos och indiska miljöer.

tisdag 22 juni 2010

kalak

Från att ha läst några böcker i rad från den afrikanska kontinenten så förflyttas jag till det kalla nord. Kalak betyder "en riktigt man" på grönländska och det är i sin beskrivning av Grönland som Kim Leine får mig fast. Han berättar om ett land med vidunderlig natur, spännande språk och annorlunda kultur på ett kärleksfullt sätt. Han egna berättelse i det som på omslaget kallas minnesroman berör mig inte lika mycket. Kim berättar om Kim och alltihop är väldigt utifrån honom själv, andra människor far förbi som i en diavisning och han är i hela boken fullt upptagen med att reda ut sitt eget liv och döva sina känslor med kvinnor, alkohol och tabletter. Den enda person som återkommer är fadern som Kim har haft en idealiserad bild av i barndomen och som utsätter honom för övergrepp i tonåren. Trots att grönländarna ser honom som en riktig man - en kalak - så har Kim uppenbarligen mycket svårt att klara av det som kallas livet. Som sagt, för mig var titthålet in den grönländska vardagen behållningen och jag hade gärna läst en roman som utspelade sig under några av de 20 år som boken spänner över. Det hade blivit riktigt spännande!

prinsesstankar

- Jag har sett en prinsessa.
- Ja, hon har ju gift sig med sin prins, ska du gifta dig någongång?
- Nä.
- Inte ens när du blir stor? Det ska iallafall jag.
- Men...du är ju redan stor.
- Ja, det är klart men jag kan ju bli större.
- Nej, då blir du bara gammal!

måndag 21 juni 2010

det är nog draken

- Tänka sig att jag har ett djur som kommer in i min trädgård och äter upp buskarna. På morgonen är där bara en pinne kvar. Vad kan det vara för djur tror du?
- Jag tror det är en drake.
- Tror du det är draken som kommer om natten? - Japp!
- Då får vi ligga på verandan när du kommer och speja för jag vill inte ha fler buskar uppätna.
- Men jag är så rädd för drakar...

Sorkar, rådjur, kaniner och mördarsniglar. Passa er för nu kommer draken!

jag kan cykla nu

- Hur går det med cyklandet?
- Jag kan cykla nu.
- Så bra.
-Men... först när jag ska börja trampa måste du hålla och sen när jag ska sluta trampa måste du hålla så att jag inte ramlar och det måste vara på gräsmattan.
- Okej, hur långt kan du cykla nu då?
- 4 meter, minst!

The Double Comfort Safari Club

Alexander McCall Smith skriver i sin senaste bok i serien om damernas detektivbyrå om hur man ska hantera bilar för att de ska fungera bra. Om man väljer bort "push, shove, twist" och istället väljer "listen, coax, soothe" så blir det så mycket lättare. Han konstaterar att det kan nog gälla människor också! Som alltid en charmerande och underhållande bok med mycket vardagsfilosofi och förmedlande av en tro på den goda människan som vill väl och kan lösa de flesta problem och komma överens med de flesta med lite hjälp av "lyssna, lirka och lindra". McCall beskriver sitt Botswana med stor kärlek och han använder sina beskrivningar nästan som omkväden. Läs gärna hela serien om mma Ramotse, a lady of traditional build och vaggas in i det långsamma tempot där en kopp bushtea aldrig är långt borta!

rekktit vs good enough

"En sa görat rekktit annars kan dä kvetta" är jag uppvuxen med. Det fanns bland mina släktingar en stark arbetsmoral som byggde på erfarenheten att det som inte gjordes ordenligt ofta fick göras om. Det låg en stolhet i att utföra sina sysslor på topp, arbetet i ladugård, på åkrar och i skog sköttes med omsorg vilket gav god avkastning både i anseende och ekonomi. Nu sitter jag här, i en ny generation, och ska försöka tillämpa "good enough". Har skurat verandan och utemöblerna och spolat av fönstren med slangen. Har aldrig hänt förr! Ja, det blev bra nog men... putsade fönster är snyggare. Fast de är smutsiga om en vecka igen men... ikväll kan jag glädja mig åt riktigt fint inte bara "good enough". Ja, står där igen och funderar över Rekktit vs good enough?

När jag läser inlägget (för att fånga upp alla stavfelen som alltid smyger sig dit) slås jag av att mina tre språk finns där; modersmålet västgötska, svenska och engelska. Alla tre formar mig och min tankevärld.

som en balettdansös i sina kjolar


söndag 20 juni 2010

lite om mig

I bokbytet som sker i En bok om dagens regi så är det meningen att man ska skriva lite om sig själv... Jag är en 40+ storstadsbo som har rötterna i landsbygden. Jobbar med barn och undomar. Gillar allt som har med historia och kultur att göra, går gärna på museer och facineras av goda berättelser och människoöden. Jag uppskattar allt som gör livet gott och trivs med det enkla. En kopp kaffe i solen på trappan i sommarstugan och en bra bok eller för den delen morgontidningen. Hyser också ett brinnande sportintresse, påtar i trädgård, pysslar, fotar och promenerar i naturen. Det var lite om mig - hoppas att du, min hemliga bokvän, fått några fler ledtrådar...

att läsa är att resa...


lördag 19 juni 2010

Eldar och is

Birgitta Stenberg visade i babel sina 2 dussin broderade lakan som hon ärvt efter sin mor Ingeborg och intresset för att läsa boken var väckt hos mig. Stenberg berättar om tre generationer kvinnor fyllda av passion men som haft svårt att hitta sätt att visa den på. Andras förväntningar och egna önskningar ställs mot varandra. Vad jag förstått av olika intervjuer jag sett och läst ville Stenberg skriva sista delen i en självbiografisk serie med hjälp av Eldar och is. Jag ska säga att jag gillade inte boken särdeles, jag tycker att berättelsen som hon vill förmedla och frågorna hon vill ställa kunde ha förpackats på en bättre sätt. För min del kunde boken slutat med Birgittas ungdom. Resten har vi hört förut i hennes andra romaner...

sommarskönt bokbyte

Jag ser så fram emot att få en bokbytarkompis i det sommarsköna bokbytet ordnat av bloggen En bok om dagen. Som hjälp till den som ska skicka mig böcker ombeds jag att berätta lite om mitt läsande. Jag läser det mesta och läsningen kommer ofta i stim. I samband med studier har det blivit mycket klassiker och en hel del barn och ungdomslitteratur. Har haft ett brinnande intresse för judiska författare, läst chick lit med glädje, läser gärna brittiska deckare, svenska författare - gärna kvinnor, historiska romaner, Austen, när jag pluggade engelska på 80 talet läste jag en specialkurs som hette "Commonwealth litterature" och fick då smak på författare från det forna samväldet. Jag har läst sedan jag var mycket ung och tempot är minst ett par böcker per vecka. Det borde ha blivit ca 3 - 4000 titlar nu. Det betyder att det är svårt att precis tala om vad som finns på min "redan läst lista" men jag gillar och uppskattar det mesta - gärna på engelska. Allt utom skräck. Den enda bok som jag faktiskt kan minnas att jag inte kunde läsa klart var Människohamn. Jag drömde mardrömmar i flera nätter. Så kanske inte just det... De senaste månadernas läsning finns omskriven här på bloggen, måhända kan det ge några ledtrådar?

Abigails liv

"Abigails liv", en kortroman av Chris Abani, heter i orginal "Becoming Abigail". Det är ett passande namn eftersom boken beskriver Abigails liv i nutid och dåtid. Vartannat kapitel utspelar sig i nutid och vartannat i dåtid och de kompletterar bilden om Abigails väg mot att bli Abigail. Ije Uwa är ett igbouttryck som betyder Ens väg i detta liv. Igbokulturen som är den där Abigail är uppvuxen i menar att vägen inte är bestämd av ödet utan att det personligheten som styr utgången. Detta märks inte i Abigails liv. Hennes mor dör vid hennes födsel och hon har en barndom i vilken hon försöker ersätta sin döda mor och hjälpa hennes far genom depressioner och blir i sin värnlöshet utsatt för övergrepp. När hennes far lämnat över henne i en kusins vård tar han sitt liv i tron om att hon ska få ett gott liv i London. Så blir inte fallet och hela romanen bygger upp mot det allra sista kapitlet där Abigail möter sitt öde. Romanens språk är nästan otäckt koncentrerat och det gör texten kuslig. Otäcka händelser i Abigails liv beskrivs nästan kliniskt och det gör läsningen lite overklig. Det känns just som att Abigail inte kan välja ett liv ut ur förnedring utan det enda som återstår är att få ett värdigt slut. Chris Abani har skrivit en spännande, otäck kortroman som är väl värd att läsa om igen.

teknikens under

Fri surf på landet. Hmm, här gäller det att vara diciplinerad!

syrenbuddleja

Vintern har gått hårt åt trädgården och många växter behöver ersättas, lite kostsamt blir det. Läser i tidningen idag att fjärilarna i Sverige minskat med 30 %. Det är alltså en ren insats för mångfalden att åka till plantskolan och införskaffa en ny. Välkommen till vår rabatt fjärilsbusken framför alla!
Bild från 2005

fredag 18 juni 2010

solöga


"Gul som solsken, gul som gull,


vi har hela ängen full,


av smörblommor som står och nickar,


vårt sommargolv har gula prickar!"J favorit av alla Majas alfabetssånger. Skrålade med full hals i bilen. Tänk att man kan komma ihåg sångtexter som man inte sjungt på minst 10 år... Måste tycka att det sverigefinska namnet är vackrare än det svenska. Vi byter genast till solöga!

studentmeny

På allmän förfrågan kommer här några länkar:

Potatissalladen: http://www.alltommat.se/recept/potatissallad-med-sparris-8469

Fläskfilén: http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Recept/?RecipeId=2464

Tårtan (jag hade massor av jordgubbar ist f blåbär): http://www.alltommat.se/recept/bl%C3%A5b%C3%A4rscheesecake-9802/

Örtsåsen till lax (jag använder fryst hackad spenat som fått tina och rinna av): http://www.alltommat.se/recept/sauce-vert-till-har%C3%B6lax-15673/

Lycka Till!

lön för mödan

Ibland känns det som att hur man än anstränger sig så spelar det ingen roll, alltid finns där något som kunde gjorts annorlunda och bättre. Då är det tacksamt att få ett betyg. Hm... detta kommer från mig som är mycket skeptisk till betyg i teorin. Men... när man jobbat järnet, varit ambitös och gjort det lilla extra då är det skönt att få ett kvitto på att andra också sett det, uppskattar det och faktiskt vill premiera det. Kommentarer under resans gång är också viktiga men Väl Godkänt kan för mig också betyda Väl Genomfört. Det är jag glad att någon säger!

torsdag 17 juni 2010

hemma är bäst

scrappiz har de idag ett inlägg om att scrappa sitt hem. Bilderna är från oktober 2007 - både länge sedan och nyss...snövit död!


Den vackra rosen Snövit som levt de senaste 11 åren i fred och välgång har under vintern avlidit. Troligen har den utdragna och kalla årstiden bidragit till dess död.

Snövit har med sitt frodiga växtsätt och vackra blomning bidrag till att förgylla vardagen för dess beundrare under många år.

Aklejorna, lavendeln och hortensiorna sörjer sin vän.
sommarlov

Tänk vad livet är skönt,

allt är vackert och grönt!

Plocka blommor och blad,

kanske ta ett bad?


Sommarlov, solen skiner skönt.

Sommarlov, allting är så grönt.

Himlen blå, vill jag nå,

när jag fångas utav vinden.

Sommarlov, sköna sommarlov!

ödets ironi?

Efter mycket tjat och ågren kom J äntligen iväg till arbetsförmedlingen i måndags. Hon fick en tid nästa onsdag då hon skulle träffa sin handläggare och göra upp en plan för arbetsökeriet. Igår ringde plötsligt en handbollmamma och frågade om J hade hittat sommarjobb. Idag var det intervju och nästa onsdag ska hon gå bredvid för att lära sig alla sysslor i affären...Bara att ringa AF och avboka tiden. Inte dumt alls men ganska typiskt. Först så mycket exter innan och sedan var det helt i onödan. Grattis till chansen. Den kom tack vare ett diciplinerat jobb på handbollsträningarna och matcherna. Jobba nu lika hårt och målmedvetet med detta så kommer det att bli jättebra!

onsdag 16 juni 2010

prinsessfeber


I affären idag såg jag ett inslag i de senaste veckornas prinsessfeber som fick mig bli riktigt nostalgisk. Det finns en liten bok om Victoria och Daniel där de är klippdockor! Jag kan, om jag ska var ärlig, inte riktigt se att de är dem men själva företeelsen förflyttar mig genast till min mormors köksbord. Veckotidningarna skickades runt mellan grannarna och hade man riktigt tur så fanns klippdockan i Allers kvar. Eftersom fröken i skolan sagt att jag behövde träna på att klippa så uppmuntrades jag att klippa ut dem så noggrannt, så noggrannt. Sedan skulle de sparas i ett brunt kuvert och ganska snart fick jag favoriter som jag ritade egna kläder till. Älskade att designa festklänningar och ritade och klippte ut små skor och fantastiska hattar. Inspirationen till dessa kreationer kom förstås från de tjusiga bilderna på det fina folket i svensk damtidning. Då var det fröken Silvia Sommerlath som skulle gifta sig och jag minns ännu hur krångligt det var att klippa ut hennes bröllopsklänning med tiara, släp och allt. Undra om det är några små flickor som sitter och klipper ut Victoria eller om den där klippdockan faktiskt köps av nostalgiska 40-åringar?

att vara eller inte vara...

...uppkopplad? Det är frågan. När vi en gång köpte landet så var det med inställningen att vi inte skulle ha TV. Det var en bra idé i teorin : ) Det gick några månader och strax innan en stor sporthändelse så bar det av till TV- Gustafs. Sedan har internetmotståndet varit lika stort i teorin, det har surfats på telefoner och ordnats med tillfälliga modem via jobbtelefoner och nu är det dags. Bredbandet, det mobila, har kommit till Köleröd. Tack Telenor, hur det än är så är det inte så dumt att vara uppkopplad!

tisdag 15 juni 2010

nya proppar

Brasilien spelar gåfotboll och vuvuzuelornas surr är effektivt dämpade med nya öronproppar från Earstore. Mycket bra så långt, de filtrerar ljudet och släpper igenom tal. Eldprovet blir väl inte förrän i höst när det är dags för handboll igen. Tänk att det bara behövs ett par proppar för att få lugn och ro!

att se fram emot i utmaningen: Afrika i fokus!


1 1408701057 MCCALL SMITH, ALEXA:DOUBLE Inbunden 149 kr

1 9185849065 MEYER, DEON:DÖD I GRYNINGEN Inbunden 99 kr

1 9185849154 MEYER, DEON:JÄGARENS HJÄRTA Inbunden 99 kr

1 9185849200 MEYER, DEON:DEVILS PEAK Inbunden 185 kr

1 9188420477 PINNOCK, PATRICIA SCHONSTEI Häftad 54 kr


Att betala 586 kr

sommarpromenad


från kaos till ordning?

Stressen fortsätter; släpar, sorterar och slänger och sakta men säkert börjar man skönja ordning. Det är bra. För mig. Först då kan jag släppa och ta sommar.

måndag 14 juni 2010

stolthet och fördom och övertalningar

Stor oro råder inför arbetssituationen, det gäller att svälja sin stolthet, skippa sina fördomar och dessutom vara mottaglig för en stor dos övertalningar!

söndag 13 juni 2010

safari

Hittade inte "The Double Comfort Safari Club" i dag får beställa den på nätet, fick ta the real thing istället... Mikuni, Tanzania, 2005

Damernas detektivbyrå

Hittills har jag läst 10 böcker i serien om Mma Ramotse och hennes detektivbyrå som ligger i Gabarone, Botswana. I romanerna finns alltid tid att sitta ned och dricka en kopp te och den senaste boken heter just "Tea Time for the Traditionally Built". Miljöerna, maten, dofterna och livsinställningen hos huvudpersonerna känns mycket annorlunda från ens eget liv och den långsamma, underfundiga och vardagsfilosofiska berättarstilen är fullständigt urcharmig. Serien borde alltså kunna kvala in i "En bokcirkel för allas" Afrika i fokus utmaning om det inte vore för en liten detalj. Författaren är en äldre herre bosatt i Skottland. Kanske är det så att den torra humorn med underdrifter och något omständiga berättarstil egentligen hör till den brittiska litteraturen mer än den afrikanska? Hur som, Alexander McCall Smith verkar älska sitt Botswana. De små detektivhistorierna är berättade med kärlek och vill sprida ett tolerant och mänskligt budskap, diskutera problem i det afrikanska samhället som korruption samtidigt som jag småler under hela läsningen. Väntar på nästa del!

Edit! Nästa del är redan här. Den kom ut i maj, nu får jag leta upp "The Double Comfort Safari Club".

Sydafrika

Vuvuzuelorna surrar som arga getingar i sändningarna från fotbolls VM och matcherna har väl vart sådär hittills. Mexico - Sydafrika var underhållande men annars har det jag sett varit ganska avvaktande och försvarsinriktat. Jag vill se offensiv fotboll, det är målen som räknas eller? Tidningarna följer upp med reportage från landet och jag kommer att tänka på min första smak av bushtea, en sydafrikansk arbetskamrat bjöd oss alla på äkta roiboos. Det är en speciell smak som jag behövde vänja mig vid. Om du vill smaka en bit Afrika kan du titta in hos Distant Drums och resa till Sydafrika utan att åka en mil.

lördag 12 juni 2010

sommarkväll?

Sommarkvällen med sommarvädret kräver en stor kopp kaffe och tända ljus! Ljuslyktorna är en sommargåva från en vän och arbetskamrat och muggen har en elev valt till mig. Tillverkad av en lokal keramiker. Tur att det finns filtar och en god bok när det regnar vertikalt och blåser halv storm. Midsommar är inte än - vädret har kommit två veckor för tidigt...

kväll i ulembwe


kunskap är makt

Mina reflektioner kring afrikansk litteratur fick mig att tänka tillbaka till Usalule. Den värme och glädje vi möttes av där var slåeende. Alla, både barn och vuxna, var så angelägna att lära och utbilda sig. De vuxna frågade oss om HIV och barnen var nyfikna på vår vita hud. "Miss Anna, what kind of water do you wash with?". Jag hoppas att vårt engagemang, vårt lilla lånebibliotek och vårt bidrag till utrustning i skolorna kom till nytta. Tyvärr vet vi väldigt lite om det men hoppas gör jag.

Nattens Inre

Nattens inre av Leonora Miano är en av de otäckaste böckerna jag läst. Jag hade fysiskt svårt att fortsätta läsa denna grymma berättelse om ett fiktivt land i hjärtat av Afrika där våld och tortyr och död härjar. Berättaren är Ayané som återvänder till sin hemby efter studier i Frankrike. Hennes mor är döende och efter moderns död hamnar byn i en milisgrupps våld. I byn finns bara kvinnor och barn kvar och romanen beskriver kvinnornas känsla av maktlöshet. Under förevändning att återupprätta det afrikanska folkets heder så begär och utför milisen förfärliga handlingar. Hur långt är en människa villig att gå för att rädda sitt eget skinn? Hur mycket våld kan en grupp människor utföra och ändå vara människor? Under vilka omständigheter är det rättfärdigat att tortera och skada andra? Mianos bok utspelar sig inte i något särskilt land men jag associerar under läsningen till verkliga händelser som rapporteras i nyheterna. Okunnigheten och utsattheten hos befolkningen gör att gränsen för mänskligt beteende suddas ut...och kvinnornas lösning är att inte tala om det onda. Då finns det inte längre.

sommarskönt bokbyte

Bloggen "En bok om dagen" ordnar ett sommarskönt bokbyte. Så spännande att få skicka böcker till ngn okänd. Och att få. Anmäler mig genast!

fredag 11 juni 2010

Parched Earth

Bränd jord heter boken av Elieshi Lema som berörde mig djupt hösten 2005. Jag hade då just kommit hem från en studieresa till ett skoldistrikt i Tanzania och på hemvägen hittade jag till A Novel Idea i Dar es Salaam. En hel bunt böcker blev jag rekomenderad där och på planet hem började jag att läsa "Parched Earth". Undertiteln till boken är "A love story" och sökandet efter och definitionen av kärlek går som en röd tråd genom berättelsen. En ung kvinna i Tanzania som utmanar de givna (manliga) normerna i samhället och slits mellan omgivningens förväntningar och sina egna önskningar är huvuddpersonen. Doreen är lärarinna och boken beskriver också vardagen på en arbetsplats där kvinnors status är lägre än männens trots att de utför ett viktigt och gott arbete. Doreen är gift med Martin och äktenskapet blir allt mer problemfyllt bl a för att deras enda barn är en dotter. Traditionen kräver att en kvinna ska föda sin man söner och en dag möter Doreen Joserph på en buss. Det blir inledningen till ett samtal som förändrar Doreens syn på både kvinnor och män.


Jag kan varmt rekommendera boken som låter läsaren lära känna flera olika intressanta människor, ger en inblick i afrikanskt vardagsliv som det kan te sig för den utbildade medelklassen samtidigt som den diskuterar frågor som är universella. En riktigt bra bok alltså!

Läsutmaning - Afrika i Fokus

Jag är med i En bokcirkel för allas läsutmaning - Afrika i Fokus. Läs mer om utmaningen och häng gärna på! http://bokcirkelforalla.wordpress.com/lasutmaning-med-afrika-i-fokus/


ännu mer grattis


vacker gåva

Birgitta Hilling har gjort de fantastiska smyckena på bilden. Musslan med guld och svart hänger nu om min hals. Så vacker!

nu blåser vi i pipan

Nedräkningen var slut. Äntligen fotbolls-VM! Eller var det sommarlov? Idag var det avslutning efter 720 dagar tillsammans. De var redo, jag var redo och ändå blir det vemodigt. 4 år är lång tid, de ord som vi enades om igår som ska finnas med i framtiden är: snäll, rolig, omtänksam och ärlig. Precis som en riktigt bra fotbollsspelare behöver vi jobba hårt, vara lagspelare och individualister och lyssna på tränaren. Kanske t o m finta en motståndare ibland. Då blir vi proffs på det vi gör. Nu blåser vi i pipan - sommarlovet väntar!

torsdag 10 juni 2010

jag står emot, jag står emot

När man arbetar med ungdomar runt sig hela dagarna kan man ibland tycka att det blir för tjatigt, samma saker diskuteras, samma konflikter ska lösas och samma spel mellan killar och tjejer som ständigt upprepar sig. Jag har peppat en kille särskilt att följa sin egen röst och inte plötsligt hamna i situationer som han inte valt själv. Det är lätt att bara hänga på...Idag var det en sådant tillfälle, jag går med snabba steg mot bordet där han sitter och får höra:
- Det är lugnt Anna, jag står emot, jag står emot. Jag säger:
- Bra jobbat, då räknar jag med att du fortsätter göra det så att det inte plötsligt ändrar sig bara för att jag vänder ryggen till. Svar:

- Jag är väl mognare än så.

OK - klart slut.

skateparken

Nära oss har vi en fantastisk actionpark. Än är det inte dags för skateboard men sparkcykel går ju också bra!

kortversionen

Ur Henrik Langes "80 romaner för dig som har bråttom", Kartago Förlag:

onsdag 9 juni 2010

grattis


lupin


Undrar hur man ska kunna få dessa skönheter att trivas hemma hos mig? Utanför min mormors hus växte hela backen ned mot vägen full med lupiner. Jag har samlat frön och sått men det blir inget. Undra hur man gör? Hela vägkanterna är fyllda med blommor - det är dags att samla frön igen och försöka på nytt. Skam den som ger sig!

vardag

Vardagen slår till med kraft - timotejen gör att näsan och ögonen rinner, städning av klassrum och flyttpackning tar på ryggen och diskmaskinen luktar skunk. Vad kan vara bättre än en dos Jane Austen. Läser Pride och Prejudice och Jane Austen klubben simultant. Please Mr Darcy, rescue me from dreary ordinary days!

tisdag 8 juni 2010

juliet, naked

När det kommer ut en ny bok av Nick Hornby så tar jag den snabbt och vill så gärna läsa. Vill så gärna återuppleva den sköna känslan av ironi och småskratt som kändes genom hela "High Fidelity". Minns det som igår. Tyvärr kommer böckerna som följt på aldrig riktigt upp i samma nivå. Kanske var det överraskningseffekten och absolut noll förväntningar som gjorde debuten så bra? I Juliet, Naked är Hornby tillbaka med en kvick roman. Vi får vi möta Annie och Duncan mitt i livet, ganska missnöjda med både karriär och familjeliv och i stort behov av förändring, allt berättat med kvickt språk och i korta episoder. Musiknörderi med massor av referenser, borde tilltala mig men ... nja.

studentkram

LOn gjord efter skiss i bloggen som du hittar här: http://veckansskiss.blogg.se/.
Alltid kul att se skisser scrappade av många. Det är ett av de roligaste momenten när vi träffas och pysslar tillsammans. I brist på fysisk träff så får det bli på nätet. Så här blev min tolkning:


äventyrsdagar

Har varit på resa med massor av ungdomar - alla resor vi gjort hittills har haft ett alldeles särskilt syfte; historiskt, samhällsvetenskapligt, naturvetenskapligt eller kulturellt. Den här gången blev ett äventyr, vi hade bara umgås på agendan. Det är så tydligt vilka individer som har ett eget driv att hitta på aktiviteter, sysselsätta sig och vara sociala. Livet är ju (något klyschigt) ett äventyr och det gäller att ta sig fram i det äventyret så att man har så roligt och trevligt som möjligt. Det gäller alldeles särskilt om man befinner sig på ett äventyrsland!

Kanske hade det vart minst lika äventyrligt om vi åkt några kilometer till och hamnat i den historiska vallebygden. Tänk att besöka Sverigens första domkyrka, se Birger Jarls gravplats, tälta under stjärnorna i Varnhems kloster eller vandra över kullarna på medeltida stigar. Men... okej - det är intressant och äventyrligt för en medelålders tant. Ungdomarna gillar fritt fall!

lördag 5 juni 2010

i konvaljens doft

En stor bunt konvaljer står på mitt balkongbord, det är min snälla moster som plockat min barndoms examensblomma till J på hennes examen. De leder till ett strövtåg i mina examensminnen. Så omtänksamt, att ta sig ut i ekdungen och ta med till oss. Doften är berusande och nu i kvällningen så stark att den fyller luften vida omkring. Lite kontrast mellan de romatiska blommorna och ljudmattan som gör att hela huset pulserar. Green Day betyder grön dag men passar sådär till liljekonvaljer...

överlevnadskit

Bästa presenten var från M. I en BD tygkasse hade han packat Hello Kitty plåster, vätskeersättning, spork, trosor, räkost, ravioli, rockT-shirt och våtservetter och en biljett till P & L. Succé! Nu saknas bara tält, filt, stövlar och regncapen så är packningen klar. Undrar vad man själv skull packa i sitt överlevnadskit? Penna, papper, en tjock och innehållsrik bok och varma kläder. Där måste nog vara någon slags madrass också, så att man kan ligga ned bekvämt. Tänk att det kan vara så skönt att bara ta det lugnt i sällskap med ord.

bästa dagen...

J kom hem halv 5 på natten och sa trött men lyckligt: detta har varit den bästa dagen i mitt liv! Det lät bra. Dagen började med champagnefrukost med brie och jordgubbar hos A, sedan foto i skolan, lunch med L som servitris, kyrkan, utspring, flakåkning, inget (!) bad i Poseidon, mottagning och krogen...Det blev converse till klänningen på kvällen.

Prästen, och tillika rektor, höll en fin predikan om krux, om man inte träffar på problem så är man inte människa. Nu hoppades han att åren på skolan skulle kunna hjälpa till att hitta lösningar på de krux man stöter på i framtiden. Sedan talade han förstås om crux=kors och att det alltid finns någon att vända sig till om man inte hittar lösningar själv.

Talet avslutades med några fraser från Summertime:
"One of theese mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take to the sky"
Betygsutdelningen var personlig och musikeleverna underhöll proffsigt. Sedan var det dags för mösspåtagning.
Det var verkligen extra högtidligt att vara i domkyrkan, ljus och rymd och en perfekt inramning. Nu är det dags att att sprida sina vingar och flyga!


fredag 4 juni 2010

för vi har tagit studenten...


För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, hurra haleluja! Så lät sången idag utanför domkyrkan. Officiellt vuxen!

onsdag 2 juni 2010

i väntan på danskt

Få tv-serier följer jag men när det står livvakterna i tv-tablån då vill jag titta. Inte spela in och titta se'n utan verkligen titta IRT. Det är något med de danska serierna; mordkommisionen, försvarsadvokaterna och nu livvakterna som jag gillar. Såg förresten att de är skrivna av samma gäng manusförfattare. Kanske är det samma ingredienser som gör att jag läser Hanne-Vibeke Holst? Samtida berättelser där man får följa flera personer i arbetsliv och privatliv och där aktuella händelser skickligt vävs in. I drottningoffret får man en inblick i hur det kan vara att bli dement och plötsligt är det politiska spelet bara en fond för en fruktansvärt nedbrytande sjukdom. Senast i Livvakterna var det ett mycket aktuellt moraliskt dilemma kring muhammedteckningar, samma vecka som Vilks hade blivit utsatt för mordbrand. 10 minuter kvar till sändning...

tisdag 1 juni 2010

sjungom studentens lyckliga da'r

Ännu en student med hemsydd klänning!

sjungom studentens lyckliga da'r


Då när det begav sig. Konvaljebuketten på plats och mössan käckt på svaj. Kläderna sydda av tyg från Almedahls stuvbod på Hemvägen och designade av mig... Så hade man jobbat på brännan också på det glada 80-talet. Nu är det mode med 80-talskläder igen undra om man skulle leta fram sin lila balklänning sydd av infärgat lakanstyg - den och morfars gamla långkalsonger i samma färg? Det var orginellt, kan man lugnt säga. Tänk att sy har jag helt slutat med. Det senaste var väl någon flickklänning senast. Får nog leta fram maskinen igen, undrars om jag ens kan trä den?

i ett moln av doft

Dofterna är starkast på kvällen, hela staden omsluts av ett moln av syrén. Dofterna minner mig om klassrum pyntade till avslutning. Hemma när jag var barn hade vi inga syréner. I egen täppa finns nu ett överflöd av försommardoften framför alla. Bilden är från 2001, då var både syréner och J små. Nu har de vuxit en del och är i full blom.