Sidor
måndag 31 januari 2011
the russian dreambook of colour and flight
Gina Ochsners roman är en sanslös blandning av galghumor, samhällskritik och möten med ovanliga människor. För mig var läsningen spännande eftersom jag så sällan läser romaner som beskriver den asiatiska delen av Ryssland, maten och miljöerna var mycket främmande. The Russian Dreambook of Colour & Flight är författarens debutroman efter att tidigare ha gett ut en novellsamling och det kan märkas, alla berättelserna är fantastiska skrönor men de kunde varit delar i en novellsamling. Nu hålls de samman av att personerna bor i samma hus och den brokiga skaran kan tyckas osannolik. Jag möter i min läsning en samling människor som lever i ett kallt klimat där det enda sättet att värma sig är med berättelser och drömmen om att en dag komma därifrån är ständigt närvarande. Komiskt, satir och fantasterier, men mest av allt tragiskt.
Smygstartar härmed Lyrans jordenruntresa 3.0 som under februari har fokus på Östeuropa. Boken är inte på läslistan men passade liksom in.
pricken
söndag 30 januari 2011
filmfestival i sta'n
Klassiker i blindo: Tender is the Night (F. Scott Fitzgerald)
Det börjar i Schweiz dit psykoanalytikern Dick Dyver återvänder efter första världskriget för att omedelbart bli kär i den unga patienten Nicole på väg att återhämta sig från schizofreni. Nicoles mycket välbärgade familj har bestämt sig för att det mest praktiska är att köpa henne en läkare som äkta make och kärleken gör att det blir Dick, trots att man egentligen tänkt sig någon av bättre familj. Några år senare vid rivieran återstiftar vi bekantskapen med paret, nu gifta med två barn. Dick är det sociala navet för ett mindre sällskap amerikaner som tillbringar den ännu inte etablerade sommarsäsongen på rivieran. Gradvis förstår vi att Nicole inte är helt frisk, att livsstilen de lever kommer från hennes familjs pengar trots att Dick lovat sig själv att det inte skulle ske och att hans yrkeskarriär går på sparlåga.
Den unga skådespelerskan Rosemary tas upp i bekantskapskretsen och kärlek uppstår mellan henne och Dick. Det symbiotiska förhållandet mellan Dick och Nicole är dock ohotat tills några år senare när den senares sjukdom accelererat och Dick är alltmer frustrerad. Efter ett misslyckat försök att driva en psykiatrisk klinik faller Dick in i alkoholberoende och Nicole är den som bryter upp ur äktenskapet för en annan man. Dick flyttar tillbaka till USA och återgår till att leva under enklare omständigheter, medan Nicole med en styrka självklar för hennes samhällsklass fortsätter sitt liv.
Vet inte riktigt vad jag trodde om F. Scott Fitzgerald mer än att jag förstått att han är en amerikansk nationalklenod. Den här boken har i alla fall ett fantastiskt elegant språk helt i samklang med den överklassmiljö som skildras (lika elegant för övrigt). Den innehåller också ett väldigt effektivt berättargrepp - perspektivet flyttas i takt med att berättelsen utvecklas så att man alltid befinner sig med en viss distans till det som för tillfället är i fokus. Man får följa upprinnelsen ur Dicks synvinkel för att sedan introduceras till familjens rikemansliv genom Rosemarys oförstörda ögon. Tillbaka till Dick när Nicoles sjukdom är i fokus och när sedan Dick tappar greppet är det via Nicole vi får följa händelserna.
Facit:
Wikipedia säger att det här är en självbiografisk roman som värkte fram och fick ett ljummet mottagande.
När det gäller formen så är det lite intressant att den version jag läste tydligen omarbetats och getts ut postumt. Dessutom publicerades romanen ursprungligen som en följetong i en tidning. De perspektivförskjutningar som tycktes så eleganta kan alltså komma ur följetongsformatet och på det sedan en rejäl omarbetning - är det redaktörerna eller Fitzgerald som skall ha äran?
http://en.wikipedia.org/wiki/Tender_Is_the_Night
välkommen, välkommen hit
lördag 29 januari 2011
ingen ornitolog precis
Edit: Två talgoxar och en blåmes. Fiasko är förnamnet!
tidningskrönika
en kopp kafka
Om du inte har något att skriva om på din blogg kan du dra den där anekdoten om min klasskamrat i gymnasiet som en hel resa skämtade till det med att han vill ha "en kopp Kafka och ett glas Joyce". Tack för den M. Gårdagens småfniss stod annars spanarna för med Jessica Gedin i spetsen. Hon beskrev vältaligt hur apoteket inte längre är en plats för de sjuka utan för de friska. Alla är välkomna med i klubb "hjärta" där man kan få fina erbjudanden om produkter så att vi kan "Ge vår kropp lite extra omtanke" och det liknar allt mer en amerikansk drugstore. Vart tog receptkassan vägen? Gedin konstaterar att det hela blivit något kafkalikt med ett apotek som knappt längre har mediciner i sortimentet och panelen fyller på. Ja, lite snabbKafka sådär. Rentav NésKafka.
Lördagförmiddag, januarigrått, dags att gå och dricka en kopp Kafka och ett glas Joyce.
fredag 28 januari 2011
bokbloggsjerka
Vilken är den svåraste bok du läst? Vad gjorde den svår?
Den här frågan kräver en stunds tankemöda, jag har läst ett antal böcker som jag fått anstränga mig för att komma igenom och en del av dem har varit kurslitteratur som man bara måste plöja vilket inte gjort det lättare. Valet får nog ändå bli Ulysses av James Joyce, jag hade mycket svårt för språket, observationerna och partierna med inre monolog och läste aldrig klart. Tålamodet tröt och enligt Wikipedia lär James Joyce ha sagt att ”Jag har lagt in så många gåtor och pussel att det kommer att hålla professorer upptagna under århundraden, grälande över vad jag egentligen menat." Det blev lite för mycket konstruktion för mig. Odysseén av Homeros däremot, det är andra grejer det. : )
nu hejar vi på sverige!
Hjärnan säger omöjligt men hjärtat säger annat. Jag hoppas på att det omöjliga blir möjligt, just ikväll 18.15 på Malmö Arena.
Edit: Zut alors!
torsdag 27 januari 2011
amerikapost
the help - niceville
The Help är en helt underbar roman skriven av Kathryn Stockett som handlar om tre kvinnors vänskap, och kanske ligger en del av attraktionen i att den utspelar sig just i en brytningspunkt i den amerikanska historien? Precis som TV-serien Mad Men beskriver The Help hur värderingar och synsätt förändras och hur hotade människor kan känna sig av förändringar. I Mad Men är det kvinnornas strävan mot ett självständigt liv och deras intåg på arbetsplatserna och i The Help handlar det om lika rättigheter för svarta och vita, i ett samhälle där allt är möjligt, kriget är vunnet och presidenten är en ung snygg kille som ska erövra rymden och besegra kommunismen. Det lättaste i en tid av förändring är förstås att klamra sig fast vid det gamla, mina tankar går till vår egen tid, vårt eget land. Klamrar vi oss fast i och romantiserar den tid som flytt eller välkomnar vi det nya? En annan fråga, annat inlägg. Tillbaka till: Niceville - en sträckläsare!
onsdag 26 januari 2011
saken är gurka
bokgeografi - Kina
De böcker och författare som jag vill tipsa om är:
- Vilda Svanar av Jung Chang, en bok som knappast behöver någon närmare presentation. Många, många läsare har hittat till den numer närmast klassiska romanen om tre generationer kvinnor och Kinas historia. Bra! Chang har också skrivit en spännande biografi om Mao tillsammans med sin make, tankar om den kan man läsa här.
- Cecilia Lindqvist har skrivit en härlig bok som heter Tecknens Rike som har sin utgångspunkt i de kinesiska skrivtecknen och genom att presentera dem för oss läsare så får vi kännedom om landet, kulturen och naturen. En djupdykning i ett land via skrivtecken - verkligen något för en språkälskare.
- Jag skulle gärna vilja läsa fler unga författare från Kina och när jag söker runt på tips så dyker namnet Wei Hui upp. Via macondo hittar jag till romanen Shanghai Baby. Den låter som en spännande utmaning för mig.
måndag 24 januari 2011
världens tre roligaste böcker
- Igenkänningshumor. Med tanke på att jag strax skall göra en lista här så är Nick Hornby ett bra exempel i mitt fall (liksom för de 95% av de svenska männen som har en tendens att nörda in sig på saker). Min favoritpassage i High Fidelity är när berättarjaget ringer tillbaka till journalisten för att han har ångest över att ha förbisett något när någon äntligen var intresserad av en lista. Då flinade jag, men det räcker inte som sagt.
- Humor som mest bygger på udda personligheter. Ta Erlend Loe t ex. Skön berättarstil, dråpliga situationer och dråpligt persongalleri som sagt. Nope, räcker inte (har inte läst Paasillina, men skulle gissa att han sorteras här också).
- Absurd och/eller intelligent humor. Här dödas det älsklingar för att verkligen visa på att den här listan är helt objektiv. Kurt Vonnegut, gamle husgud, du platsar inte. Alltså, jag kan återberätta Billy Pilgrims bortrövande till den där planeten där han placerades på zoo tillsammans med världens sexigaste filmstjärna och fick barn med henne och skratta sönder historien, men när jag läste den log jag och mös jag och lärde mig saker om människor, men jag skrattade inte högt.
Mer lågmäld humor eller indirekt humor kan vi avfärda direkt och då återstår tre böcker. Vi tar dem i kronologisk ordning:
- Moment 22 (Joseph Heller). Skrivs det kultböcker nuförtiden? Om någon skrev en bok om krig och skruvade och skruvade berättelsen runt de personer som är satta att verkställa kriget i ett absurt anonymiserat regelverk tills läsaren vrider sig av skratt trots den allvarliga grundtonen så hade det nog blivit kult även idag. I alla fall om titeln sedan införlivats i språket för att sätta ord på det tillstånd boken beskriver. Det här är stor litteratur, men dessutom hysteriskt roligt.
- Dumskallarnas sammansvärjning (John Kennedy Toole). Historien om författaren är väl inte den muntraste, men att hans mamma efter sonens självmord fick den här farsartade historien publicerad ger lite extra tyngd åt antihjältarnas antihjälte Ignatius J. Reilly. Som om Ignatius skulle behöva mer tyngd än den som springer ur den självpåtagna rollen av kulturens och moralens väktare utövad från pojkrummet och närd av omvärldens dumhet och förfall. Någonstans i skarven mellan de stora tankarna och den lilla världen blir det här oemotståndligt roligt.
- Excelsior (LOB). Göteborgs bidrag till världslitteraturen. Minns fortfarande när jag direkt efter köpet satt vid Kopparmärra, göttade mig i solens sken och skrattade så jag grät ett par sidor in i detta mästerverk. En orgie i småsinthet, personangrepp, kvinnofientlighet, hybris och allmän politisk inkorrekthet från världens centrum, dvs Kortedala Torg. Det är högt och lågt, ojämnt och man vet inte vad i denna harang som är författarens egna åsikter och vad som är en fiktiv inblick i en sjuk hjärna (man vill gärna hoppas på en övervikt åt det senare), men med jämna mellanrum är det alldeles underbart.
That's it. De är faktiskt bara tre. Och förlåt än en gång, Kurt.
Gästbloggare: M
kramkrokodilen - filmversionen
söndag 23 januari 2011
sultanbrudens skugga
lördag 22 januari 2011
gömd men inte glömd
människohamn
fredag 21 januari 2011
mot karibien!
Jorden runt 3.0
Östeuropa - februari
Ingen konst - Péter Esterházy (Ungern)
En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja (Ryssland)
Här - Wisława Szymborska (Polen)
Mellanöstern - mars
Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)
Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon)
Järngräshoppan - Salim Barakat (Kurdistan/Syrien)
Asien - april
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (Pakistan)
De sex misstänkta - Vikas Swarup (Indien)
Båten - Nam Le (Vietnam)
Oceanien - maj
Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Pojken i soffan - Sonya Hartnett (Australien)
Syd/Mellanamerika/Karibien - augusti
En historia om läsning - Alberto Manguel (Argentina)
Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa (Peru)
Annie John - Jamaica Kincaid (Antigua och Barbuda)
Nordamerika - september
Dödssynden/To kill a mockingbird - Harper Lee (USA)
Lark & Termite - Jayne Anne Phillips (USA)
Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis (Kanada)
Afrika - oktober
Minaret - Leila Aboulela (Sudan)
Aké - Wole Soyinka (Nigeria)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (Etiopien)
Västeuropa - november
Med livet framför sej - Émil Ajar (Frankrike)
En dag - David Nicholls (England)
Alla själar - Javier Marías (Spanien)
torsdag 20 januari 2011
11 606
onsdag 19 januari 2011
min kamp
Kanusgård skriver i sin Min Kamp en gripande uppväxtskildring om en son som kämpar med att bryta sig loss från sin pappas inflytande, önskan om att vara till lags och att få något sorts erkännande att han duger är så stark genom hela boken och fullkomligt drabbar mig. Det är en personlig och utlämnande roman som han skrivit och Knausgård skildrar barndom och uppväxtår utan några försköningar. Jag kan identifiera mig med huvudpersonen Karl Ove, han lever omgiven av inkapabla vuxna och är i grunden mycket ensam, något han tror att han trivs med. Jag gillar det jag läser och kommer att tänka på Halvbrodern av Lars Saabye Christensen, det utspelar sig i småstad i Norge, naturen är härligt beskriven och det finns en ton av tragikomik i berättelsen. Jag ser fram emot nästa del i den självbiografiska romansviten som beräknas komma i vår. Det ska bli spännande att följa Knausgårds tamp ytterligare ett tag - undra just om livet fortsätter att vara en kamp i fem romaner? Det återstår att se!
.
tisdag 18 januari 2011
mackefinge
- Mackefinge har jag aldrig hört förut - vad betyder det?
- Ett finger i en dubbelmacka bara, kommer ett generat svar...
Mackefinger eller motherfucking, eller ett finger i en macka, vem vet?
pannekaka!
måndag 17 januari 2011
måste man???
tematrio - feelgood
1. En dag av David Nicholls var hösten bladvändare. Den har hyllats av både bloggare och recensenter och det är den värd. En rapp och humorfylld berättelse som två personers väg mot vuxenheten. Mycket igenkänning, fniss och några tårar!
2. Juliet Naked är en härlig samtidsskröna av Nick Hornby som driver hejdlöst med allt och alla som har ett så uppslukande intresse så att det t o m hindrar oss från att leva livet. Nörderi, musik, samlande och åldersnoja i skön förening.
3. Damernas detektivbyrå, läsningen av hela serien får betraktas som en konstant feelgood känsla. Det finns inget som inte Mma Ramotse kan lösa med hjälp av en kopp bushtea och det långsamma berättartempot smittar av sig på läsaren. Mycket relaxat. Alexander McCall Smith har ju skrivit flera serier med lugnt feelgoodtempo men min favorit är den om damerna i Botswana - måbralitteratur när den är som bäst!
mattemusik
söndag 16 januari 2011
scraplift på scraplyckan
lillgruffalon
"Det måste du förstå att ut i Djupa Mörka Skogen ska ingen Gruffalo gå.
- Varför det? Varför då? - Jo, hör nu på,
Den Stora Stygga Musen kan ta dig då."
Lennart Hellsing har översatt Julia Donaldsons underbara bilderbok om Lillgruffalon och de suggestiva bilderna som är fyllda med ledtrådar om kommande händelser och roliga detaljer att samtala om har Axel Scheffler gjort. Det här är en fantastisk högläsningsbok där språket bara flyter fram, budskapet är tänkvärt för både vuxna och barn och bilderna är mörka och lite spännande samtidigt som de är fyllda med värme och trygghet. Där finns många samtal man kan föra med barn om innehållet men jag ska använda boken som en introduktion till ett arbete med olika djurs spår i snön. Vem har gått här?
Jag tycker det är så kul att använda skönlitteratur in i ett ämnesområde i skolan och gör det ofta. Hoppas nu att eleverna gillar Lillgruffalon lika mycket som jag gör.
grymt tryck!
lördag 15 januari 2011
lyrans afrikanska?
sport i litteraturen?
http://www.gp.se/kulturnoje/testadigsjalv/1.529587
fredag 14 januari 2011
i rättvisans namn
på spåret!
torsdag 13 januari 2011
med datorn som skrivverktyg
Läs gärna Ericas blogg!
onsdag 12 januari 2011
kaffe=vuxenpoäng!
bokgeografi - tyskland
1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
I våras läste jag Kunzelmann & Kunzelmann av Karl-Johan Vallgren och jag blev mycket positivt överraskad. En härlig roman som utspelar sig både i Tyskland och Sverige. Riktigt härlig läsupplevelse som frågar läsaren vad som är äkta och vad som är falskt. Boken gjorde att jag äntligen tog mig för att starta en bokblogg - således är inlägget om den det allra första jag gjorde...
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag har läst det mesta som Gitta Sereny har skrivit. Hon är österrikisk, föddes 1921 och flydde sitt hemland innan kriget. Hon är författare och historiker och har i flera böcker utforskat människors förmåga till grymma och omänskliga handlingar, allra mest känd är hon kanske för Albert Speer och sanningen och Tyskt Trauma som båda ger bilder av Nazityskland. Hemskt angelägen läsning!
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har sett en hel hög med böcker på Bokförlaget Thorén och Lindskog
som jag är sugen på - Cap Esterel t ex låter som en riktigt härlig roman skriven av Tanja Langer. Lyrans Noblesser gjorde med sin recension i höstas så att jag blev riktigt sugen! Hoppas att ett ex ska komma i min väg snart...
kaninkatastrofen
Så börjar Ingelin Angerborns humoristiska bok Kaninkatastrofen som handlar om Vilma, Viktor och Viking och vilken unge kan motstå den? Inte de jag känner iallafall. De roliga och detaljerade bilderna gjorda av Jenny Karlsson gör också sitt till för läslusten. Detta är den tredje delen i en serie om medlemmarna i den superhemliga klubben som hamnar i diverse klanterier...
Kartkatastrofen, klockkatastrofen och kungskatastrofen heter de andra delarna och de är lättlästa kapitelböcker som inte är alldeles jättebarnsliga. Luftig text, korta kapitel och spännande bilder gör den extra passande för killar och tjejer som har gått några år i skolan och ännu inte i mellanåldern fått upp läsflytet. Extra kul är att varje bok avslutas med en liten del där barnen kan fylla i själva - där finns både Mina Vänner där Vilma, Viktor och Viking också har fyllt i och ett Klanttest. I Kaninkatastrofen kan man läsa små intervjuer där både författaren och illustratören berättar sina värsta pinsamheter, också där finns det plats för barnen själva att fylla i en liten intervju. Läsning och skrivande i skön förening. Mer sån't!
tisdag 11 januari 2011
frostnätter
måndag 10 januari 2011
ordet för dagen är spänst!
den röda, vita, gula eller lila och så mycket annat.
Det gäller formen, som från skål till blad och stjälk
inte kan beskrivas bättre än med detta ord:
med ordet spänst.
Om du står vid en tulpan
känner du dig rak och spänstig.
Om du lutar huvet till
ska också din kind rodna. Färgen
kommer mindre ifrån dig än från tulpanen.
Tulpaner luktar inte. Rättare
är att de doftar spänst.
Ur skålen borde något drickas, men så långt
går inte blommans vänlighet.
Små starka spröt
finns i tulpanens skål. De räcker till
att elda tankarna med kön. Dessutom
tecknar de en bild av barnrikhet, de är
långt fler än som kan nämnas
med orden ståndare, pistill.
En skål kan bli ett fat när skålen åldras. Tulpanen
som symbol för liv
kan också tala om att döden kommer snart.
Men fullt av liv var livet
så länge det fanns kvar.
ur För dagligt bruk, 2004
söndag 9 januari 2011
minnen förpliktigar...
mammalad
För dem som vill pröva en egen billig och mycket god marmelad så kommer det busenkla receptet här:
1 st röd grapefrukt
2 st apelsiner
1 st citron
1 st lime
Tvätta och borsta frukterna, köp gärna ekologisk frukt eftersom skalet skall användas. Skär dem (om skalet är tjockt så kan man skära bort det allra tjockaste ändarna) i klyftor och kör dem i en matberedare tills allt är finfördelat.
Häll 1½ liter vatten i en stor kastrull. Häll i fruktmassan och låt koka i 30 minuter. Låt massan ligga kvar i kastrullen tills nästa dag.
Koka åter upp fruktmassan. Häll i 2 kg socker. Lite i taget! Låt koka i 30 min. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Sätt på locken medan marmeladen är het.
lördag 8 januari 2011
vad ska jag läsa nu då?
Enligt O har en utmaning som heter boktolvan, där ska jag läsa 12 nya författare under det kommande året. På den är jag på god väg redan...
Lyrans Noblesser reser jorden runt - en utmaning jag inte vill missa. Den börjar i februari med Östeuropa och jag ser mycket fram mot att resa med Lyran som reseledare!
Bok och biblioteksmässan har fokus på tyskspråkig litteratur - innan mässan ska jag ha bekantat mig lite mer med den och förhoppningsvis skrivit lite om det på Enbokcirkelföralla. Dessutom kanske det dyker upp ett och annat recex från Karin också...
När det blir tomt i min läshög kan jag alltid gå till min favoritkontinent och fylla på på Lyrans afrikanska - en lista över 100 lästips som jag gärna vill läsa många av.
Underbart! Perfekt! Härligt! Ingen risk att stå utan läsning under 2011!