måndag 20 augusti 2012

varannan damernas?

Har skrivit om Karolina Ramqvist idag, skriver om Virginia Woolf imorgon och jag funderade över hur olika tankevärldar som de båda författarinnorna hade/har att förhålla sig till. Jag slängde häromsistens ut en fråga i en kommentar hos Bokmoster när hon beställt böcker: "Bara tjejkompisar? Är det medvetet så att du oftast läser kvinnliga författare?". Bokmoster svarade i ett inlägg och jag blev bara tvungen att kolla min egen läsning. Är det varannan damernas?

Nej, det är väsentligt fler kvinnliga författare lästa hos mig. 2011 och 2012 var det procentuellt 60 - 40 i fördel för damerna och iår är det hittills hela 67 - 33. Jag gör inga medvetna val att läsa kvinnor men tydligen är det de som oftast blir lästa. Som Bokmoster skriver så läser också jag det som jag tycker verkar spännande och intressant. De senaste åren har det varit fler kvinnliga för mig. Hur är det för er? Väljer ni böcker utifrån kön, har ni något medvetet tänk kring det eller blir det som det blir?

14 kommentarer:

  1. Jag har ingen statistik över det faktiskt - det skulle vara intressant! Har en känsla av att det kan vara mer män. Men det kanske är fel.

    Jag har utmanat dig i min blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din utmaning, jag återkommer i veckan.

      Radera
  2. De senaste åren har jag medvetet försökt öka andelen män. Men i år har det inte gått så bra, 29 män av 69 lästa böcker so far.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att på andra ställen är det gubbvälde så att det räcker, i litteraturen får kvinnorna härska!

      Radera
  3. Förra och förrförra året hade jag inte börjat blogga och jag läste väldigt få böcker. Av dem var det ca en tredjedel kvinnor och två tredjedelar män. I år när jag nördat ner mig i böcker, boktips och bloggar på ett helt nytt sätt så visar statistiken på 14 män och 17 kvinnor. Jag väljer inte efter kön utan efter det intresse en bok väcker hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar ju vara det absolut bästa sättet. Man ska läsa det man gillar :-)

      Radera
  4. Jag läser fler kvinnliga författare än manliga. Så är det bara. Och ska jag nämna favoritförfattare, så blir det nästan också bara kvinnor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så blir det ju för mig också och jag undrar varför?

      Radera
  5. Intressant att läsa ditt svar. Jag tänker som sagt fortsätta som jag gjort tidigare, att läsa de böcker som jag blir nyfiken på och som verkar intressanta på något sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så blir det men jag undrar ibland över hur man väljer?

      Radera
  6. En snabb koll visar att jag under 2012 hittills läst 18 män och 17 kvinnor. En gissning från mig hade varit tvärs om och betydligt fler kvinnliga författare. Jag blev förvånad! Men nöjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att det inte var särskilt länge sedan som kvinnor fick publicera sig under pseudonym för att anses vara seriösa författare. Undrar om den känslan finns kvar, att kvinnorna skriver lättviktigare och männen riktig litteratur?
      I min värld är det inte så men vad vet jag?

      Radera
  7. Tror att jag läste drygt 70% kvinnliga författare förra året, men i år känns det lite mer jämt fördelat. Borde kanske räkna efter?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte räknat innan men jag fick ett ryck och räknade. Det var ungefär som jag trodde sådär 60% damernas, det lustiga var att jag både 2010 och 2011 hade läst exakt 60% kvinnliga. Inte 61.5 eller 58 utan exakt så det verkar vara en bra blandning för mig. Får klämma in några gubbar här i höst så trenden håller :-)

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!