onsdag 13 mars 2013

on this day - välkommen till en dag för 80 år sedan

Gustav Wächter
Det kom ett mail från Torkel S Wächter där han presenterar sitt nya projekt On this day och jag bara måste delge er den mycket spännande idén!

On this day 80 years ago är den andra delen av Simulated Real Time. På internetplatsen onthisday80yearsago.com kommer autentiska brev, dagboksanteckningar och myndighetsdokument att publiceras på den dag de skrivits men med åttio års fördröjning. Onlinepubliceringen inleddes den 30 januari 2013, på åttioårsdagen av Hitlers utnämning till rikskansler och kommer att avslutas den 2 juli 2013. Därmed skildras nazisternas första fem månader vid makten och hur det påverkar den tysk-judiska ämbetsmannafamiljen Wächters liv i Hamburg. För den som vill läsa hela berättelsen utan avbrott och även få veta vad som hände med familjen efter den 2 juli 1933 finns möjligheten att köpa e-boken THE INVESTIGATION.

Han utforskar alltså sin familjs historia och återskapar tidsandan, letar upp dokument och presenterar dem i ett nytt inlägg varje dag. 30 januari 1933 börjar projektet med meningen:

Måndagen den 30 januari 1933 sitter Gustav Wächter vid sitt skrivbord i tjänsterummet på Finanzamt Baumeisterstraße 8. Han har just undertecknat några handlingar, lyfter blicken och tittar ut genom fönstret på kvinnostatyn som kröner det sjutton meter höga monumentet på Hansaplatz. 

Det är klart att jag vill läsa mer, jag vill veta hur det nya politiska styret påverkar familjen och landet. Kanske minns några bloggläsare det fina projektet 32 Postkarten som jag skrev om i samband med att jag läste Och i Wienerwald står träden kvar. On this day är en fortsättning på det och ett unikt och personligt sätt att ta del av ett historiskt skeende - i det som Wächter kallar simulerad realtid. Självklart är det Torkel Wächters urval, det hans bilder, hans familjs upplevelser vi får och just det gör projekten så fascinerande. Nu ska jag sätta mig och läsa ikapp så jag hamnar på dagens datum!

Hallå alla historieintresserade och alla historielärare - här finns en pärla att upptäcka! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!