måndag 22 juli 2013

novellvåg med vind i seglen

Så härligt att novellvågen på bokbloggarhavet och i vanliga gammelmedia har fått en rejäl medvind!

I DN i lördags kunde jag läsa Lotta Olsson tipsar om noveller, hon konstaterar att det ju faktiskt finns en hel del bra noveller trots att formatet inte riktigt är hennes favorit. Såklart Lotta att det finns bra noveller! Det gäller bara att vara kalibrerad mot novelläsning och inte förvänta sig en roman. Bland Lottas tips på nyare noveller hittar jag Johnny Panic och drömbibeln, Brinnande livet och Het. Jag vill lägga till Lydia Davis Samarbete med fluga, och Chimamanda Ngozie Adichies Det där som nästan kväver dig som fina tips! 


Hand
Bortom handen som håller boken jag läser, ser jag ytterligare en hand som ligger sysslolös, en aning oskarp - min extra hand.ur Samarbete med fluga, Lydia Davis

Inte bara i DN har novellen blivit framlyft det senaste, också Anette och Sara har i inlägg hos Bokcirklar.se puffat för den spännande genren, både tematrios och bokbloggsjerka har tillägnats den korta komprimerade texten som ofta kräver extra koncentration hos läsaren. Härligt med vind i seglen!

För mig är sommarläsning inte ofta noveller, jag betar istället just nu av ett antal mycket tjocka böcker som legat och gottat till sig men säg den regel som inte är till för att brytas. Sommarens bästa läsning hittills är Etgar Kerets nya novellsamling: Suddenly a Knock On the Door. Läs den eller varför inte novellsamlingarnas samling: Törst av Nawal el Saadawi! 

Nu surfar vi på novellvågen i sommar, jag själv skall fortsätta med Egypten berättar, en fin samling från Tranan. Vad läser du?

- en novellvåg i bokbloggarhavet - 

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. jag också - kul att vi är många som gör det!

   Radera
 2. Just nu har jag inte någon novellbok på gång (förutom en med kinesisk science fiction som jag översätter litet vid sidan om) men om jag skulle rekommendera en novellsamling så väljer jag O Thiam Chins Aldrig bättre (också från Tranan). http://tranan.nu/bocker/aldrig-battre/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag läste den när den kom och gillade mycket:
   http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2013/01/aldrig-battre-noveller-fran-singapore.html
   Nu ska jag ta mig an Tranans novellsamling från Kina.

   Radera
 3. Jag har helt kommit ur fas i novelläsandet. Fann dock Kindenbergs Humoristen som e-bok så den ska jag inom kort sätta tänderna i. Korta texter snarare än noveller, men ändock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, det var en okänding för mig. Ingen press, ingen stress. Man ska ju läsa det man har lust på :-)

   Radera
  2. Åh då kan jag verkligen rekommendera dig dem. Små underfundiga mikronoveller. Skrev lite om hans Kan du inte bara vara pinsamt tyst här: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2012/09/03/litterar-separationsangest/

   Radera
  3. Fint tips! Tackar, kikar in på e-lib!

   Radera
 4. Jag försöker verkligen hänga med i novellvågen men hinner knappt skriva några inlägg. Men dina läser jag med behållning och får ytterligare tips! Tack för att du skriver och uppdaterar om både smått och stort. Själv läser jag just nu en något ojämn novellsamling: Sjunk/Det är så du förlorar henne av Junot Diaz. Det finns pärlor men även sådant som inte lämnar några större spår hos mig. Inlägg kommer kanske snart.... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man läser och skriver det man har lust till. Huvudsaken är att det är roligt. Ser fram emot att läsa om Diaz noveller, hans roman tyckte jag sådär om (tror den heter Oscar Waos förunderliga nånting...)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!