fredag 14 november 2014

fredag och bokbloggsjerka!

Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel?

Det är veckans fråga hos Annika och bokbloggsjerkan. Jag kör en repris på en text om Mary Jones historia av Elin Boardy.
 


Idag är det då äntligt recensionsdag för Elin Boardys nya roman Mary Jones historia. Precis som iAllt som återstår och Mot ljuset så är det kvinnornas historia som skildras, och Boardy tar sig an en av de klassiska äventyrsromanerna: Skattkammarön. Jag kunde inte annat än småle när jag fick se den mycket snygga och påkostade boken eftersom jag i mitt klassikertema i skolan i höstas berättade om original-Robinson: 
Den som designat boken kan sina klassiker, det är då säkert. Liksom Boardy kan sin Skattkammarön. Säkert är också att jag troligen hade hängt med ännu bättre i svängarna i Mary Jones historia om jag innan hade läst Skattkammarön ordentligt, nu har jag bara vag uppfattning om ursprungshistorian (läs kollat på wikipedia) men det funkar det också. Den här romanen är nämmeligen en text som står alldeles fint på egna ben, huvudperson och berättarröst är den unga kvinnan Mary. Redan i romanens början får man reda på att hon nu bor med sin matmor Dolores i Karibien, John Silver är död och de två kvinnorna måste nu reda sig själva. Mary börjar sin berättelse när hon får en skrivbok och bestämmer sig för att berätta allt. Från den dagen hon kom till hamnkrogen Kikaren i Bristol, fram till dags dato, allt beskriver hon i sin dagbok. Och dags dato är en vår någon gång på 1700-talet.

Kvinnliga pirater gör litterärt myteri heter en artikel i SvD och sjörövartrenden kanske kan ses som vårens hetaste? Letar man efter pirater så kan man dock bli lite smått besviken på just den här romanen för sjöröveriet är en bihistoria. Det som är centralt i min läsning är relationen mellan Mary och hennes matmor och icke att förglömma, aran Flint. De har alla tre kapten John Silver som viktigaste man i sina liv. Just papegojan har Boardy lekt med en smula och den får vid några tillfällen kommentera handlingen och den blir också den som först vågar sig på att lämna Silvers cirkel. Som sidohistoria har också Boardy placerat en vacker kärlekshistoria mellan Mary och Agnes, en kärlek som leder till att Mary, precis som Flint, vågar språnget ut i det okända. 

Som av en slump har jag hamnat i ett stim av historiska romaner skrivna ur kvinnligt perspektiv och jag måste säga att Boardy skriver in den historiska romanen i en ny tidsera. Hennes böcker är, alla tre, så skickligt berättade att man kan förnimma hur en annan tid blir verklig. Hon placerar sina människor i miljöer som gör att man känner att man är tillsammans med dem. Allt från gårdstunet i Bohuslän till djungeln i Malaya. Och till ön Hispanola, Herrens år 17-


- texten repris från mars 2014-

19 kommentarer:

 1. Det var därför det var så svårt för mig, har inte läst boken. Men önskar mig den i julklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är spännande, passar bra på önskelistan!

   Radera
 2. Den boken har jag i alla fall hört talas om förr, men inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt på den ganska mycket efteråt vilket är ett tecken på att den gav avtryck. Jag gillade.

   Radera
 3. Long John Silver av Björn Larsson också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är verkligen jättebra! spännande! segling för landkrabba...

   Radera
 4. Elin Boardys bok var ett klockrent exempel, men jag har inte läst den än så därför kom den inte med hos mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var nästan straffspark men jag ville ändå lyfta fram den. Jag gillade mycket.

   Radera
 5. Skattkammarön läste jag i bokslukaråldern förstås och dessutom någon gång efter det, det är en fin äventyrshistoria. Boardys version har jag inte läst däremot!

  SvaraRadera
 6. Elin Boardys böcker kände jag inte till. Blev dock intresserad nu! ;)

  SvaraRadera
 7. Den valde jag också :). Älskar omslaget.

  SvaraRadera
 8. Skattkammarön har jag ju läst, men inte Boardys historia.

  SvaraRadera
 9. Denna bok har jag precis läst ut! En fantastisk bok med ett intressant perspektiv, jag sitter och funderar på hur jag recenserad den!

  SvaraRadera
 10. Är jättenyfiken på denna, kommer definitivt se till att läsa den, men originalet först :)

  SvaraRadera
 11. Den här boken är jag riktigt nyfiken på :)

  SvaraRadera
 12. Skattkammarön är ju välkänd men det vete sjutton om jag läst den ;-)

  SvaraRadera
 13. Spännande böcker låter det som!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!