söndag 18 december 2016

bländad - otäck relationsroman

Gågna veckans lyssning har varit Bländad av Petra Holst och jag har nästan mått lite fysiskt illa av den. I villaområdet bor Liv och Martin med sina tonårsdöttrar. De har ett fint äktenskap och lever ordnat och städat. När så Malena flyttar in så förflyttas Liv tillbaka till det sista året i gymnasiet när de två var klasskamrater och Livs första reaktion är att inte hälsa. Trots att de varit vänner så vill hon inte ha något att göra med sin nya granne, det är något som inte stämmer med henne. Runt om henne frodas intriger och konflikter och snart sprider de sig till grannarna i området, till Livs arbetsplats på högstadieskolan och mellan Liv och Martin. Liv är fångad som spindeln i ett nät och desto mer hon sprattlar desto mer insnärjd blir hon.

Utan att avslöja allt för mycket så är det här en otäckt krypande relationsroman som blir extra läskig att läsa när man arbetar i skolans värld. Alla vet att en anklagelse från en elev kan knäcka en totalt oskyldig lärare och göra slut på en karriär, alla vet att eleverna nästan alltid får rätt oavsett vad som hänt. Eleverna och föräldrarna också. Det utnyttjar Malena i den här berättelsen. Hon är en sån där människa som manipulerar och förställer sig för att få igenom sina infall och alltsamman handlar om att skapa någon slags innehåll i en annars tomt liv. Otäckt nära och lätt att känna igen vilket gör att läsningen drabbar.

Boken var en nyhet på Storytel den här veckan och det var därför den hamnade i mina lurar, det var dock inte den bästa uppläsningen. Lite störde det mig att romanen utspelade sig i en skånsk kuststad och uppläsaren hade många norrländska betoningar, lite dialektkrock där alltså. Ser att den finns som pocket, just i det här fallet skulle jag nog rekommendera att läsa i stället för att lyssna. 

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, den kom väldigt nära min vardag också vilket gjorde den ännu mer creepy.

   Radera
 2. Stort tack för din fina recension! Hälsningar, Petra Holst

  SvaraRadera
 3. Usch, så ruskig den låter! Jag har läst andra recensioner - då av den lästa boken, inte den lyssnade - som är väldigt eniga med dig om att det är gravt obehagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är sådär klaustrofobiskt att man får andnöd.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!