söndag 25 mars 2018

du ska resa till de nio kontinenterna - en fantastisk självbiografi

Du ska resa till de nio kontinenterna av Xiaolu Guo är en helt fantastisk läsning. Alla som är det minsta intresserade av livet i Kina under sjuttio och åttiotal och hur en författare och filmskapare formats av sin uppväxt i ett totalitärt samhälle ska läsa den här självbiografiska texten. Xiaolu växer upp under sjuttiotalet i ett land som smått, smått börjar närma sig en något större öppenhet mot väst. De första åren av livet bor hon med sina farföräldrar i en helt omodern fiskeby, de är inte läskunniga och fattigdomen och våldet är nära. Det är ändå den oreserverade kärleken från farmodern som bär den lilla, taniga, synskadade flickan genom livet som tar henne till London och till en karriär som författare och filmare.

Berättelsen börjar när Xiaolu själv blir mamma och hon bestämmer sig för att en gång för alla göra upp med sin uppväxt, hon reser med sin bebis för att besöka sin familj i Kina. Hon berättar sedan kronologiskt om sin uppväxt och parallellt med det får man stor inblick i vardagsliv i Kina och historiska tillbakablickar genom Guos släktingar. Redan som liten flicka blir hon spådd av en munk att hon skall lämna den lilla fiskebyn och resa till de nio kontinenterna och resan börjar med ett stort intresse för västerländsk litteratur, hennes far är konstnär och förser henne med böcker. När den enda bilden av västvärlden är dubbad Falcon Crest så ger Hemingway och Woolf andra pusselbitar till hur det skulle kunna vara att leva i ett öppnare samhälle.

Kulturkollo träffade Guo när hon var på bokmässan. Läs intervjun om skrivande, språk och exil och läs också mina texter om hennes romaner Jag är Kina och Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande. Xiaolu Guo är ett författarskap värt att upptäcka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!