tisdag 22 maj 2018

dags för Crimetime Specsavers Award igen


Nomineringarna för årets Crimetime Specsavers Award kom idag och som tidigare år så kan man rösta på deras hemsida. Crimetime har i år flyttat från Gotland i augusti till Göteborg i september och det återstår att se om Crimetime blir ett spännande tillskott till bokmässehelgen eller bara drunknar i all det andra bruset. Ett särskilt Crimetimepass har introducerats och kostar 600 kr för hela helgen så hoppas nu att deckarfantasterna hitta dit! 

ÅRETS NOMINERADE TILL ÅRETS DECKARDEBUT:
Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Och de nominerade är:

Niklas Natt och Dag1793, Forum

Elisabeth NorebäckSäg att du är min, Polaris
Pascal EngmanPatrioterna, Piratförlaget
Bettina Bieberstein LeeKorpsystrar, Blad by Bladh
Stina JacksonSilvervägen, Albert Bonnier förlag

Förra årets vinnare var: 

Annabelle - Lina Bengtsdotter


Annabelle av Lina Bengtsdotter är en riktigt lovande deckardebut som ger läsaren så mycket mer än en kriminalgåta att lösa. I Gullspång bor den unga flickan Annabelle, hon är sjutton och på väg mot vuxenlivet. Hon räknar ned till studenten då hon äntligen skall kunna lämna den lilla instängda håla som hon bor i. Hon pluggar för framtiden och festar hårt med kompisar däremellan och en juninatt kommer hon inte hem. Snart förstår hennes föräldrar att något hänt henne. Den lokala polisen får hjälp av Missing People och specialstyrkan NOA från Stockholm kallas in. Har Annabelle blivit mördad? 

Till Gullspång kommer så kommisarie Charlie Lager, och för henne är det inte lätt att ta sig an just det här fallet. Hon lämnade själv orten som tonåring och har aldrig återvänt. När hon nu tvingas göra det så måste hon också konfrontera sina minnen av en barndom som hon i många år försökt att förtränga. Trots alkohol, tabletter och för mycket hårt arbete har hon inte lyckats glömma och resan tillbaka blir också en resa tillbaka i tiden. Till Lyckebo, med körsbärsskogen, sjön och mamma Betty. 

Lina Bengtsdotter skildrar det lilla samhällets psykologi så förtvivlat väl, det gör ont i mig att läsa. Troligen för att jag på många sätt känner väl igen mig både i Charlies och Annabelles situation, i små samhällen runt om i landet står ungdomarna samlade kring kiosken och tristessen dämpas med alkohol, hierarkierna är tydliga och drömmarna leder alltid, alltid bort. Ibland ger skola och litteratur en utväg men viktigast av allt är att jobba och tjäna pengar så snart som möjligt. I min egen klass 9 var det fler än hälften som slutade att skolan efter nian, det fanns jobb för alla. Jag själv var en av de få som läste en treårig teoretisk linje och tog studenten. Gullspång är i all statistik en av de fattigaste kommunerna i södra Sverige, låg utbildningsnivå, höga ohälsotal och inte oväntat ett stort stöd för SD. En flyktingförläggning skymtar förbi i den här romanen, kanske kan man gissa att det dyker upp fler brott i trakten som behöver förstärkning från Stockholm?

Likt Ninni Schulmanns reporter Magdalena Hansson som återvänder till sin hembygd efter jobb och utbildning i Stockholm kan Charlie Lager i framtiden ta sig an ett antal brott, om det är tänkt att bli en serie vill säga. Hoppas det, jag kommer att läsa nästa del! 

6 kommentarer:

 1. Har faktiskt inte läst någon av de nominerade och inte heller förra årets vinnare. Deckardebutanter tycks inte vara min grej. :) Tror att Crimetime kan svårt i konkurrens med Bokmässan, men kanske har jag fel. Tänker att för många kostar ju Bokmässan redan på med hotellnätter, utemat och inträden/seminariekort och då kanske 600kr till för Crimetime blir lite mycket. Men, kanske tänker folk inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag tveksam, undrar om Crimetime ingår i det vanliga seminariekortet. Det måste undersökas. Det antog jag utan att veta.

   Radera
  2. Om man har seminariekort så ingår Crimetime-aktiviteterna. Vill man bara gå på deckarspåret på Crimetime så är det alltså en lite billigare variant när inträde och Crimetime ingår för 600 kr för en helg.

   Radera
 2. Tror det är risk att Crimetime kommer bort lite när det slås ihop med bokmässan. Deckarpriserna också när de tillkännages ungefär samtidigt som Årets bok.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!