måndag 4 juni 2018

hon som inte vet - Karen Cleveland

Hon som inte vet av Karen Cleveland är en omtalad och omskriven spionroman som alldeles i dagarna kommit på svenska. Cleveland själv är den före detta CIA-analytikern som bestämmer sig för att skriva en roman om en kvinnlig CIA-analytiker. I romanen är det Vivian Miller som är huvudperson. Hon arbetar som analytiker på CIA med specialitet Ryssland. Hon har arbetat, tillsammans med sitt team, under lång tid för att ta fram en algoritm som skall kunna hitta och avslöja ryska spionnätverk i USA och när boken börjar är CIA troligen nära ett genombrott.

Så blir hennes dotter sjuk och hon måste åka och hämta henne på skolan, hemma har hon ytterligare tre barn varav en son som har en allvarlig sjukdom. Vardagen sätter stopp för att kolla upp det lovande spåret. När hon nästa dag får möjlighet att jobba vidare så gör hon en livsavgörande upptäckt. En av bilderna i spionens dator visar hennes egen man. Hur skall hon nu göra? Hur han hans bild hamnat där?

Som med alla spänningsromaner så ska man inte skriva särdeles mycket om vad som händer, det blir ju liksom onödigt att läsa boken om man redan vet ... Det som jag gillade med den här romanen var att vardagslivet i en familj blandas så naturligt med spionberättelsen och man börjar verkligen titta sig omkring och i ifrågasätta vem man kan lita på egentligen. Vivians liv skakas i grunden och det där tvivlet som skapas över vad som är sant och vad som är fejk kryper på läsaren på ett obehagligt sätt. Är hennes man den perfekte lögnaren?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!