fredag 23 november 2018

midsommarbrud - del tio i serien Släkten

Midsommarbrud är del tio i serien Släkten och i den  här delen befinner vi oss på tidigt 1400-tal. Karin växer upp med sin far på frälsegården Ransta, Uppland, och runt halsen bär hon den ring som hennes mor Elin lämnade till henne när hon dog. Karin älskar att ta hand om djuren på gården och både hundar och hästar avlar hon med framgång, vad hon inte vet är att faderns penningkista är nästan tom. Hon har sitt hjärta hos en ung man vid namn Folke och de möts en midsommarnatt och trolovas samma höst. För att gården skall räddas så måste dock Karin giftas bort med någon som har medel och hennes far tar med henne till bergsmännen i Dalarna, de har gruvor men ingen ställning så när Engelbrekt Engelbrektsson kan tänka sig att gifta sig med Karin för positionens skull så accepterar hon det.

Det ekonomiska avtalet är bra för gården men Karin är inte lycklig. Hon står vid sin makes sida och när han får en allt stråkåre ställning bland befolkningen som är trötta på kungens skatter så stöttar hon det uppror som han leder.

Som ni förstår så är det här en historisk roman som mycket löst bygger på verkliga förlagor. Berättelsen om Engelbrekt och Karin är intressant att följa och som alltid så börjar jag att googla. Visst har jag hört om upproret men koll har jag inte. Lite mer vet jag nu och Sverige under sen Hansatid var ju styrt av främmande kungar och välståndet rann ut ur landet (som ännu inte var något land men ni fattar). Särskilt spännande är det att påminna sig om hur den tidiga gruvnäringen faktiskt är grundplåten till det välmående Sverige som vi har idag. Hörde om hur det nya stadshuset invigdes i Kiruna i går och vårt land har malmen att tacka för mycket. Både innovationer och välstånd (och sedermera krig ...) har nått vår avkrok till land tack vare gruvnäringen och annan tidig industri.

Elisabeth Östnäs skriver en spännande och trovärdig skildring av en tid i svensk historia som inte så ofta lyfts fram. I hela serien Släkten är det kvinnor som får ta huvudrollen och jag har faktiskt bara läst en enda av dem i serien förut: Helenas hämnd. Det funkade bra, delarna är fristående och dessutom skrivna av olika författare. Östnäs är skicklig på att skriva fram både miljöer och karaktärer som man vill veta mer om, jag vill gärna tipsa om serien om Turid också. Hon är en tuff tjej som lever på vikingatiden. Första delen heter Sagan om Turid, läs hela den serien och läs Midsommarbrud! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!