onsdag 6 februari 2019

folkets skönhet - Merete Pryds Helle

Då har jag läst den första romanen på månadensspråk som är danska. Merete Pryds Helle skriver i Folkets skönhet om hur den lilla flickan Marie växer upp i små omständigheter på den danska ön Langeland. Barndomen är fattig och våldsam och båda föräldrarna är oförmögna att ta hand om syskonskaran. När fadern en dag kommer hem med en tavla som betalning för ett arbete så öppnas en annan värld för Marie. Finns där något bortom potatisfororna och den ständiga kampen för att få mat på bordet? Med idoghet och ansvar närmar sig Marie ett eget självständigt liv där hennes uppväxt gör sig ständigt påmind. Att hålla rent, se till att vara anständig och alltid le. Det är Maries lott. 

Det här var en mycket fin läsning som jag starkt kan relatera till. Det är erfarenheter av ett liv som bara är en generation bort och jag är själv fostrad i att stryka allt, alltid hålla rent oavsett. Så behåller man värdigheten när plånboken är tom och våldet finns nära. Hoppet glimtar lyckligtvis fram emellanåt och när Marie med dottern Merete återvänder till ön så sluts cirkeln. 

Bra början på februari! 

2 kommentarer:

  1. Den här har jag hört mycket gott om, och jag kommer säkert att läsa den så småningom. Fick inte plats under februari dock :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!