onsdag 25 december 2019

dunbar - Edward St Aubyn

Dunbar av Edward St Aubyn lyssnade jag på i engelsk uppläsning och den höll mig sällskap när jag var "the unboxing queen". Man kastas rakt in i handlingen och romanen börjar med att två äldre herrar kommer i samspråk. Snart förstår man att de båda är på någons slags klinik och att de båda har hälsoproblem att tampas med.

Ganska snart förstår man också att en av herrarna är Henry Dunbar, en mycket förmögen mediemogul och företagsledare som blivit placerad på kliniken av två av sina döttrar. De är sugna på att ta över företaget och de är väldigt sugna på att tjäna pengar på kuppen. Såpass att de bjuder husläkaren på en trekant som tack för hjälpen.  "Hur mycket pengar är egentligen tillräckligt?" frågar sig en av döttrarnas make och någonstans så är det vad den här romanen handlar om. Döttrarna nu, och Dunbar själv i yngre dagar, har skoningslöst byggt upp en förmögenhet, utnyttjat människor och spelat på deras lojalitet som ofta köpts med pengar. Som motvikt till det här cyniska spelet finns den tredje systern som förskjutits från både företag och familj eftersom hon valt en annan väg. Om man kunde sin Shakespeare lite bättre så finns här en Kung Lear begravd och maktens pris är ett intressant tema som utforskas. Klass kan inte köpas, moral kan inte köpas och inte heller kärlek. St Aubyn fäler sitt språk så noggrant, så noggrant att jag vid några tillfällen får stanna och lyssna igen. Engelskan har en så precis vokabulär, och St Aubyn använder hela ordboken. Härligt och utmanande för mig som oftast lyssnar på mer lättläst. Något som överraskade mig var den sarkastiska och svarta humor som hela boken genomsyras av, det är den där torra brittiska sorten som man bara småler åt mest hela tiden. Underdrifter ni vet, levererade med perfekt timing. Kanske hade den här boken tjänat på att läsas med ögonen just därför. Troligen missade jag en och annan nyans i mitt lyssnande. Hur som, riktigt fin roman. Rekommenderas!

Det är straffspark att nämna TV-serien Succession men jag gör det ändå, jag tappade bort den någonstans efter ett par tre avsnitt men jag ska faktiskt börja kolla igen. Den var ju riktigt bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!