söndag 29 mars 2020

sju dagar med familjen - en roman för karantäntider!

Det var någon i mitt flöde på twitter som ställde frågan om den här våren kommer att resultera i en stor generation nya små bebisar eller en flod av skilsmässor? Vem vet? Livet i karantän är inte självklart och det gäller att hålla rutiner och kontakter levande.

Sju dagar med familjen av Francesca Hornak hade susat förbi i mina flöden och utan att egentligen kollat så noga så började jag lyssna igår. Det visar sig att det är en roman om att sitta i karantän med sin familj i sju dagar och hur det påverkar familjen på allehanda sätt.

Olivia är äldsta dottern i familjen Birch och hon är på väg hem från Liberia där hon arbetat med att vårda virussjuka människor. Reglerna både på plats och väl hemma i London är mycket strikta. Ingen mänsklig kontakt får ske och väl hemma så skall hon sitta i karantän en vecka för att säkerställa att hon inte bär på smittan. Eftersom det är jultid så bestämmer mamma Emma att de ska tillbringa karantänen tillsammans hela familjen på deras lantegendom i Norfolk. Pappa Andrew, som är en cynisk matskribent, och lillasyster Febe, som mest drömmer om att bli gift,  skall sluta upp och äntligen ska hela familjen få tillbringa en jul precis som när flickorna var små. Det är bara den detaljen att de inte längre är barn. Febe har fullt fokus på att stadga sig med sin fästman, Olivia har erfarenheter med sig från sitt arbete som inte går att bortse från, mamma Emma har en hemlighet som hon inte vill avslöja för att julen inte ska bli förstörd och pappa Andrew har fått ett brev som han försökt förtränga. Det fungerar tills det knackar på dörren.

På många vis är det här en vanlig feelgoodroman med en något excentrisk familj med missförstånd och hemligheter som ska redas ut och det är en typisk brittisk miljö med mycket mat i ett gammalt halvförfallet hus på landsbygden. Det ovanliga med den är att den skildrar, på ett ganska lättsamt sätt, rädslan för ett virus och hur livet och döden kommer väldigt nära nära människor i en tid när livet kan ta slut imorgon. Vad är viktigt då och vad kan man bara släppa förbi i flödet?

Vill man läsa/lyssna på något lättsamt som landar mitt i samtidens coronatider så passar den här boken bra. Jag sträcklyssnade och blev både underhållen och fick en och annan tankeställare.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det är väl egentligen en julbok men den passar också att läsa nu i karantäntider.

   Radera
 2. Jag tänkte på Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper men den handlar inte om karantän. https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=tropper+dagar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, upplägget liknar absolut den. Den är lite grabbigare och mycket mer amerikansk dock. Båda är bra!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!