onsdag 9 september 2020

under samma himmel - Camilla Davidsson

Bildkälla: Norstedts Förlagsgrupp
Under samma himmel är den tredje fristående delen i serien som börjar med Liten tvåa med potential, fortsätter med I fikonträdets skugga och författaren heter Camilla Davidsson. I den här senaste boken så får vi åter möta Susanne som numer bor permanent på Gotland och Leo som återvänt till Stockholm för att  sköta sitt stora fastighethetsbolag. Deras intensiva kärleksaffär under sommaren tog slut och Leo är allt mer stressad över att han lovat att skriva sina memoarer. Problemet är att han mår allt sämre av att försöka se tillbaka på sitt liv och i den här romanen så är det Leo som är huvudpersonen.

På ytan är han en mycket lyckad man, han är drygt sextio och en riktig 20-taggare. Han är vältränad och förmögen, han har vackra kvinnor runt sig och när han får idén att han skall köpa en fjällstuga för att hitta lugnet i sitt liv så är det bara att skicka några mejl så är stugan både köpt, renoverad och inredd. Men trots att han äger allt han någonsin drömt om så är han inte lycklig, inte ens arbetet väcker någon gnista och slentrianmässigt så planerar han bergsbestigningar och ligger med alla kvinnor som lägger an på honom. Allt för att undvika datumet att han nu är gammal, inte har kontakt med sin barn och heller inte någon kärlek i sitt liv.

Sex har han helt frikopplat från kärlek, och när potensen börjar svikta hamnar han i en verklig kris.  Kul med en feelgood som utspelar sig i fjällvärlden och småfnissande läser jag om all utrustning som Leo släpar runt på för att vara rätt klädd för alla de kickar han söker. Jag är inte lika förtjust i alla sexskildringar, de närmast pornografiska delarna tillför väldigt lite i min läsning. Jag fattar ändå, Leo är prestationsstyrd och har hela sitt liv haft kontroll och makt. När han en dag tar sig ut på fjället mot fågelreservatet så upptäcker han sig något annat i livet. Kan det göra att han också kan få tillbaka Susanne?

Det man kan bära med sig från den här läsningen är att under samma himmel så är vi ganska lika. Annars är det inte en roman jag kommer att tipsa om, det kanske är en bok för andra men den var inte för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!