Sidor
måndag 28 februari 2011
hur står det till med förmågorna?
25 år
Det var en lördagsmorgon, jag arbetade som aupair i Bowdon utanför Manchester och jag var, som de flesta lördagar, i centrum för att hjälpa till med inköp. Familjen jag arbetade för var ortodoxa judar och de befattade sig inte med pengar på sabbaten men eftersom barnen var lediga från skolan och affärerna öppna så skulle ärenden göras. Aupairen bar alltså pengarna och fick plötsligt syn på löpsedlar utanför WH Smith. Swedish Primeminister murdered. Jag köpte genast tidningen och stod sedan och läste mitt på gågatan. Gick tillbaka till tidningskiosken och köpte alla morgontidningar som fanns, utan att fråga. Mrs Simons stirrade på mig som om jag blivit galen för i familjen spenderades inte en extra penny i onödan...
Nu preskriberas brottet och det är ännu olöst. Det känns olustigt att mordet är ouppklarat och spekulationerna i tidningarna har blossat upp igen. Det var verkligen en händelse som skakade Sverige och som, i retrospektiv, var slutet på en era inom socialdemokratin. 25 år senare påverkar händelsen landet fortfarande och lagom till årsdagen kommer flera böcker ut. SvD har en bra och aktuell lista. Ingen av dem hamnar hemma hos mig men de är säkert intressant läsning!
gittan och älgbrorsorna
Då kommer du att småle igenkännande åt den härliga bilderboken Gittan och Älgbrorsorna som Pija Limdenbaum ritat och skrivit.
Med enkelt språk och humoristiska teckningar bygger Pija Gittans värld. Gittan är en liten flicka som känner sig lite ensam, hon vill så gärna ha syskon och allra helst vill hon ha en bror. Älgbrorsorna invaderar hennes rum med sin slängiga och gängliga kroppar. De är ganska stökiga typer som kanske ändå passar bäst i skogen?
Du kan titta på småfilmer om Gittan HÄR!
Och alldeles rätt gissat, denna veckan är det dags för bokstaven Ä i klass 1A. Älgar och ärtor.
söndag 27 februari 2011
inred och bo som i en bok?
Söta Emma skriver så mysigt på sin blogg om hur svårt det kan vara att hitta sitt drömhem när förlagorna finns i böckernas värld. Jag själv associerar, av någon anledning, bara till hem i barnböcker när jag börjar att fundera över det litterära hemmet. Astrid Lindgrens miljöer har nog format en hel del av min syn på familjer och hem. Jag minns att jag tyckte att barnen i Bullerbyn verkade ha det så roligt i sina bondgårdar, stugan i Körsbärsdalen var så mysig och livet på en skärgårdsö var rent exotiskt. Allra mest drömde jag om Madickens hem. Ett vackert välordnat hus med vita fladdrande gardiner i en småstad bredvid en å med en snäll Alva, en lillasyster att leka med, en pappa som skrev i tidningen och en grannpojk som bakade kringlor och kunde spela munspel.
Nu bor jag vid en å, i en stadsdel som kunde vara en småstad, gillar att skriva. De vita gardinerna fladdrar i vinden, lillasyster blev den som bakar kringlor och dottern lekte Madicken hela sin uppväxt. Men grannen spelar faktiskt inte munspel. Tur det, annars hade det nästan varit spooky!
lyrans afrikanska - igen
lördag 26 februari 2011
Klassiker i blindo: Mästaren och Margarita (Michail Bulgakov)
Läsupplevelse:
Djävulen kommer till stan, närmare bestämt till ett Moskva med varubrist, svartväxling, planhushållning, registrering av utlänningar och tjänstemannavälde. Fan och hans sorglustiga kumpaner sätter omgående avtryck i kultursfären där falska poeter, teaterchefer och diverse andra som profiterar på det rådande systemet råkar ut för den ena löjeväckande men fasansfulla olyckan efter den andra. Sinnessjukhuset har fullt upp med att bota, förlåt droga, de olyckliga i en farsartad första del av boken. Alla som råkar illa ut, inklusive den kortsiktiga och giriga allmänheten, får ungefär det de förtjänar för att sammanfatta.
I en andra del får man sedan närmare lära känna kärleksparet Mästaren, en författare som blivit psykisk sjuk efter att ha misskrediterats av den ovan nämnda kultureliten, och Margarita, hans gifta älskarinna. Margarita väljs ut till Satans värdinna vid den stundande årliga midsommarfesten (som f ö beskrivs närmast Harry Potterskt slår det mig under läsningen, om Hogwart´s hade drivits av den onda sidan). Som tack får hon sin älskade tillbaka och så småningom ges även en mer permanent lösning för de två när Djävulen gör sin motpart från den goda sidan till viljes.
Det här är bitvis en riktigt komisk bok (man skrattar faktiskt högt...). Jag förutsätter att det är författarens egna vällustiga hämnd på kulturetablissemanget och landet i stort som skildras. Sedan finns det en berättelse om Jesus död invävd i historien som jag inte är man att tolka utan det får vi ta under facit, liksom vad han vill säga om relationen mellan gott och ont.
Facit:
Jag fuskade faktiskt och tog bort "exil" ur "exilförfattaren" ovan. Bulgakov levde och dog i Sovjet - jag tog för givet att han måste ha lämnat landet för att kunna skriva "Mästaren...". Han jobbade på verket under 12 år och höll på med en fjärde omarbetning då han dog 1940. I romanen har Mästaren bränt sin roman om Pontius Pilatus (för att senare få tillbaka den av Djävulen med kommentaren "manuskript brinner inte") och Bulgakov brände själv en tidig version av "Mästaren..." (men fick assistans endast av sin fru med att återskapa den). Boken gavs sedan inte ut förrän i mitten av sextiotalet i en Moskvatidning och då i en något censurerad/redigerad version.
En del av romanens storhet anses vara att man kan läsa den på många olika plan - slapstick och satir över samhälle och kulturelit hängde jag med på. Sedan är det också en djup filosofisk allegori, med diskussioner runt gott och ont, oskuld och skuld, mod och feghet etc. Den kan även ses som en bildningsroman då en av personerna kommer från konfrontationen med de onda krafterna som en mognare och bättre man.
Wikipedia berättar att midsommarbalen inspirerats av en närmast löjligt överdådig vårfest som hölls av amerikanska ambassaden i Moskva och där Bulgakov själv var gäst (man har dock missat min genialiska Harry Potter-reflektion...). Slutligen skall den plats dit Mästaren och Margarita förpassas av Djävulen och Gud gemensamt - en fridfull plats men utan ljus - syfta på Dantes Limbo.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Master_and_Margarita
Gästbloggare: M
det ska börjas i tid...
ännu en tur...
fredag 25 februari 2011
kärleksbaciller
- Är det inte lite jobbigt att bli jagad av tjejerna?
- Nejdå, det är bara att springa!
Lika bra att vänja sig. Framtidens lott?
bokbloggsjerka med samvetsfråga...
Hur mycket pengar spenderar du på böcker varje månad?
Jag gillar att spontanhandla böcker, särskilt pocketböcker och alldeles särskilt engelska sådana. Det gör att bokbudgeten nog blir sådär 300 kr/månad i snitt. Det mesta jag läser kommer från biblioteket, något från förlagen och resten från Internetbokhandlar och pocketshop men jag har inget dåligt samvete för mina bokköp. Alla har sina laster, min är böcker och pysselprylar och det brukar väl heta att summan av lasterna är konstant? Om jag inte köpte böcker skulle det nog vara något annat som fungerade som uppiggare en regnig dag...
torsdag 24 februari 2011
dags för staty på markusplatsen?
misstag eller?
onsdag 23 februari 2011
en gåtfull vänskap
Det är något alldeles extra sympatiskt med matematikdoktorn som råkat ut för en olycka och numer bara minns de senaste 80 minuterna. För att hantera vardagen anställs en hemhjälp och doktorns värld är fylld av minneslappar fastsatta på kostymen och matematik. Talteori och teorem är hans trygghet och det är först när hemhjälpens tioårige son börjar att spendera eftermiddagarna hos doktorn som relationerna börjar att växa.
Vägen är den undervisande, doktorn hjälper pojken med läxor och konstruerar problem att lösa och extra glad blir han när hans adepter svarar med korrekta fel. "Ännu gladare blev han om vårt misstag ledde till ett nytt problem, som tog oss längre än det ursprungliga." Doktorn är en fantastisk didaktiker och matematiken bir spännande och intressant för alla; hemhjälp, son och läsare.
Det är en riktig fröjd att läsa En gåtfull vänskap, sidorna flyter på och jag kan inte låta bli att tycka mycket om både personer och det lågmälda och poetiska språket. Det är också skickligt författarskap att, nästan likt i ett kammarspel, förlägga en hel berättelse i en och samma miljö och få mig som läsare så totalt uppslukad. Läs, läs, läs denna lilla vackra pärla till bok. Skimrande och inte en enda skavank!
bokgeografi - Egypten
tisdag 22 februari 2011
realisation eller lite modernare SALE
Hur är det med er andra, ska ni hänga på låset till er närmsta boklåda?
jippi - en gåtfull vänskap!
måndag 21 februari 2011
tematrio bloggande/läsande
1. Mitt bloggande har definitivt påverkat vad jag läser, genom att läsa andras bloggar så får jag tips om böcker på ett annat sätt än tidigare. Jag läser fortfarande det som finns på snurran i mitt lokala bibliotek, det jag får lust på i pocketshop och det som tidningar och media tipsar mig om men...jag väljer nog mer noggrant numer tack vare bokbloggandet.
2. Bloggandet har också en mycket personlig dagbok, jag skriver för att minnas och att påminna mig själv. Bloggen har gjort att jag funnit lusten till skrivandet, jag skriver för att det är roligt och för min egen skull. Ego alltså!
3. Det som började som en egogrej blev en social aktivitet, det har varit, och är, så trevligt att få vara del av en ganska kravlös gemenskap. Besöka andra bloggare, skriva en kommentar här och där och få lite kommentarer tillbaka är trevligt. Tack alla snälla besökare på bloggen som lämnar ett litet spår här i min lilla värld...
grodan och främlingen
och slår upp sitt tält. Ryktet sprider sig snabbt mellan grodan och hans vänner att en konstig främling har tänkt att bosätta sig precis bredvid deras flod. Vad ska vännerna nu göra, de vet ju hurdana råttor är, både smutsiga och tjuvaktiga...
I Grodan och främlingen av Max Velthuijs träffar vi återigen Grodan, den naiva, charmiga figuren som nyfiket vågar sig fram till Råttan för att höra vem han egentligen är. Grodanböckerna är helt underbara samtalsunderlag för både små och halvstora barn. Här ställs frågorna: vem är olik, vem är lik, spelar det någon roll?
Högläsningsbok samtidigt som vi jobbar med bokstaven G. Riktigt klockrent!
vårblommor i repris
söndag 20 februari 2011
bloggisar?
I verkligheten är det ju ganska stor skillnad på bekanta, kollegor, kompisar och vänner men med facebook och bloggar så suddas gränserna mer och mer ut. Hur är det egentligen? Någon som har funderat på samma sak?
the Slap
Berättelsen kretsar kring ett medelålders par med rötter i Grekland och Indien som bjuder in till barbercue. Vänner och släktingar möter upp och historien börjar med en fest som utartar, värdens kusin örfilar ett av barnen i uppfostringssyfte. Det leder till åtal för misshandel och i väntan på rättegång får vi läsare kika in i livet för några av festdeltagarna.
I varsitt kapitel får vi möta 4 män och 4 kvinnor i olika åldrar och bakgrund och de ger tillsammans en bild av ett Australien som samtidigt är liberalt och mycket konservativt, särskilt tänker jag då på hur några av männen behandlar kvinnorna. Liberal syn är det verkligen på användadet av droger och alla generationer verkar ganska vilsna. Mångkultur gör att de sociala mönstren måste förändras och byggas upp på nytt och generationerna har svårt att förstå varandras värderingar och handlingar. Vänskap och lojalitet inom äktenskapet, mellan släktingar, vänner och kollegor sätts alltmer på prov när rättegången närmar sig.
Jag har aldrig varit i Australien och det märks i min läsning, jag vet inte riktigt vad som är en rak beskrivning av verkligheten och vad som är ironi eller satir. Christos Tsiolka har skrivit en samtidsroman som har örfilen av ett barn som ramberättelse men det är nog mer en berättelse som utforskar ett utsnitt av människorna i det moderna Australien. Det verkar vara ett samhälle i behov av gemensamma referenspunkter, vänskap och lojalitet, men till vilket pris? Hur står det till med landet Down Under?
engelsk tweed och en och annan vacker klänning
Mänskliga är också huvupersonerna i The King's speech - fimen som fullkomligt frossar i tisenliga miljöer, välskräddade kläder och brittisk kunglighet. Har man sedan inte fått nog av skrädderi och vackra klänningar efter att ha kikat på de här välgjorda kostymdramerna så kan man alltid bege sig till Röhsska. Där visar de gala och cocktailklänningar ur sina samlingar. Om Röhsska hade en gillaknapp så skulle jag klicka där direkt, byggnaden ser så traditionell ut och den tunga porten nästan avskräcker besökarna men innehållet upphör inte att överraska och inspirera!
När jag skriver detta far tankarna till en tv-serie för länge sedan som hette Huset Elliot. Där kan man snacka klänningar, undra om den finns på box?
enligt Bodil Malmsten
Det beror naturligtvis på hennes föreställning "Enligt Bodil Malmsten" som har premiär nästa helg. Jag är så lyckligt lottad att jag har en snäll sambo som ordnat med biljetter. Torsdag den 17 mars kommer Bodil till Göteborg och då ska jag sitta på rad tre. Hon lovar att bjuda på ett personligt urval av texter från hennes pjäser, dikter och romaner.
Jag har inte läst särskilt mycket av hennes poesi men jag har läst böckerna från Finistere och naturligtvis debutromanen "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" som jag minns som helt uppslukande. Jag har också följt hennes blogg under lång tid, vilket är helt underbar läsning. Texterna utgör underlag för de loggböcker som kommit de senaste åren som jag gillar mycket. Förutom att hon blandar stort och smått, vardag och världspolitik, finkultur och populärkultur så gör hon det sanslöst intelligent och med en riktigt vass penna.
Ser fram emot en alldeles speciell torsdagskväll i mars!
lördag 19 februari 2011
vintersportare
solitud
vredens tid
rec ex från Massolit förlag
fredag 18 februari 2011
rosa rattar
Undrar just när godiset som uppmärksammar prostatacancer kommer, gröna kulor någon?
den förspillda vakan
Mitt i berättelsen finns Marcus, en brittisk läkare som kommit till landet många år tidigare. Han kom för kärleken till sin hustru men också för kärleken till landet som han finner så vackert. Han bor mitt bland de blomstrande dalarna och är nu mycket ensam. hans hustru har stenats till döds av talibaner, dottern dödats av ryska soldater, barnbarnet försvunnit och till sällskap har han nu bara ett bibliotek uppspikat i taket och en halvt framgrävd Buddafigur i den nedlagda parfymfabriken.
Han får besök av en rysk kvinna som letar efter sin bror och dotterns fd pojkvän-en amerikansk ädelstenshandlare med förflutet i CIA och genom deras berättelser får läsaren lära känna landet Afghanistan, de berättar om ett land som varit i krig i många år. Kolonialism, kommunism, fanatism har lett till ett avtrubbat samhälle där förtryckarna har växlat men brutalitet och våldsamhet återkommer. Landets historia hjälper till att förklara hur de unga männen i landet förmås att försvara sin heder på det mest drastiska sätt. Självmordsbombare växer ur fanatism och hat och fienden heter just nu kapitalism personifierat av USA.
Jag har läst den välskrivna texten i små portioner och jag har fått en levande bild av dagens Afghanistan, Nadeem Aslam har skrivit en mycket läsvärd och samtidigt politisk roman, full av svingar mot omvärlden som han menar har övergivit landet. Jag själv återkommer i tanken till den lilla flickan och hennes pappa som "inte har ett så farligt jobb för han sitter mest på ett kontor". Jag vill veta mer om Sverigens närvaro i Afghanistan. Dags att googla lite!
Nadeem Aslams roman Den förspillda vakan finns inte med i Lyrans Jorden Runt-utmaning men det var utmaningen som gjorde att jag valde den när jag stod i pocketshop. Den får bli ett personligt tillägg till läslistan som i mars förflyttar sig till mellanöstern och främre asien.
det är ett tålamodsprövande liv...
torsdag 17 februari 2011
ett blått ljus lyser min väg
tävling som jag skulle vilja vinna!
scrapkit februari!
nya utmaningar för klassiker i blindo-redaktionen
onsdag 16 februari 2011
tack bokcirkus!
bokgeografi Sydafrika
1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Det får bli samtidsromanen Skyline av Patricia Schonstein Pinnock som saluförs som en ungdomsroman. Jag tyckte den lilla tunna boken var lysande läsning om en ung flicka, som bor tillsammans med sin syster i ett höghus i Johannesburg. Läsning för alla inte enkom unga vuxna... Sydafrika just nu får man också möta i Deon Meyers hårdkokta deckarserie: Död i gryningen, Jägarens Hjärta och Devils Peak.
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Nadime Gordimer, som funnits med mig sedan studierna i slutet av 80-talet, vore ett givet val om nu inte Linda på Enligt O redan berättat om henne. Jag väljer istället att skriva om André Brink som är en politiskt engagerad sydafrikan som skriver på afrikaans. Många av hans böcker som t ex En torr vit årstid och Kräftorna vänjer sig är starka inlägg i apartheidpolitiken, Sandslottet handlar om hur svårt och vilset det kan vara att skapa en framtid när raslagarna försvunnit. Det senaste som kommit på svenska är hans memoarbok Skiljevägar som jag ännu inte läst.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.
Zakes Mda har länge stått på min attläsalista. Valsångaren och Det rödas hjärta är titlarna som jag hoppa läsa under 2011. Har någon bloggläsare läst dem? Vad tyckte ni?
bokus iallafall : )
Varukorg :
1 Andningsgunga
1 Bakom Maskerna : En Vägledning Till Den Moderna Afrikanska Litteraturen Söder om Sahara
1 De fattiga i Lodz
1 Jag förbannar tidens flod
1 Konturer av den dag som nalkas
1 Militärmusik
1 The Camel bookmobile
1 Vandrande stjärna
1 Vattenplöjaren
Summa artiklar: 421.00. Helt OK faktiskt.
tisdag 15 februari 2011
ingenstans i min fars hus
Ingenstans i min fars hus är skriven av den algeriska författarinnan Assia Djebar och vilken självbiografi! I små korta episoder får jag följa Djebars barndom i den lilla byn och ungdom på internatskolan och samtidigt får jag lära mig så mycket om hur livet i Algeriet kunde te sig på 40 och 50-talet. Hon beskriver hur kvinnorna och flickornas liv både i hemmet och i samhället är mycket påpassat och fyllt av traditionella regler som ska följas samtidigt som där i hennes hem finns en uttalad vilja att dottern ska få en europeisk utbildning. Passagerna i boken som handlar om Djebars kärlek till läsning är innerligt skrivna och där lyser kärleken till orden starkt.
En ständig känsla av rörelse flödar genom biografin, Djebar är genom texterna på väg någonstans och ett exempel är när hon, som mycket liten, så innerligt gärna vill cykla på lärarbostadens innergård. Hon sitter på cykeln och pappan, den arabiske läraren, kommer hem blir upprörd:
" - Jag vill inte, nej jag vill inte veta av att min dotter visar sina ben när hon cyklar!"
Assija Djebar beskriver genom hela boken hur det kan vara att vara del av många olika världar, den traditionella byn, överklasslivet i storstaden med moderns släkt, europeiska internatet, och det är inte lätt för en liten flicka som växer upp att få ihop de olika världarna till en. Hon kallar själv sin biografi för erinringar i "jagets"cirklar. Vackrare än så kan det inte sägas.
Vilken den andra självbiografin var? Jo, En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz.
whatever LOVE means
Några kritikerröster om pjäsen:
"Skulden för min sömnlöshet ligger helt på Teater Tamauer. På Hagateatern spelar de en ganska underbar liten pjäs för närvarande, Whatever love means. Ett vidarebygge på Liv Strömquists serier. It’s all about love. Hela kvällen."
GT 110214
"...det är sällan jag fick höra så här mycket matnyttigt eller hade så här roligt..."
GP 110214
måndag 14 februari 2011
resor i kärlekspars fotspår
Om du har skrivit ett riktigt vackert brev och vill dela med dig av det så skicka det till:
Julia, Verona, Italien.
På Valentindagen har de i staden en tävling om det mest poetiska brevet och vinsten du kan vinna är förstås en weekend för två på ett riktigt romantiskt hotell. Romeo och Julia av Hamlet utspelar sig i Verona och nära det som tros vara Julias grav finns dessutom ett "önsketräd" fullt med brev. Där hänger kärleksbrev från hela världen på många språk och alla har de vänt sig till Julia för att få råd eller stöd.
Sådana intressanta ting kan du läsa om i Iris Schurmann-Mocks bok Berömda kärlekspar på resa. Iris har letat upp ett antal legendariska kärlekspar och rest i deras fotspår. De par som jag fäöljde med störst behållning var just Romeo och Julia i Verona, George Sand och Frederic Chopins vistelse på Mallorca, Karin och Carl Larsson resor till Grez och en vådlig cykeltur mellan Paris och Rivieran under brinnande krig för Simone de Beauvoir och J-P Sartre.
Det här är en spännande och annorlunda bok såtillvida att det är en salig blandning av personporträtt, kulturhistoriska fakta, restips och vackra bilder. Ibland kan jag vara lite tveksam till källorna till de fakta som presenteras - är de belagda historiskt eller är det vandringssägner om kärleksparen som berättas?
Detta är ett mindre problem, boken som helhet är härlig att läsa och bilderna är väl valda. Reslusten kommer smygande och vad vore väl bättre än att inspireras till en kärleksfull resa i Europa just idag?
Tack till Agnes i Lund - det var en härlig vinst!
en riktig kärleksgåva
rött hjärta, blå fjäril
Gillar man Alva och Love kan man läsa vidare i Pirr i magen, klump i halsen.
alla önskas en hjärtegod dag!
söndag 13 februari 2011
Klassiker i blindo: Den store Gatsby (F. Scott Fitzgerald)
Av en slump läste jag Fitzgerald för första gången nyligen och skrev om det här. Det kändes lite oavslutat att inte ha läst Den store Gatsby, men nu är det avklarat också. Fusk skriker vän av ordning - att läsa nytt av samma författare kvalificerar sig inte som klassikerläsning i blindo - men eftersom Den store Gatsby är den nittonhundratalsroman, Ulysses borträknad, det skrivits mest avhandlingar om så måste det helt enkelt göras ett undantag (vän av ordning protesterar nu igen eftersom den här typen av information inte skall avslöjas förrän i facitdelen, men vi ignorerar hans gnäll och går vidare).
Det är en sådan där tvåhundrasidorsroman som inte behöver vara en mening längre för att få sagt det som skall sägas (visst älskar ni också tvåhundrasidorsböcker). Temat känns igen från Tender Is The Night - en överklassmiljö där de som är födda in i den klarar sig helskinnade och de som kommer utifrån råkar illa ut. Den store Gatsby känns dock mycket bittrare och mer oresonlig (konstigt nog eftersom det var Tender... som skrevs när Fitzgerald var i utförsbacke) . Det finns inte alls samma sympati för gestalterna här. Berättelsen utformas som någon sorts försvarstal för Gatsby själv, men även för honom handlar det om "resonemangssympatier". Och författarjaget har jag ganska svårt för. I slutet summerar han sig själv och sin själviskhet med "Jag är trettio år. Jag är fem år för gammal för att ljuga för mig själv och kalla det för att vara hederlig."
Facit:
Måste säga att Wikipedia är en besvikelse här. Det där som avslöjades redan i första stycket - att Gatsby är sönderanalyserad - har måhända skrämt Wikiskribenterna på flykten. Efterordet i boken skriver utförligt om Gatsbys "färgsymbolik, bildspråk, analogier, anspelningar, tvetydigheter och mystiska dimensioner" (av vilket det mesta gick en bra bit över huvudet på undertecknad), medan Wikipedia bara redogör för handlingen och historiken. För att sammanfatta den senare så hade Fitzgerald stora förhoppningar på Gatsby, som var hans tredje roman, men trots god kritik floppade den kommersiellt och det var inte förrän på femtio- och sextiotalen som den lyftes fram som den klassiker den nu är. Fitzgerald hade då sedan länge supit ihjäl sig, hankades sig fram som novellskribent i tidskrifter.
För att lyfta fram något ur det fylliga efterordet nu när Wikipedia sviker oss så är de flesta Gatsbykännare (finns det certifierade kännare av en blott tvåhundrasidors roman så är det obestridligt en klassiker, eller hur) överens om att boken handlar om den hotade amerikanska drömmen, där visionen om demokrati och jämlikhet hos de första nybyggarna har offrats till förmån för materialism och där man inte lyckats skaka av sig det europeiska klassamhället. Gatsby är en self made man men hans enorma hus med sin "feodala siluett" symboliserar att han, dvs Amerika, inte har slagit sig fri från det förflutna.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_great_gatsby
bokprat, pocketbyte och afternoon tea
Hoppas på en riktigt härlig bokeftermiddag!
efter attentatet
"Because fanaticism is a threat for all, I contribute to the understanding of its causes and backgrounds. Perhaps then it will be possible to find a way to bring it under control.”
Efter attenatet är en del i en triologi, Les hirondelles de Kaboul
och Sirenerna i Bagdad är de andra romanerna och de utspelar sig alla i delar av världen där konflikter i religionens namn leder till våld och fanatism. Efter attentatet handlar om den palestinske läkaren Amine som finner att hans hustru begått ett självmordsattentat som dödat oskyldiga civila varav många barn. Han blir förtvivlad och förvirrad över hennes handling och försöker ta reda på hennes drivkraft att utföra något sådant. På sin resa genom ett splittrat Israel och ett belägrat Palestina finner han några av svaren.
Just att tydligt visa att allt inte går att enkelt förklara är författarens styrka, han beskriver inte livet enkelt. Det är inte svart eller vitt, ont eller gott och huvudpersonen Amine är en man som man känner för och med. Fruktodlarens sonson som utbildat sig, hållit sig från politik och velat göra gott för alla oavsett ras eller religion befinner sig mitt i en situation han inte valt, eller har han det? Har han genom sin passiva hållning medverkat till polariseringen mellan israeler och palestinier? Efter attentatet var en överraskande bra bok och jag vill rekommendera den till alla.
I min bokhög ligger Vad dagen är natten skyldig som jag måste läsa snart!
under ytan
Varje gång jag ser den här rubriken så börjar jag ofelbart att nynna på Uno Svenningsson:
Under ytan
Finns stora och små
Under ytan
Finns det skratt och gråt
Det finns mycket där som händer
Som vi inte kan förstå
Men vi hittar alltid svaren
Där i botten av oss själva
Under ytan
lördag 12 februari 2011
nawal el saadawi - en röst ur djupet
Hon återger ett kvinnoöde på ett rasande skickligt sätt där övergrepp, prostitution och vanmakt leder Firdaus till att döda en man och nu är hon redo att ta sitt straff. Hon har kommit till vägs ände, nollpunkten och hon är övertygad om att något bättre väntar henne. Det är ju enligt hennes sätt att se det endast män som kan vara kriminella... Jag antar att el Saadawi har valt hennes namn med omsorg då jag läser på Wikipedia att "Firdaus or فردوس (Arabic) In the Holy Quran it is written that Firdaus is the highest level and the most centered part of Jannah where prophets and the Muslims who followed God and his commandment as strictly as possible in their lives would go. Its said that their palaces and castles are made of diamond and gold. " Paradiset väntar.
Women at Point Zero är en skildring av en arabisk kvinnas liv, gripande, upprörande och berättad med slagfärdighet och patos, jag läser den och tänker på radiointervjun jag hörde med Nawal el Saadawi igår. Hon jublar, 80 år gammal, med sina medsystrar och dansar på gatorna för att fira Egyptens väg mot ett demokratiskt samhälle. Hon längtar, precis som Firdaus efter Frihet - jämlikhet - systerskap. Demokrati väntar?
För att se tidigare inlägg om Nawal el Saadawis noveller och romaner kan du klicka HÄR.
bokbloggsjerka v 6
Jag själv läser just nu böcker från nordafrika. Det politiska läget gjorde att jag kände att det var dags att sätta fart med några av de böcker som legat på väntelista ett tag. Jag har just avslutat Nawal el Sadaawis Woman at Point Zero, läser dessutom Assia Djebars Ingenstans i min fars hus och Efter Attentatet av Yasmina Khadra. Tre böcker skrivna av nordafrikanska författare och som beskriver olika sätt att påverka och förändra världen på. Fler tankar om böckerna kommer säkert snart på en blogg nära dig...
tack Helge!
fredag 11 februari 2011
klok som en uggla
om nånting", sa Nalle, "så är det Ugglan,
som vet en hel del om en hel del"
En fröken kan, precis som Ugglan, få för sig att hon kan det mesta, särskilt när det gäller att stava till tisdag. Idag är det inte tisdag men väl fredag. Det kan jag stava till: FREDAG!