lördag 17 juli 2010

skyline

Skyline är höghuset i Johannesburg som de omkringboende kallar "den afrikanska vägkorsningen". Romanen Skyline är fylld av möten mellan människor som på olika sätt lever utanför det förväntade; papperslösa flyktingar, ett blint par, transsexuella prostituerade, knarklangare, en religiös dam, Bernard-flaggförsäljaren och den autistiska flickan Mossie och hennes storasyster tillsammans med deras missbrukande mamma. Vi får genom storasysterns berättelse, och de människor hon är vän med i hustet, höra om de, ofta tragiska, händelser som gjort att de nu befinner sig i en trång, omodern lägenhet i Johannesburg. Ofta är det krig som tvingat dem på flykt men de har också närt drömmar om ett bättre liv i "Mandelas regnbågsstat". Kapitlen är korta episoder och varje kapitel följs av en beskrivning av en målning som är en tolkning av ett berömt konstverk. Så gör också invånarna i Skyline, de skapar sig sitt egna universum där det etablerade samhället finns som inspiration men inte som mall.
Patricia Schonstein Pinnock har skrivit en fantasisk liten roman som jag är mycket glad att jag hittade. Tack Adlibris som lockade med titeln när jag beställde andra böcker som utspelar sig i Sydafrika, jag är glad att jag klickade på köp!

PS. Hamnade på bokförlaget Tranans hemsida i jakt på en bild till mitt blogginlägg. Hur många intressanta titlar som helst hittade jag där särskilt med tanke på läsutmaningen Afrika i Fokus på En Bokcirkel för Alla. Kika in på Tranan alla afrikaintresserade!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!