tisdag 24 augusti 2010

Alfred & Emily

"En bok om hur livet kunde ha varit - och hur det blev." Så står det på baksidan av mitt exemplar av Alfred och Emily av Doris Lessing. Alfred och Emily är namnen på hennes föräldrar som i skuggan av det första världskriget möts och blir förälskade. De emigrerar till Rhodesia med drömmen om ett bättre liv och försöker energiskt att bygga en framtid. Romanen är uppdelad i två delar, i den första delen berättar Lessing om ett liv som hon hade önskat att hennes föräldrar hade fått, och andra hälften beskriver hur sjukdomar, rädslan för den okända naturen, klimatet och minnen från det krig de lämnat sög livskraften ur dem. I boken finns också vackra foton av det stiliga paret och deras barn och miljöer som beskrivs i texten och de ger verkligen en extra dimension. Jag tyckte mycket om att läsa om Alfred och Emily i den här semidokumentära romanen som skildrar hur det kunde vara att komma som nybyggare till den afrikanska velden och hur de victorianska idealen var svåra att foga samman med ett liv på ett liten bondgård. Romanen ger en bild av hur koloniala strukturer, som troligen påverkar Zimbabwe än idag, växte fram och på så sätt är detta en mycket aktuell berättelse.

1 kommentar:

  1. Det later riktigt intressant! Och samtidigt riktigt jobbigt... For jag kan inte tanka mig att det var sa latt att vara nybyggare dar.... Och som du namner, konflikterna finns ju fortfarande kvar.

    Senast i mars traffade jag ett trevligt par fran Zimbabwe med ursprung fran England och de berattade lite om sitt liv och situationen dar. COh det var inga roliga historier, om man sager som sa...

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!