tisdag 31 augusti 2010

tematrio - tegelstenar

Tematrion är initierad av Lyrans Noblesser och den här veckan handlar det om tegelstenar. Ja, alltså tegelstenar till böcker, såna som man riskerar att få träningsverk av att läsa längre stunder. Mina tre tegelstenar är:
1. Janet Frames självbiografi i tre delar: Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från spegelstaden. Frame skriver osentimentalt och ärligt om sin uppväxt på Nya Zeeland och sitt fortsatta liv där hon får kämpa för att bli sedd som författare. 700 sidor poetiskt språk.
2. Ofredsår är en roman om stormaktstiden grundad på mycket research av historikern Peter Englund, som numer har en riktigt fint uppdrag som svenska akademiens ständiga sekreterare. Jag brukar inte gilla krigsromaner men detta är så mycket mer - en tidsskildring, diskussion om det moraliska i krig och möten med spännande människor. Klart läsvärd.
3. 1238 lövtunna sidor har En lämplig ung man av Vikram Seth som jag läste 1994. Jag var just då i ett stim av indiska författare som jag alla sträckläste. Omfånget har gjort att jag inte läst om den men jag minns den som riktigt bra underhållning.

1 kommentar:

  1. En lämplig ung man är jag lite nyfiken på, ska googla lite :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!