söndag 24 februari 2013

därunder ett helvete

Det är få böcker som gör mig fysiskt illamående men därunder ett helvete av Claire Castillon är en sådan. Den är så intensiv och relationerna mellan människorna är fyllda av  kontroll, beräknande och utnyttjande. Där finns utsatthet, känslokyla, barn som växer upp i dysfunktionella familjer och som tar med sig sina sår och ärr upp i vuxen ålder. Just nu har jag i mitt liv inte riktigt styrkan att läsa om trasiga människor, depressioner som förlamar och en berättare som inte förmår att tråckla sig ur sina egna erfarenheter. Det som kväljde mig mest av allt var huvudpersonens självklara rätt att manipulera sin omgivning och att det sociala spelet blir luft och näring åt ett förmodat författarskap. 

Det är skrivandet som söver mig, skrivandet som väcker mig, kampen handlar alltid om skrivandet, det är mitt problem.

Bubblor heter Castillons novellsamling och i det mindre formatet hade jag lättare att smälta hennes intensiva texter. Tack till feelgoodbibliotekarien för vinsten, det här var en omtumlande upplevelse.

6 kommentarer:

 1. Har hennes Insekt som värmer bokhögen är hemma :-)

  SvaraRadera
 2. Hmm, det är få böcker som verkligen väcker den där känslan, spännande!'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värd att läsa men inte riktigt för mig.

   Radera
 3. Har försökt mig på Castillon men gillar inte hennes språk. Därunder ett helvete verkar dessutom alldeles för svårmodig för min smak. Intressant framsida dock.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!