onsdag 20 februari 2013

en svag fyra för Barnes

Bubblat har vi gjort om Julian Barnes roman Känslan av ett slut och betyget blev en svag fyra. Fyra champagneglas med rosa bubbel av lättvarianten alltså även om det här inte på något sätt är en lättviktig bok. Vi var överens om att det var en snygg roman, snyggt hantverk, snyggt hoppusslad och med ett stiligt språk. Enkelt och avskalat och en berättelse som kändes fullödig fast den bestod av få ord. Minimalistisk. En bra bok men ändå ingen favorit.

Diskussionen vandrade vidare över ämnen som vad som är bra och dålig litteratur, bokens ganska grabbiga stil, vi associerade till Döda poeters sällskap och andra vinnare av Man Bookerpriset, vårutgivningen, litteraturevent i staden (typ förläsning om Elkan på UB, Signering av Cirkeln på SF-bokhandeln och Världsboksdagen på Partille bokhandel) och tillbaka till boken.

Romanen börjar med att en nyligen pensionerad och tämligen ensam man får ett brev, han har fått ärva en summa pengar och en dagbok som är skriven av en ungdomsvän som varit gift med mannens ungdomskärlek. Han kastas tillbaka till uppväxtåren och funderar över hur livet egentligen blev, han gör ett delbokslut och han funderar över vad som hände med hans ungdomsvänner, vad det är som står i den där dagboken egentligen?

Hela romanen är ett utforskande av minnen och utifrån fragment och några få minnen skapar sig mannen en egen bild av händelserna, så som ofta minnen fungerar. I dem är man inte sällan själv i centrum och det här är en man som har sig själv som utgångspunkt. Han har lätt att placera människor i fack och det är något som kan ge var och en som läser en tankeställare. Är min bild alltid sann, är det min uppfattning som är den riktiga och hur snabba är vi att döma, bedöma vår medmänniskor?

Men dagboken och dess innehåll, vart tog det vägen? Vi kände oss lite snöpligt lurade!

Nästa bokbubblartillfälle är den 13 mars, då ses vi på Stadsmuseet och pratar om John Hall av Sophie Elkan. Vi läser första tredjedelen av boken, anmälan görs på eventet på FB. På aprilträffen reser vi till  Cuba med Cecilia Samartin. 10 april ses vi och bubblar om Drömhjärta. 

Tack för ikväll alla bubblare!

Enligt O och Mia har också rapporterat från bubblet!

6 kommentarer:

 1. Så trevligt ni verkar ha haft det! Attans att det är långt till Göteborg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trevligt att prata böcker, vi väljer också mycket olika typer av böcker så det finns mycket att prata om.

   Radera
 2. Mycket roligt och intressant att läsa om Barnes x 2. Tack!
  Jag ger boken en femma (om det är högsta poäng), och detta beror mycket på överraskningen i slutet.
  I em besök hos bokhandeln Aniara på Linnégatan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra att du tyckte om både texter och boken. Hoppas att du hänger med oss på Göteborg Läser. Vi ses på stadsmuseet den 13 mars första gången! Tills dess har vi läst första tredjedelen av John Hall.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!