onsdag 29 juni 2016

kobra - åter till Meyers Sydafrika

Hej så det gick! Läsningen av Deon Meyer senaste kriminalroman Kobra blev en härlig sträckläsningsfest. Jag gillar Bennie Griessel, jag gillar miljöerna runt Kapstaden i Sydafrika och jag gillar det sätt som Meyer berättar om samtiden på. Han gör det så skickligt, han låter läsaren tänka själv samtidigt som han emellanåt lotsar oss mot det som han vill diskutera. Inte övertydligt, inget skriva mig som läser på näsan utan bara så skickligt. Dessutom är polisgruppen där Bennie ingår en skön skara personligheter, där finns en respekt för alla sorters människor och de samarbetar trots olika bakgrund och erfarenheter. Jag gillar't!

I den här romanen börjar Bennie resignera inför sitt uppdrag som poliskommissarie,. Han känner sig med sina 45 år gammal och trots att han numer håller sig nykter och sköter sitt jobb oklanderligt så får han inte ha sitt senaste fall ifred. Säkerhetstjänst från flera länder lägger sig i och inte ens polishuset undgår avlyssning. Alltsamman börjar med att Bennie och hans team kallas till en vingård, där har en vaktmästare och två livvakter skjutits och mannen de var satta att skydda är försvunnen. Det spår som mördaren lämnat är patronhylsor graverade med en kobra. Snart inser polisgruppen att det är en internationellt efterlyst kontraktsmördare som de letar efter, nu gäller det bara att försöka förstå vem som gav honom uppdraget och varför.

Samtidigt på universitetet i Stellenbosch studerar en ung föräldralös flicka för att komma in på läkarlinjen, hennes bror hjälper till med avgifterna men vad kommer pengarna egentligen ifrån? När brodern finns med på en säkerhetskamera som filmar när fem säkerhetsvakter blir skjutna på ett köpcentra så börjar sökandet också efter honom. Det gemensamma för de två fallen är patronerna, de med en kobra på. 378 spännande sidor senare så är det slut.

Deon Meyer är en av mina absoluta favoriter i kriminalgenren. Gillar ni nordiska deckare á la Nesbö eller Hjort/Rosenfeldt men tycker kanske att det skulle vara spännande med något annat? Har ni missat att läsa hans böcker? Då så är det hög tid att pröva - rafflande spänning från Sydafrika!

2 kommentarer:

  1. Försökte mig på en Meyer för några år sedan, men kom aldrig in i boken. Kanske borde jag testa med en annan bok av honom för jag har hört en hel del positivt om hans deckare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du ska ge det en chans till! Välj en där Griessel är kommissarie. T ex Devils Peak, det är riktigt bra romaner!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!