onsdag 20 juli 2016

hon bad om det - en roman om ett superaktuellt ämne

Hon bad om det handlar om Emma, den snygga och populära tjejen som har hela kompisgänget i sin hand. Hon har just fyllt arton och det sista året på gymnasiet har börjat. Livet i den lilla staden på Irland består av plugga, festa och behålla sin plats i hierarkin. Emma kommer från en medelklassfamilj och kan inte hänga med i de ekonomiska utsvävningarna men hon kan två saker, hon kan vara snygg och hon kan parta. En lördag efter fotbollsmatchen hänger hon på på spelarna fest med ett mål, hon ska ligga med den mest populäre killen i laget. Hon klär sig utmanande, blandar drickandet med små piller och när hon vaknar upp på familjens yttertrappa dagen efter så inser hon att natten gått helt överstyr. Snart är hela sociala medierna fyllda av bilder på Emma som totalt borta blir kn***llad av ett helt fotbollslag.

Livet blir totalt kaos, hon försöker låtsats som inget men snart vill hon inte lämna hemmet, hon anmäler övergreppen och då börjar mediadrevet. Facebookgrupper startas, t-shirtar trycks i försvar för killarna och hela kampanjen handlar om "hon bad om det". Till detta förs de katolska värderingar som råder i samhället och uppförandekoden för flickor är helt annan än för pojkar. Ångesten och utsattheten för den unga flickan och hur händelsen påverkar hela hennes familj är utlämnande och sårigt skriven.

Den här boken landar som på beställning rakt in i sommarens rapportering kring sexuella övergrepp på unga kvinnor. Den vill väcka frågan om samtycke och visst blir man både förbannad och upprörd när man läser. Jag blir påmind om Katarina Wennstams skildringar av kvinnors utsatthet både i hemmet och i samhället och de här böckerna behövs, även om de faktiskt är riktigt jobbiga att läsa.

4 kommentarer:

 1. Jag har funderat på att läsa den här. Men det känns verkligen som en bok som lär väcka känslor och göra en både ledsen och frustrerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för min del så fick jag nästa lägga på ett filter för att stå ut. Bra skriven!

   Radera
 2. Den boken har jag sneglat på, men tvekat just därför att den verkar så enormt tung. Verkligheten gör mig tillräckligt frustrerad, både hur det ser ut i vårt land och i andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men den här boken gav lite nya vinklingar och skildrade hur hela familjen drabbades på ett för mig nytt sätt.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!