måndag 9 september 2019

det innersta rummet - Jörn Lier Horst



Bernhard Clausen är en socialdemokrat av den gamla skolan. Han har arbetat sig upp från fabriksgolvet till det finaste politiska korridorerna och när han dör så kallas kommisarie William Wisting i all hast till justitieministerns kontor. Det visar sig att man gjort fynd i Clausens sommarstuga som behöver hållas utanför offentlighetens ljus och eftersom huset ligger i Wistings polisområde så får han uppdrag att föröka ta reda på varför Clausen hade 80 miljoner i sedlar i sin avlidne sons sovrum. Varifrån kommer de? Har de något att göra med att Clausen varit utrikesminister? Wissing sätter samman en grupp av poliser för att börja gräva i gåtan, pengarna packar han i kartonger och tar med sig till sin egen gillestuga.

Jörn Lier Horst är en pålitlig norsk deckarförfattare som alltid levererar en välskriven och småspännande historia. Horst skriver sällan actionfyllt men det här är dessutom en bok i serien "cold cases" och i dem så handlar det om att hitta nya vinklar på gamla fall, vända på bevis och vittnen ett varv till. Wistings dotter Line får en framträdande roll. Hon är kriminalreportern som blivit ensamstående mamma och som flyttat hem till sin pappas gata. Med sin erfarenhet från tidningsvärlden så är hon van vid att göra research och samla material som hon sammanställer och särskilt hennes sätt att närma sig människorna vid intervjuer spelar en stor roll för bokens driv framåt.

Jag gillar den här långsamma och eftertänksamma sortens deckare som William Wisting själv liknar vid att lägga pussel. Vissa bitar är viktiga att spara och andra är minst lika viktiga att lägga åt sidan, det är helheten som spelar roll. Med Horsts deckare så får man en riktigt trivsam lässtund, jag lyssnade på den här boken under lördagen och pausade framåt kvällen för att titta på Shetland. William Wisting är faktiskt nästan en något åldrad Jimmy Perez. Fastän morfar. Ja ni fattar. Läs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!