söndag 10 november 2019

offer 2117 - avdelning QNär man läser Jussi Adler-Olsen så får man bara bokstavligen sila mygg och svälja kamelerna, språket är nämligen inte så helt politiskt korrekt och som svensk läsare så hostar man till både nu och då. Det är könsroller och språk som skaver samtidigt som Offer 2117 är en riktigt spännande berättelse i två parallellhandlingar. Till en av medarbetarna på avdelning Q ringer en ung man och berättar att något skall hända när han kommer till 2117. Vi som läser får följa Alexander som stängt in sig i sina föräldrars hem och bara spelar skjutaspel. Samtidigt flyter en gammal kvinna iland i Grekland, hon och många andra har omkommit under flykten över Medelhavet. Där finns en räknare som håller reda på antalet omkomna och när bilderna från katastrofen kablas ut över världen vet medarbetaren Asaad att han kommer att behöva ta tag i sitt förflutna. Den här spänningsromanen är Asaads historia och man får följa hans liv innan han kommer till avdelningen. Det är verkligt spännande! Carl, som vanligen är den cyniske och livströtte på avdelning Q har inlett ett förhållande och är kär, det visar nya sidor hos många medlemmar i gruppen.

Brotten som är i centrum för handlingen känns både aktuella och realistiska och inte riktigt lika spektakulära som de tidigare i serien, det gillar jag. Spännande för mig är händelser som skulle kunna inträffa, sådant som tangerar den verklighet som vi läser om i nyhetsrapporteringen. Sedan kommer kanske Alexander och hans fixering vid att döda väldigt nära, för inte så länge sedan var det just en maskerad ung man som gick bärsärkagång med ett samurajsvärd på en skola i Trollhättan. Jag känner flera lärare som arbetade där och vet vilket trauma det förorsakade för både elever och personal. Just den här gången kom alltså fiktionen mycket nära verkligheten.

På bokmässan 2017 så hörde jag Jussi Adler-Olsen berätta om sitt skrivande, han avslöjade redan då att den kommande boken skulle bli Asaads bok. Det är den jag nu har läst! Nu är det två böcker kvar i serien och de ska handla om Carl. Jag tror faktiskt att Adler-Olsen nu är ganska sugen på att ta sitt projekt i hamn.

Och för övrigt vill jag hävda att Stefan Sauk är min minst omtyckte inläsare av alla. Jag gillar verkligen inte hans överdrivna dramatiseringar men jag lyssnade ändå. Gott betyg på spänningen!

Hitta boken på närmsta bibliotek, på en ljudbokstjänst eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

4 kommentarer:

 1. Spännande bok. Jag gillar faktiskt Stefan Sauk, men det där med uppläsning och vem som läser är ju mycket en smaksak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är inte min favoritinläsare men verkar passa många andra. Det är nog alla röster och dialekter som jag stör mig på.

   Radera
 2. Jag är nyfiken på att lyssna eller läsa den här ganska snart. Och jag har också svårt för Stefan Sauk, i synnerhet när han gör vissa kvinnoröster. Han blir så lätt bjäbbig då. Det är lite som när Katarina Ewerlöf ska imitera en arg man. Det blir lika fel det för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om kvinnorösterna och också röster där karaktärerna bryter. Det blir inte bra.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!