måndag 24 februari 2020

roger och rebecka - Karin Alfredsson

Roger och Rebecka av Karin Alfredsson är romanen som tar vid där Vajlett och Rut slutar. Med det sagt så ska man absolut läsa den innan man tar sig an Roger och Rebecka. Vi kommer åter till den lilla byn i Västerbottens inland där Vajlett är lärarinna och Rut postfröken. Till den lilla skolan skall en magister komma, han ska ta sig an de äldre barnen och han ska förstås ha tjänstebostaden. Vajlett gläder sig mycket över att få en arbetskamrat men samtidigt så behöver hon någonstans att bo.

Vajlett flyttar in till sin väninna Rut, de har bestämt sig för att den kärlek de känt och bejakat under sommaren måste övergå i vänskap. Till Rut har också hennes son Roger flyttat, han är uppvuxen hos sina morföräldrar men nu ska han bo med sin mor igen. När skolterminen väl börjar så känner sig Roger utanför i byskolan, han söker sig till den nyinflyttade Rebecka och de blir vänner. Vajlett och Rut har det allt svårare att bara vara vänner och samarbetet med den nye magistern blir inte heller som tänkt.

Så får vi följa livet i den lilla byn, det är 50-tal och trakten är mycket frikyrklig. De två kvinnorna tar en allt mer självklar del i bylivet men de måste hela tiden passa på hur de agerar. Deras hemlighet får inte komma ut, då vore deras möjlighet att försörja sig helt borta. Hur magistern uppför sig verkar inte spela någon roll, han är ju man.

Jag tycker mycket om den här serien, den är varm och lättläst, den skildrar ett Sverige som många människor kan känna igen sig i och jag rekommenderar den till många. Särskilt tror jag att de som har upplevt 50-60-talet kan uppskatta läsningen. Jag ska ge de båda böckerna till min mamma, hon som hela sitt liv jobbat på posten. Hon kommer att gilla!

2 kommentarer:

  1. MÅSTE verkligen få tummen ur att läsa både böckerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att du skulle tycka mycket om!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!