onsdag 26 februari 2020

W - Steve Sem-Sandberg

Häromdagen så presenterades de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris  och jag brukar försöka läsa några ev dem. Började med W av Steve Sem-Sandberg, som dessutom var nominerad till august i höstas. Jag vet varför jag inte läste den då, och det var ett motstånd också nu. Jag är inte jätteintresserad av krigsskildringar där diverse vapen och förflyttningar ingår och dessutom kräsmagad. Jag undviker gärna romaner med för mycket kroppsväskor och annat äckel och mår dåligt av allt det våld som skildras. Men nu skulle då romanen om fotsoldaten Woyzeck läsas. när vi möter honom fösta gången så sitter han fängslad eftersom han rått mördat en kvinna med en bajonett. Det är tiden strax efter napoleonkrigen och innan hans straff som är döden genomförs så görs ett försök att se oms et finns skäl för benådning. Hans berättelse berättas och det är en utsatt pojke, en ensam och hunsad tonåring och en sedermera mycket lojal legoknekt vi möter. De grymheter han är med om formar honom och bidrar till en psykisk sjukdom som leder till ett bestialiskt mord.

Som historisk roman är det här ett mästerverk och det märks att Sem-Sandberg borrat sig djupt in i det dokumentära material som finns kring fallet W.  Europa har sekler med barbariska krig bakom sig och synen på människan är på väg att förändras, jag är mycket imponerad av texten och rekommenderar den till alla som har ett historiskt intresse.

Just nu har vi temaveckor inne på kulturkollo där vi rör oss i gången tid. iAd har vi t ex en intervju med Anna Laestadius Larsson om hennes historiska romaner med kvinnor i huvudrollerna. De utspelar sig nästan i samma tid som W och ger ännu ett perspektiv på tiden och de historiska skeendena. Kika in där, vi tävlar dessutom ut några titlar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!