söndag 15 juli 2018

röster från kriget - Bohusläns museum


Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt all-utställningshus. Där finns en hall med vackra träbåtar, en permanent utställning med djur och natur typiskt för landskapet, fina lekområden för barn och en fin utställning kring fisket och andra näringar i centrum. Och så är där alltid tillfälliga utställningar som den aktuella Röster från kriget. (Utöver den i den vackra konsthallen, just nu Lena Cronqvist som ska få ett eget inlägg).  För att inte tala om shopen, så helt otroligt lockande urval ...


Under tidigt 1700-tal var Bohuslän en orolig plats att leva i, landskapet var svenskt men gränserna var inte självklara. I den här mycket spännande utställningen får andra än historieskrivarna ge röst åt händelserna under karolinerkriget. Det är lätt för oss att se hjältemålningen av Karl XII likfärd som den enda bilden av kriget (se den förresten på Konstmuseet i Gbg, den är magnifik) och här ger museets pedagoger en annan bild. Yrkeskvinnornas, barnens, soldaternas, kaparnas och båtmännens röster kommer här fram i dramatiserade filmade scener. Mycket intressant! Några snapshots kan inte göra utställningen rättvisa - åk och se! (Det är gratis inträde till hela museet, så generöst.)Om man är intresserad av historiska romaner från Bohuslän där många röster får höras så rekommenderar jag Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna från Morlanda. Visserligen stormaktstid (alltså ungefär 50 år innan Karl XII) men mycket välresearchade och särskilt Katarinas bok utspelar sig delvis i Uddevalla.


4 kommentarer:

 1. intressant, tre av mina farbröder kom till Bohuslän som krigsbarn, kanske inte så man skulle göra idag, sära på syskonen också... tolk när man pratade med sin mor... En bra stark film; Den bästa av mödrar med Maria Lundqvist, såg den tillsammans med Finska krigsbarn, publiken grät, böcker finns:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/10/krig-flykt-exil.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krigserferenheter från alla tider är viktiga att lyfta fram och minnas.

   Radera
 2. Det här inlägget gjorde mig sugen på att besöka museet här i Växjö som också är en god blandning av permanentutställningar och tillfälliga. Turista där man bor är ju perfekt egentligen!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!