torsdag 27 september 2018

Åter till lägerelden - lyssnandet ökar


Plötsligt är lyssnandet på berättelser hett, författare skriver direkt för formatet och lyssnandet ökar. Vissa genrer kommer kanske bli mest lästa på papper och andra lyssnar man säkert helst på. Kallifatides menar att hans böcker inte riktigt ska läsas av andra utan av läsaren. Det handlar om uppläsaren inte tar över boken, nu kan den balansen bli svår och kanske behöver vi hitta den balansen. Ljudboken kan gå mot att bli allt mer dramatiserade och böcker som skrivs direkt för ljudboken blir ett nytt sätt att läsa/höra en bok. Nu kommer ju serier som liknar Tv-serier där varje avsnitt avslutas med en cliffhanger. Texten är det som är det centrala, men ljudboken får sällan ensam uppmärksamhet eftersom det är något man gör när man gör annat. Det kan vara en invänjningsfas när man börjar att lyssna på böcker men man kan vänja sig att hålla koncentrationen.Kallifatides beskriver hur han som författare vill eliminera alla möjligheter till missförstånd mellan honom och författaren och i ljudboken blir det en uppläsare som med sin röst, rytm och sina betoningar som ligger emellan.

Kallifatides uppmanar att berätta mer människor emellan och att det skiljer sig mot att lyssna på en bok. Berättandet är ett samspel mellan människor och Linda Skugge menar att t ex lyssna tillsammans med sina barn och att det kan vara en fin upplevelse. Ljudboken är en möjlighet att närma sig drama, poddar, radio och har möjligheter att innehålla nya element. Men läsningen på papper får inte dö ut, lyssningen kan vara en väg in i läsningen på papper. Läsakten är komplicerad och behöver erövras av varje ny generation. Elektroniska medier har under ett helt sekel förvaltat litteraturen och man har trott av tex filmen skulle ta över litteraturen men boken står stark.

I flera ljudbokstjänster är det möjligt att växla mellan tal och text och då kan man läsa de delar man vill och lyssna, den hybriden passar mig. Som envis ljudbokslyssnare så menar jag att det finns utrymme för både e-böcker, ljudböcker och pappersböcker.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!