lördag 22 september 2018

ett hjärtslag från döden - Maggie O'Farrell

Jag är, jag är, jag är ett hjärtslag från döden av Maggie O'Farrell är en svårplacerad bok. Är det en roman eller en biografi eller rentav en novellsamling? Nu spelar det egentligen ingen roll om man inte kan facka in den för en helt drabbande och mycket välskriven samling texter är det hur som.

I boken berättar författaren om ett antal upplevelser där hon hamnat i, eller försatt sig i, situationer där hon bokstavligen varit ett hjärtslag från döden. Döden, eller risken att möta den, sveper i 17 olika kapitel förbi den lilla flickan, den av leda fyllda tonåringen, den äventyrliga unga kvinnan, den blivande mamman och den oroliga modern. Ett antal personliga och ärliga nedslag i livet skapar utrymme för att samtala med läsaren om vad som faktiskt betyder något, vad som är viktigt och hur man formar det som kallas livet genom ett antal väl genomtänkta eller helt obetänksamma val. Och hur kroppen ibland helt enkelt väljer åt dig. Allt kan man inte välja, allt kan man inte styra men man kan bestämma sig för hur man förhåller sig till det som händer.

Jag ska inte skriva så mycket mer om den här boken just nu för om precis en vecka ska vi i Kulturkollo träffa Maggie O'Farrell och samtala om hennes både drabbande och utlämnande bok, det ska bli så väldigt spännande. Säkert kommer det en rejäl rapport från det mötet på en av bloggarna, vill man lyssna på henne på mässan så har hon ett seminarie inbokat. Jag ska sitta bänkad!

2 kommentarer:

  1. Den ligger i högen och väntar! Har rätt höga förväntningar eftersom jag gillat hennes tidigare böcker.

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen fram emot att träffa henne! Och det här är det första jag läst, så gissa om jag har fått mersmak? En riktigt bra bok!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!