torsdag 17 januari 2019

att gå i ide - dags för dvala!


Inne på kollot har mina kollegor gått i ide den här veckan och jag gör allt för att kunna sova åtminstone fyra timmar per natt. Under lång tid har jag haft svårt med sömnen och under förra året så blev det väldigt komplicerat. Kombinationen övergångsålder och att finnas till hands för en sjuk anhörig kvaddade min sömn totalt. Jag vande mig att vakna vid minsta rörelse och ljud, sjuksköterskor kom och gick under natten och M var ofta orolig. Jag har fortfarande nattskräck, vaknar helt livrädd med ett ryck och puls som går i taket. Att somna om då går inte. Vet ni att man kan gå i sömnskola? Jag har nu skaffat mig såpass rutiner så att jag kan få ihop några timmar per natt: ingen vila under kvällen och mycket motion, jobba mig trött men inte bli stressad och hålla mig sysselsatt fram tills dess jag är väldigt sömnig. Mörkt i rummet och helt tyst, två filtar och ett tungt täcke. Och så ljudbok på timer. Min pulsklocka har hjälpt till, den övertygar mig att jag sovit trots att jag upplevt att jag varit vaken mest hela natten. Ofta så sover jag inte men jag vilar. Och man går runt på ett par timmars sömn ganska länge, tills man kraschar ...

Allra bäst går det att sova om jag är i sommarstugan och har ledigt dagen efter. Då kan jag få till kanske sex timmar, om jag har tur. Så den här helgen ska jag gå i mitt egna lilla ide. Vara i den svarta natten och sova så gott. Titta ut och se fullmånen, elda en brasa. Vakna vid sextiden och dricka en kopp kaffe på sängen. Det är dags för en långhelg i dvala! 


3 kommentarer:

  1. Sömnsvårigheter är verkligen ingen lek. Hoppas du får några extra timmars sömn i helgen och att du snart kan sova bättre även i vardagen.

    SvaraRadera
  2. Tack för det här inlägget, Anna! Jag har alltid haft svårt med sömnen, hela mitt liv, så det är verkligen inget nytt för mig men ÄNDÅ känns det just nu jobbigt. Har alltid varit lättväckt och det räcker med småljud för att jag ska vakna. När jag väl är vaken börjar tankarna mala och sedan är det hopplöst att somna om. Allt stressigt blir ännu stressigare. Allt skrämmande blir tusenfalt värre. För resten av familjen - som sover gott och utan problem - är det obegripligt. Låter underbart med din helg på landet!

    SvaraRadera
  3. Tack för er pepp både Joelinda och Bloggbohemen. Jag har fått många verktyg för att få till sömnen och ibland fungerar de, sömns är så vikig för hjärnan skall fungera och jag känner inte igen mig själv när jag inte sover. Hjärnan blir helt knas. Stress hjälper inte, helt klart. Vi får sova så gott vi bara kan!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!