lördag 12 januari 2019

blindtunnel - Tove Alsterdal

Tove Alsterdals spänningsromaner längtar jag efter att läsa, de är så välskrivna och har alltid flera olika berättelser som på olika vis tangerar varandra. Den sortens pussel gillar jag att lägga och i den nyutkomna Blindtunnel är det Agnes och Daniel som bestämmer sig för att börja om på en ny plats. De är mitt i medelåldern, med utflugna barn och tryggt liv i radhuset utanför Stockholm. När Daniel blir uppsagd från förlaget där han jobbar så slår ålderskrisen till, visst kan de få det bättre någon annan stans? Han dammsuger hemnet och när han hittar en övergiven vingård i Sudetlandet, köper de den och flyttar. I en stängd tunnel under vinkällaren gör de ett makabert fynd och händelser på gården gör att Daniel arresteras. Hur ska Sonja kunna hjälpa honom att bevisa sin oskuld? Och vill Sonja överhuvudtaget driva en vingård i Tjeckien där man inte kan få tag på nätuppkoppling ens? Vill hon vara gift med Daniel?

Gården ligger på gränsen mellan Tjeckien och Tyskland och den historiska berättelsen skildrar livet runt gränsen strax efter andra världskrigets slut. Fiender och vänner skiftar, ockupation från både tyskar och ryssar leder till våld och livet i den lilla byn är inte enkelt. Den delen av romanen tycker jag mycket om att läsa, den påminner oss om östra Europas mycket komplexa historia som man nästan glömmer av såhär i EU-tider. Alsterdal har förlagt sin vingård på en mycket spännande plats, helt klart!

Den nutida berättelsen, med ganska mycket fokus på relationen mellan Agnes och Daniel, kan jag absolut identifiera mig med men det är kopplingen till det historiska som går den här romanen riktigt bra. Historien kan man inte mura igen, springa ifrån eller förtiga och det blir tydligt i den här berättelsen. Jag längtar redan efter nästa roman från Tove Alsterdal. Har ni inte läst så är det alla fristående spänningsromaner och jag kan varmt rekommendera dem både som ljudbok och pocket.

Lyssna, läs!  

4 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Jag har läst några av hennes böcker och de är förklädda till deckare men har alltid något viktigt att säga om samhällsfrågor. Mycket bra och välskrivna!

    SvaraRadera
  2. Det är just den historiska biten jag finner mest lockande när jag läser om den här boken. Ser fram emot att läsa den framöver!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!