onsdag 9 januari 2019

finns det björkar i Sarajevo - Christina Lindström

Finns det björkar i Sarajevo av Christina Lindström landade i min lyssningsapp lite sådär på slump. Jag läser så sällan böcker i 12-15 så jag kan inte skriva någon recension, men en personlig reflektion måste jag bjuda på. Det här är en synnerligt fin roman för yngre tonåringar som jag absolut kommer att rekommendera när jag bokprata nästa gång i sexan. Kevin ska ta hand om sin utvecklingsstörde bror Charlie när föräldrarna åker på en resa till Bosnien. Kevin vet att han klarar sig mycket dåligt på egen hand men så blir han medbjuden till Liseberg, kompisen Hannes har fått biljetter och Kevin känner att han äntligen har en chans att bli del av en grupp som inte är hans familj. Han har så svårt att få vänner och han bestämmer sig för att Charlie får vara ensam hemma när han går för att träffa kompisarna från fotbollslaget. Med på Liseberg är också tjejerna Linn och Alexandra och Kevin känner att det är nu livet börjar.

När han kommer hem igen så är Charlie borta. Hur ska han nu hitta sin bror? Han som inte ens kan ta spårvagnens från träningsskolan och hem utan att åka vilse, var kan han vara?

Jag gillade särskilt att språket ligger mycket nära det språk som jag hör runt mig på skolan och Lindström har en glimt i ögat som gör att jag småler under läsningen, det är snabbt och rappt och inte överdrivet präktigt eller tillrättalagt. Sen är det ju extra kul att läsa om en miljö som jag känner mycket väl, min hemvist är i Bagaregården och när jag var mycket på Östra sjukhuset så promenerade jag/vi ofta i koloniområdet där. Lite fint.

Det här en bok som är nominerat till Storytel Awards i ungdomsklassen och från och med den 7 januari kan man rösta på sin ljudboksfavorit! 

2 kommentarer:

  1. Den ligger här och väntar. Jag har läst Christina Lindströms bok Jack med mina gymnasieettor under höstterminen. De gillade den och bra boksamtal blev det.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!