söndag 19 april 2020

kvinnornas stad - Elizabeth GilbertI Kvinnornas stad av Elizabeth Gilbert är det Viv som på ålderns höst berättar om sitt händelserika liv. Romanen börjar med att den 19-åriga Viv kommer till NY för att bo hos sin faster Peg som driver en teater. Viv är en priviligerad ung kvinna som uppfostrats främst till att bli någons fru, hon älskar tyger och sömnad och livet på teatern passar henne perfekt. Snart dras Amerika med i kriget och det blir självklart att också kvinnor skall bidra i krigsindustrin.

Lejonparten av den här romanen handlar om Vivs liv under fyrtiotalet och det är på många sätt charmigt att följa den unga kvinnan mot ett vuxenliv som hon själv kan påverka. Miljöerna på teatern och i New York är målande beskrivna och Viv utvecklas från en timid flicka till en självständig ung kvinna. Hon tar för sig på alla sätt och vis och är det något som jag ska vara negativ till så är det att de sexskildringar som finns instoppade här och var är ganska onödiga. Man fattar Vivs frigörelseprocess ändå. Av omslaget att döma så kanske boken vänder sig till romance-segmentet av läsare och då ska det ju av en och annan sex-scen. Nja.

En habil roman som passar bra som mellanläsning, inget extraordinärt men inte heller dåligt. Jag valde den egentligen efter att ha sett bilder från nutida NY som just nu är pandemins största smitthärd. Presidenten beskriver läget som ett krigstillstånd och så dök den här boken upp som faktiskt skildrar kriget. Konstig tankegång men så var det och är det något som den här boken kan tillföra världsläget så är det en smula verklighetsflykt. Sån't är inte att förakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!