tisdag 13 december 2011

tematrio - nobelpristagare

Berätta om tre Nobelpristagare du gillar eller är nyfiken på!

Det uppmanar oss Lyran och självklart måste jag skriva om några av mina favoriter. Jag hade en period på 80-talet när jag hade som projekt att läsa alla pristagare. Blev faktiskt övermätt då och har sedan dess bara läst spridda pristagare. Mina favoriter får bli tre kvinnor:

Nadine Gordimer har jag läst under många år och ett antal titlar har det blivit. Min sons historia är den bok som jag minns allra bäst.

Doris Lessing är en annan favorit. Alfred & Emily är den senast lästa och i den berättar Lessing historien om sina föräldrar. Spännande livsöde och fantastiska miljöer.

Herta Müller håller jag på och läser, håller på och håller på och tar mig inte i mål. Under 2012 måste jag göra ett seriöst försök för jag gillar det jag läser. Jag lyssnade till henne på årets bokmässa och fritt från mina anteckningar så sa hon: "Att skriva är att förstöra verkligheten och sedan med hjälp av språket mödosamt sätta samman den igen så att den tangerar verkligeheten. Det är min uppgift."  Det är klart att jag måste läsa klart Hjärtdjur. Hon blir bara inte läst, hennes text kräver ro. Läsro. Nytt år, mer ro.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att Hjärtdjur kräver ro och eftertanke. Hade den varit tjockare hade jag nog inte tagit mig igenom den alls.

    SvaraRadera
  2. Har andningsgunga också, ska nog välja den först.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!