lördag 21 december 2013

bokbloggare mot rasism: starkast vinner eller?

Under parollen "bokbloggare mot rasism" vill vi tillsammans manifestera vikten av mångfald och tolerans i Sverige. Kampanjen pågår hela dagen och jag kommer att publicera ett antal boktips på böcker som bidrar till att göra världen mer nyansrik och förhoppningsvis mindre svart och vit.

Tips nummer ett är en repris från sommaren 2010:
Ett efter ett åker de stjärnspäckade landslagen ur VM och lagen med samarbete, organisation och motivation hänger kvar. Precis som det alltid varit att de som samarbetar vinner eller? Läste för fler år sedan Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Under våren sändes dokumentären i TV med samma namn och där visar Berg på "hur människan blev människa". Han sammanfattar resor och samtal med vetenskapsmän kring människan utveckling. Hans reportagebok kan tolkas så att den lilla arten människan faktiskt kunde överleva och sprida sig tack var att de som var starka kunde samla och jaga, bära hem bytet och sedan dela med sig. Att den lilla populationen på några tusen individer, spridda över en stor del av afrikanska kontinenten, kunde kommunicera med bilder och tecken och på så sätt hjälpa andra att hitta mat och bostad. Samarbete, osjälviskhet med utrymme för de med specialtalanger - ungefär som ett riktigt bra landslag i fotboll?

Omslagsbilden föreställer baobabträd - de träd som enligt myten växer åt fel håll med rötterna upp och kronan ned. De besitter en annan viktigt nyckel till hur människan kunde överleva. Förmågan att planera och att kunna tänka längre fram i tiden. Baobabträdet har en ihålig stam som fylls med vatten när det regnar på savannen. Sedan fungerar det som vattenreservoar resten av torrperioden. En otroligt vacker omslagsbild till en mycket läsvärd bok!

#bokbloggaremotrasism

5 kommentarer:

 1. Det finns en särskild plats hos mig för vetenskap o forskning ... Jag måste läsa den här!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra initiativ! Önskar jag hade känt mig bättre, då hade jag formulerat ett inlägg. Just nu tar lunginflammationen krafterna. Varifrån kom ursprungsinitiativet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Jessica på Ord och inga visor. Hoppas du kryar på dig!

   Radera
 3. Den vill jag läsa, tack för intressant inlägg.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!