tisdag 15 oktober 2019

bergens stjärnor - Jojo Moyes

Bergens stjärnor har Jojo Moyes hittat en riktigt intressant verklig historisk händelse som hon spinner sin roman kring och som jag gillar! Det är sent trettiotal i Kentucky och den lilla staden i bergstrakterna styrs med gudsfruktan och med gruvägaren van Cleves strama tyglar. I England bor den unga och hårt hållna Alice tillsammans med sina föräldrar och när herr van Cleve och hans son Bennett dyker upp ända från Kentucky så blir hon våldsamt förälskad. Kanske kan ett giftermål med den stilige amerikanen leda till att Alice får ett annat liv än det i det instängda och syrefattiga barndomshemmet?

Alice och Bennett reser över Atlanten och väl i Kentucky inser Alice att hennes blivande hem visserligen är burget men ack så fyllt av regler. Hon ska dela sitt hushåll med herr van Cleve och den avlidna fru van Cleves samling av porslinsdockor. När en av damerna i den lilla staden berättar att fru president Eleanor Roosevelt har deklamerat att också landsbygden skall ha bibliotek och att det ska startas ett ridande bibliotek som söker upp låntagare för att sprida böcker och läsning, då anmäler sig Alice. Hon som har ridit sedan barnsben vill gärna hjälpa till. Inte ens svärfadern kan neka då det är en kristlig handling att se till att människor lär sig läsa bättre, då kan de också läsa bibeln.

Böckerna kommer från när och fjärran och bibliotekarierna ger sig ut bland människorna i bergen för att locka till läsning, naturen är kärv och de har mycket motstånd att kämpa emot. Människorna i stad och i berg är skeptiska men när det också finns handböcker, recept och annat nyttigt att låna vid sidan av Unga kvinnor och Tom Sawyer så blir bibliotekarierna allt mer accepterade. De kommer med moderna tider, de kommer med möjlighet till utbildning och de kommer med en smula avbrott från det hårda arbetet på farmerna och i gruvan.

Det här var en härlig romantisk historisk roman som påminde mig om ordens kraft, bibliotekens betydelse och om att det också idag är viktigt att predika läsandets lov!

Hitta boken på närmsta bibliotek, på en ljudbokstjänst eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!