tisdag 29 oktober 2019

kompisen blir arg - en fantastisk bilderbokIdag börjar läslovet på riktigt för mig och jag ser mycket fram emot att läsa ett par av alla de böcker som står i min bokvagn. Det sista jag gjorde innan semester var att fundera på hur jag skall jobba med Kompisen blir arg  av Moni Nilsson och Per Gustavsson nästa vecka.

"Kompisen är så arg att han nästan brinner upp. Inifrån." Och allt började med att han gick med Olivia till dagis och när han kom hem igen så leker Dockan med Räven och Räven säger "Det går inte att leka tre. Faktiskt." Inte förrän Kompisens argeld brinner i honom och Krigargubben kommer på att de kan brottas kan Kompisen lugna sig och släppa fram ledsamheten. Texten är nära elevernas erfarenheter och bilderna är mycket starka!

Jag har så fenomenal tur att jag har kollegor som är minst lika galna i att använda skönlitteratur i undervisningen som jag är och jag får ständigt tips på böcker att läsa, tack, tack, tack! Vilken ynnest att få så mycket inspiration och vilken ynnest att hela tiden kunna förnya och förfina urvalet av bilderböcker som passa att jobba med. Känslor, och att kunna uttrycka känslor är temat i svenskan just nu i år 2 och vi skall läsa, samtala, skriva och illustrera just den här boken. I vårt strukturerade arbete med att befästa olika lässtrategier så arbetar vi med att skapa inre bilder till olika texter, kan Kompisen blir arg-boken passa bättre?

Jag kommer att läsa högt och några av bilderna kommer att vara övertäckta. Med min lilla grupp av elever så kommer närläsningen av texten och samtalet om hur bilden kan se ut under täckpappret blir väldigt spännande. Ser redan fram emot tisdag!

På torsdag skall vi sedan skriva meningar till några av bilderna. Ser fram emot det också. kommer jag bara ihåg så kommer det bilder här på bloggen och en kort rapport.

Hitta boken på närmsta bibliotek eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!