torsdag 24 oktober 2019

genom dina ögon - Peter Hoeg

Genom dina ögon av Peter Hoeg är en roman som handlar om en författare som heter Peter och som söker sig till ett forskningsinstitut där man kan genom avancerad teknik kan se in i människors medvetanden. Där arbetar Lisa och den återupptagna relationen med henne är en av de riktigt fina delarna av den här boken. Peter vill hjälpa sin vän Simon som vid upprepade tillfällen försökt ta sitt liv. Genom terapi så kan forskarna ta sig in i minnena och hjälpa människor med svåra trauman. Snart blir Peter Lisas medhjälpare och de möter många olika patienter på institutet.

På sextiotalet möttes Peter, Lisa och Simon på ett lekis som ligger bredvid Carlsbergs bryggerier. Snart märker barnen att de kan ta sig in i andras drömmar och faktiskt förändra verkligheten. Där arbetar Jonna som städerska och hon tar sig an barnen lite extra. Både Simon och Lisas familjer splittras och skapar sår som påverkar dem under hela deras uppväxt. De attackerar sina trauman på olika sätt och så finns där Peter som nu dokumenterar det hela. Som så ofta i Peter Hoegs författarskap så blandas vetenskap, existentiella frågor, barndomsminnen och framtid i en salig blandning. I den här romanen får relationerna ta större plats och det tycker jag mycket om.

Jag har läst det mesta som Peter Hoeg skrivit och som översatts till svenska, Kvinnan och apan är en favorit och De kanske lämpade en annan. Genom dina ögon placerar sig där uppe i toppen, helt klart. Och visst finns där en elefant med i också den här boken.

Hitta boken på närmsta bibliotek, på en ljudbokstjänst eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

2 kommentarer:

  1. Åh, en Peter Høeg som jag inte läst. Det måste jag göra, för språket, som i hans andra böcker. Och, Kvinnan och apan är en favorit för mig också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har ett fantastiskt språk som kan både avskräcka och attrahera tänker jag. Ibland förirrar han sig in i för mycket teknik för min smak men diskussionen kring vad en människa är finns alltid där i texterna. Boken är nyutkommen på svenska.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!