onsdag 6 december 2017

dödsdömd - Sharon BoltonSharon Bolton är en av mina absoluta favoriter av deckarförfattare och hon gör mig sannerligen inte besviken denna gången heller. Dödsdömd är den åttonde boken av henne som jag läser och det är väl ett gott betyg om något.

Bokens nutidshistoria utspelar sig under fem dagar i september med ganska korta återblickar så långt tillbaka som tjugoåtta år, med ganska stora hopp framåt i tiden dock inte alltid i kronologisk ordning. Varje kapitel börjar med en datumangivelse, det är inga problem att hänga med.

Huvudpersonerna är Isabel och Jessica, det finns en bror som nämns som hastigast i början av boken, systrarna har ingen kontakt med honom och Isabel vet varför men vägrar tala om varför när Jessica försöker pressa henne på varför. Har han något att göra med att Isabel går i kloster vid arton års ålder? Svaret får man inte förrän de sista sidorna.

Isabel fyller fyrtio år och har fått som en hemlig present en färd med en luftballong av Jessica, som också följer med på turen tillsammans med ytterligare elva andra medresenärer inräknat piloten. Hon får tillåtelse att lämna klostret för denna utflykt. Det är tidig morgon nära gränsen till Skottland och ballongfärden ska snart nå sitt slutmål när katastrofen sker. Piloten flyger lågt, han vill ge dem en liten kittlande upplevelse. Plötsligt får sällskapet syn på hur en ung flicka springer över heden, hon flyr för sitt liv jagad av en man, de ser hur han hinner ikapp henne och slår henne upprepade gånger i huvudet med en sten. Flera av dem tar upp sina mobiler och fotograferar trots att de är panikslagna.
I och med den låga höjden hör och ser mannen ballongen, ser mobilerna och han får direktögonkontakt med Jessica. Piloten lyckas gå upp i höjd men inte tillräckligt snabbt, resenärerna ser mannen på marken ta upp ett gevär och han skjuter. Huvudet av piloten. Skräckslagen panik råder i korgen. En person är maskiningenjör, han utser sig som självklar ersättare, den döde piloten är i vägen för honom, ( han har stått i ett särskilt avgränsat utrymme) dom lyckas hiva piloten över bord och får därigenom upp ballongen i höjd och undkommer skytten. Tillfälligt. Han dyker snart upp igen på en fyrhjuling, dom misslyckas med att flyga ballongen, kraschen är ett faktum alla omkommer utom Jessica. 

Mördaren kollar upp nedslagsplatsen, plockar på sig mobiltelefoner osv, men han hittar inte Jessica. Hon har hamnat i ett träd men kan ta sig, svårt mörbultad, därifrån. Hon vet att mördaren kommer att jaga henne och av någon anledning söker hon inte upp polisen. Hon är själv polis och för två år sedan kom hon i kontakt med en person som gjorde henne uppmärksam på svårt sjuka/behov av organ/bristen på donatorer. Hon upptäcker att något pågår med svåra olyckor som sker med hjärndöd som följd, familjen medger organdonation för att sedan vara försvunna, adresser som uppges stämmer inte.

Bolton berör ofta i sina böcker ett aktuellt/svårt ämne. Vill minnas att jag läst i någon av de andra böckerna där hon spann sin handling runt surrogatmödrar som blev vidrigt behandlade. Mördaren är Jessica hack i häl, har han och hans bröder med en stenhård mor i spetsen något att göra med den människohandeln i syfte att plocka lämpliga organ som Jessica är på spåren? Slutet är minst sagt överraskande.

Samtidigt som denna bok damp ner i postlådan kom ett mail från "mitt" bibliotek att boken jag frågat efter hade kommit. Offer av Sharon Bolton... Nu är jag ca hundra sidor in i den boken, den nionde av henne. Anar här att handlingen kommer att kretsa kring ofrivillig barnlöshet. Tora bor sedan ett halvår med sin man på Shetlandsöarna där hon jobbar som kirurg. En dag när hon har lånat en liten grävmaskin för att kunna begrava sin älskade häst dyker en väl inslagen kropp upp i torven. Med runor inristade i ryggen och ...

Nu ska jag fortsätt läsa och några tomtar kommer inte upp här på länge.

gästbloggare/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!