fredag 29 december 2017

downtons dräkter på Tjolöholm


Nästa sista dagen hann vi dit! På ett julpyntat Tjolöholm kan man fram till och med imorgon se utställningen med dräkter från Downton Abbey och det är fantastiskt fin miljö att visa dräkterna i. Tjolöholm är ett slott som är präglat av Arts and Krafts-rörelsen och interiören är ovanligt fint bevarad. Kläder berättar mycket om den tiden som de bars i och guiden berättar att kostymören varit mycket noga med att få dräkterna tidstrogna. De berättar om åren från 1912, den viktorianska eran är på väg ut och modernismen på väg in. Adeln och borgerskapet kommer närmre varandra, det första världskriget gör att kvinnorna får lov att ta en större plats och det avspeglas i också i dräkterna. Jag är otroligt förtjust i Tjolöholms trädgård också och idag var det mycket grått och vått, snart måste vi åka dit en solig dag. Vårens utställning fortsätter med dräkter från Downton, det nya temat tyckte jag mig höra heter i nöd och lust. Man kan gissa att det blir bröllopskläder ... På återseende! 

Under julen och mellandagarna så serverades fika inne i slottet, vilken sagolikt vacker miljö! 

3 kommentarer:

 1. Härlig utflykt! De har liknande utställningar på Hallwylska i Stockholm och på Skokloster slott emellanåt. Skulle gärna ha gått på Tjolöholm och fikat, ser verkligen mysigt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vacker helhetsupplevelse med en mönsterby för arbetarna i nationalromantisk stil, kyrka och slott. Allt byggt runt 1900. Trädgården och parken är jättefin med John Taylor som trädgårdsmästare. Väl värt att köra av E6 för!

   Radera
 2. Där var jag i september. Det var höstfint då. Underbar intressant slott.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!